Başbakan Yıldırım'dan tarihi Türkiye-İsrail açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, İsrail mutabakatına ilişkin, 'Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Mavi Marmara ile Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin'e topyekun uygulanan ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, dün itibariyle bir mutabakat metninde iki tarafça uzlaşıldığını belirterek, "Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail'de onay Bakanlar Kurulu'nda kabinede bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa sürede karşılıklı büyükelçilikler faal hale getirilecekler. Büyükelçilerin ataması yapılmış olacak" diye konuştu.
"ÖNÜMÜZDEKİ CUMA GÜNÜ İLK GEMİMİZ İSRAİL'İN AŞDOD LİMANINA 10 BİN TONU AŞKIN İNSANİ YARDIMLA BİRLİKTE HAREKET EDECEKTİR"
Süreç hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti:
"31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile askıya almıştık. İlaven 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımıza o dönemde Başbakanımızı telefonla arayarak bu olaydan dolayı özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmış idik. Ancak Türkiye'nin şartları sadece özürle sınırlı değil. İki tane daha önemli şartı vardı. Bunlardan bir tanesi özellikle Filistin'e Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya insani yardımların yapılacak yatırımların önünün açılması. Diğer konu da bu Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tazminat ödenmesi. Bu iki hususta bu mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Buna göre Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu tazminat da 20 milyon dolar tutarındadır. Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Filistin'de Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı. Nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki Cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Aşdod Limanına 10 bin tonu aşkın insani yardımla birlikte hareket edecektir. Dolayısıyla oradaki ambargo da Türkiye'nin öncülüğünde ortadan kalkmış oluyor."
"ELEKTRİK SU İHTİYACININ KARŞILANMASI İÇİN HEMEN ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK"
Yapılacak işlerin bunlarla sınırlı olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik su ihtiyacının karşılanması için hemen çalışmalara başlanacak. Ayrıca Gazze'de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Filistin Türkiye dostluk hastanesinin de iç donanımlarının yapılarak biran önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer bir husus. Ayrıca TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz. Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusu da bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor. Varılan mutabakatın ülkemize Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
"BU MUTABAKATLA BİRLİKTE İSRAİL İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞMİŞ OLUYOR"
"Özellikle Gazze'de Filistinli kardeşlerimiz çok sıkıntı, çok çile çektiler" ifadesini kullanan Yıldırım, "Böylece onlara nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye, Filistin'in haklı davasının sonuna kadar arkasında olacak ve her platformda Filistinlilerin haklarını, devlet olma haklarını da dahil savunmaya devam edecek. Bunun bilinmesinde fayda var. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Mavi Marmara ile Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin'e topyekun uygulanan ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Diğer yandan da Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor. En önemlisi de İsrail'in 2010'da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun" açıklamasında bulundu.