Basın İlan Kurumu Dijital Dönüşüm semineri Van'da başladı
Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle 30-31 Mart tarihlerinde düzenlenen 'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler Riskler ve Fırsatlar' eğitim semineri Van'da başladı. Vali Mehmet Emin Bilmez, 'Bu ilde 80 yıllık (Vansesi) köklü yerel gazeteler var. Arşivleri çok eski haberlerle dolu olan bu basın korunmalı' dedi. BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ise, 'Dijital dönüşümü göz ardı edemeyiz. Biz istiyoruz ki şehirlerdeki yerel basının internet siteleri çok okunsun. Maalesef yalan haber, doğru haberden daha fazla yayılabiliyor. Gazetelerimizin kültüründe ise haber doğrulama var. Eğer sizin haber siteleriniz, internet haberciliğinde de önde olursa, doğru haberler, rafine haberler halka ulaşmış olur. BİK olarak bu konuda size katkıda bulunmak istiyoruz' diye konuştu.
Burhan Ergin
Elite World Otel’de düzenlenen eğitim seminere Vali Mehmet Emin Bilmez, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik ve BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan, BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ve Doğu Anadolu Bölgesi yerel basın temsilcileri katıldı.
“Gazetelerin durumlarını masaya yatıracağız”
Programda konuşan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, “Yapısal ve dijital dönüşüm sürecinde yerel gazetelerin durumlarını masaya yatıracağız ve değerlendireceğiz. Bu programın önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Bu programı çok önemsiyorum. Van ilinde tecrübeli gazeteciler var. İnşallah programımız güzel sonuçlar doğurur” dedi.
“Teknolojik gelişim yazılı basını olumsuz yönde etkiledi”
Daha sonra konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “2009 yılından bu yana, bölgemizde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak, birçok alanda bölgemizdeki sorunları çözmek için projeler ürettik ve üretmeye de devam ediyoruz. Bu kapsamda bölgemizdeki beşeri sermayemizin geliştirilmesi amacıyla Kurumumuzun, Basın İlan Kurumu ile birlikte yürüttüğü bu eğitim programının yerel basınımız için verimli ve hayırlı olmasını diliyorum. Bilindiği üzere, yerel basın kuruluşları, sadece haber veren kuruluşlar değildir. Yerel basın kuruluşları yerel unsurları ve sorunları ortaya çıkaran, yaptığı haber ve yorumlarla sorunlara yerel yöneticilerin dikkatini çeken, yöre halkı ile yerel yönetimler arasında köprü görevi olmasının yanında bireye ‘yaşanan yer’ düşüncesini kazandıran, halkı yerel konularda bilgilendiren, yerel kamuoyu oluşturan, katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan, kitle iletişim araçlarıdır. Bugünkü programa ev sahipliği yapan Van ilimiz ve Bölgemiz, bir asrı aşkın bir yerel basın tecrübesine sahiptir. Bu kıymetli tecrübenin günün koşullarını da göz önüne alarak yeni nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Hepimizin bildiği gibi; teknoloji her geçen gün, çok daha hızlı bir şekilde değişim göstermektedir. Bu değişimin en bariz örneği; bugün dünyadaki en büyük 10 şirketin 6’sının dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkmış olmasıdır. Aynı zamanda yakın tarih bu değişime ayak uyduramayanların örnekleri ile doludur. Özellikle; kitle iletişim araçlarındaki teknolojik değişim ile birlikte, yazılı basının olumsuz yönde etkilendiğini görüyoruz. Yerel basının geçmişten günümüze gelen belli başlı problemlerine ek olarak, bilginin dolaşımında dijitalleşme süreci de yeni problemlerin eklenmesine neden olmuştur. Yazılı basın açısından tirajlardaki düşüş, yerel basının gelir kaybına neden olmakta ve bugün burada toplanmamızın temelinde de bu sorun yatmaktadır.
Yerel basının dijitalleşme sürecine entegre olmasını amaçlayan bu eğitim programı, dijitalleşmiş reklam pazarından yerel basının hak ettiği payı alabilmesi için planlandı. Kurumumuz ve Basın İlan Kurumu işbirliğiyle Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde faaliyet gösteren yerel basın kuruluşları için kapasite geliştirme eğitimi verilmesinden ve böylece dijitale geçiş noktasında kısa vadede nitelikli içerik üretimi sağlanacağından dolayı memnuniyet duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“Merdiven altı haber siteleri revaçta”
Daha sonra söz alan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran konuşmasında, yerel basının dijital gelişime ayak uydurması gerektiğini söyleyerek, “Yerel basının bu anlamda dijital basına ayak uydurmasını istiyoruz. Bu kapsamda Van’da 4 ille beraber eğitim çalışması yapıyoruz. Sektör olarak bizde pandemi sürecinden ciddi anlamda etkilendik. Yerel basının ticari hayatının devam etmesi için bir takım önemler aldık. Büyük tiraj kayıplarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Pandemiyle birlikte ön görmediğimiz yaş grupları bile, akıllı telefonlara, internetten birçok şeye ulaşmayı bu dönemde öğrendiler. Dijital dönüşünü göz ardı edemeyiz. Biz istiyoruz ki şehirlerdeki yerel basının internet siteleri çok okunsun. Maalesef yalan haber, doğru haberden daha fazla yayılabiliyor. Gazetelerimizin kültüründe ise haber doğrulama var. Eğer sizin haber siteleriniz, internet haberciliğinde de önde olursa, doğru haberler, rafine haberler halka ulaşmış olur. BİK olarak bu konuda size katkıda bulunmak istiyoruz. Pandemi döneminde aldığımız tedbirler devam edecek. Sizlerin hayatiyetini korumak için ellimizden gelen çabayı göstereceğiz. Sizin de kendinizi geliştirmeniz, yenilemeniz gerekiyor. Artık merdiven altı haber siteleri revaçta. İnsanlar bu süreçte eve kapandı. Bizler de gazete basımı yaptığımız gibi, internet mecrasında da çok daha fazla etkili olmalıyız. İnşallah biz kurum olarak yerel basının dijitalleşmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Bu seminerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
“Basın kamunun gören gözüdür, işiten kulağıdır”
Vali Mehmet Emin Bilmez de, toplumu birleştiren haberlere öncelik verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bölgedeki sorunların birinci ağızdan dinlenilmesini bu anlamda faydalı buluyorum. Hem kişisel sorunlarımızı, hem gazetelerimizin sorunlarını burada görüşme imkanı var. Bölgedeki sorunları dile getirmede, bir ağız birliği yapmamız gerekiyor. Negatif haberlerin alıcısı çok, biliyoruz. Ama kendi ayağımıza da sıkmamamız lazım. Bundan dolayısıyla bölge ile ilgili negatif haberler şehirleri olumsuz etkiliyor. Yerel basın kamunun gören gözüdür, işiten kulağıdır. Yerel basının bölgede gördükleri, karar alıcılara aktırılmasında da bir sorumluluğunuz var. İnsanları bir birine düşürmekten kaçınmamız gerekiyor. Maalesef bölgede böyle bir dil var. Ne olur güzel ve pozitif haberlere yoğunlaşalım. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak toplumu ayrıştıran değil, birleştiren haberlere ağırlık verelim. Görev aldığım il ve ilçelere oranla Van daha iyi. Ama çok daha iyi seviyelere gelebiliriz. Bölgenin menfaatini, kentimizin menfaatini, ülkemizin menfaatini her şeyin üstünde tutmamız lazım. Bu ilde 80 (Vansesi) yıllık köklü yerel gazeteler var. Arşivleri çok eski haberlerle dolu olan bu basın korunmalı. Bu buluşmanın bölgeye çok şey katacağına inanıyorum. İnşallah benzer toplantılar diğer bölge illerde de olur. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Düzenlenen eğitim programın ilk gününde son yıllarda özellikle pandemi sürecinde hızla yaygınlaşan internet ve ona bağlı gelişen teknolojiler ile küresel salgından kaynaklı ekonomik kayıplara karşı, dijital mecraların doğru kullanımı ve fırsatların değerlendirmelerini içeren “Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler: Riskler ve Fırsatlar” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel’in yaptığı panelde BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik ve BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan dijital gelişimle ilgili bilgi verdi.