Basın İlan Kurumu kanun teklifi TBMM'de
Teklife göre, Kurum taşra teşkilatlarında şubelerin yanında şubelere bağlı olarak temsilcilikler de açabilecek. Şube ve temsilciliklerin açılmasına mevcut düzenlemede olduğu gibi Genel Kurul tarafından karar verilecek. Böylece, illere bağlı ilçelerde kurulan temsilciliklerle büyük ilçelerin resmi ilan potansiyeli kurum görev ve yetki sınırlarına alınıyor.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'na, Milli Savunma Bakanlığı yerine, internet ve iletişim alanında düzenlemeler yapan Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir üye, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yerine de basın mensuplarının çalışma şartlarını düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir üye katılacak.
Resmi ilan ve reklamların en çok yayınlandığı tirajı 100 binin üzerinde olan gazetelerin temsilci üye sayısı ile 10 binin altında olan gazetelerin temsilci üye sayısı birer kişi artırılacak. Böylece bu gazetelerin Genel Kurul'da temsil gücü arttırılıyor. Genel Kurul'da; Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği'nin temsilcisi yerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun temsilcisi yer alacak.
Genel Kurul'da yer alacak Anadolu gazete sahiplerinin temsilci seçimi toplantısını düzenleme yetkisi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne verilecek. Böylece Basın İlan Kurumu'nda faaliyet gösterecek gazete temsilcisinin seçim yükü, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden alınıyor.
-Kredi verilmesi-
Teklifle, Basın İlan Kurumu şubesi veya temsilciliği bulunan illerdeki gazetelere kredi verilmesi imkanı getiriliyor, iştirak meblağları da bugünün para değerine kavuşturuluyor.
Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'deki basın sektörlerine değil, tüm Anadolu'daki basın sektörlerine kredi verilebilecek. Ayrıca banka ve sigorta şirketlerinin Kurum'un idaresine iştirak etmesine dair uygulaması bulunmayan hükümler yürürlükten kaldırılıyor.
Kurum'un şubesi veya temsilciği bulunan yerlerde, sermayeye ve Kurum'un idaresine iştirak edebilmedeki para miktarı 10 bin liradan 5 bin liraya düşürülüyor.
Genel Kurul kararıyla sermayeye iştirak miktarları iki katı yerine beş katına kadar artırılabilecek.
İnternet sitelerinin; Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanan resmi ilan ve reklamlar, gazete ve dergiler ile Kurum internet sitesinde yayınlandığı halde, bunları kopyalayarak ticari faaliyete konu etmelerinin önüne geçiliyor. Kurum Genel Müdürlüğü ve valiliklerin resmi ilan verilebileceği gazete ver dergilerin listeleri, Hükümet, Kurum şubeleri ile diğer ilgililere gönderilmek yerine internet sitelerinde yayınlayacak.
Teklifle, ilan ve reklam tarifelerinin idarehanelere asılması zorunluluğu, uygulama imkanı kalmadığından ve bugünün koşullarına uyum sağlamak amacıyla kaldırılıyor. Bu tarifeler, Kurum duvarlarına asılmak yerine, Kurum internet sitesinde yayınlanacak.
-Genel Kurul üyelerinin görevleri üyelik sürelerinin sonunda sona erecek-
Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanan resmi ilanlar ve hususi ilan ve reklamların, Basın İlan Kurumu'nun yayınlattığı mevkute, radyo, televizyon ve internet ortamı dışında kopyalanması, yayınlanması, yayınlattırılması ve ticari faaliyete konu edilmesi Kurum'un vereceği izne tabi olacak.
Gazete ve dergiler, uygulayacakları ilan ve reklamlara ait fiyat tarifesini ve bu ilan ile reklamların birden fazla yayınlanması halinde yapacakları indirim oranlarını Kurum'a yazılı olarak bildirecek.
Teklifin kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan Genel Kurul üyelerinin görevleri, üyelik sürelerinin sonunda sona erecek. Anadolu Ajansı