• Haberler
  • BAŞKALE'DE TARİHİ YAPILAR İLGİ BEKLİYOR

BAŞKALE'DE TARİHİ YAPILAR İLGİ BEKLİYOR

Başkale Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Furat, Başkale'de bulunan 6 tarihi turistik yapıda restorasyon çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek, söz konusu yapıların kültür ve turizm değerleri olduğunu, korunmasının sosyo-kültürel ve ekonomik fayda sağlayacağını ifade etti.

Burhan Ergin

Başkale Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Furat beraberindeki üyelerle birlikte Başkale'de bulunan Dereiçiköyü travertenleri, Yavuzlar Köyü Peribacaları, Albayrak St. Bartholmeus Kilisesi, Yanal Köyü Kilisesi, Örenkale Pizan Kalesi, Kelegom Çamlık Köprüsü'nü gezerek eksikleri rapor haline getirdi.

"VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE EKSİKLERİ AKTARDIK"

Başkale'de yatırımların teşvik edilebileceğini belirten Furat, "Gözlem amaçlı yaptığımız gezide Dereiçi köyü travertenleri ve Yavuzlar köyü peribacalarında eksiklerin kısa zamanda giderilmesi için konuyu Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Komisyonu Meclis üyelerine rapor halinde aktardık. Meclis üyesi arkadaşlar gerekli çalışmaların hemen başlatılacağını ifade ettiler. Başkale ilçemiz tarihi dokusu ve yapı kalıntıları zenginliğinin yanı sıra 2450 rakımıyla dünya da sayılı ilçelerden biridir. Bitki örtüsü ve iklim farklılığı göz önünde bulundurularak farklı yatırımlar teşvik edilebilir" dedi.

"BAŞKALE GÖÇ VE KAÇAKÇILK HABERLERİYLE ANILMAK İSTMİYOR"

Başkale'ye gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğini kaydeden Furat, " İlçemiz göç ve kaçakçılık gibi haberleriyle anılmak istemiyor. Bunun yerine artık turizm ve kalkınma alanlarının yaratılması ile anılmasını istiyoruz. Göç verme endeksine göre Van'ın önde gelen ilçesi olan Başkale'ye gerekli ilginin gösterilmesi gerekiyor. Yeni yeni keşfedilen travertenler, peribacaları dünya da eşine ender rastlanan doğa güzellikleri, St. Bartholmeus kilisesi; Hz. İsa'nın on iki havarisinden bir tanesinin mezarının olduğu kutsal mekan olarak bilinen yerde alt yapı ve restorasyon çalışması yapılmalıdır. Soreder kilisesi de yıkık durumda. Pizan Kalesi ve Kelgom köprüsü tarihe ışık tutan tarihi yapılardır" dedi.

Bakmadan Geçme