Başkan adaylarının dikkatine

Başkan adayları zaman ayırıp Van'ın tarihi ve kültürüyle ilgili derslerine çalışırlarsa fena olmaz. Zira kenti yönetmek için önce iyi tanımak gerekir.

Hep yazıyoruz söylüyoruz.

 

1915 Rus işgali ve Ermeni çetelerinin isyanı sırasında kentin yakılıp yıkılması Van'ı ve Vanlıları yaşamdan, kültürden, eğitimden, ekonomiden kopararak çok geri bıraktı. Bunları kin, nefret, düşmanlık duygularıyla söylemedik söylemiyoruz. Tarihi gerçeği hatırlatıyoruz.

 

Keşke 1915 yaşanmasaydı.

 

Türk, Kürt, Ermeni, Çerkez, Arap ve diğer etnik gruplara mensup insanlar bu topraklarda kardeşçe birlikte yaşamaya devam etseydi.  Emperyalist güçlerin teşvik, tahrik ve destekleriyle ham hayaller uğruna isyan eden Ermeni çetelerinin yaşananlarda sorumluluğu çok büyüktür.  Çeteler hem masum Ermenilerin geleceklerini hem de Müslümanların geleceğini mahvettiler. Sonuçta  insan kayıplarının yanında Van mimari dokusunu,  kent kimliğini, demografik ve sosyal yapısını kaybetti  Yakılıp yıkılarak yok olan kadim kentimizden geriye harabeye dönen Şehitvan  kaldı.

 

Konumuz Van tarihi değil.

 

Ancak Van ile ilgili ne yazarsanız yazın, ne söylerseniz söyleyin  Vanlı iseniz söze 1915 ile başlamak zorunda kalıyorsunuz.  Zira 1915 Van'ın miladıdır, kırılma noktasıdır. Bu arada bir de hatırlatma yapalım. Başkan adayları zaman ayırıp  Van'ın tarihi ve kültürüyle ilgili derslerine çalışırlarsa fena olmaz.  Zira kenti yönetmek için önce  iyi tanımak gerekir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme