• Haberler
  • Güncel
  • BAŞKAN AKMAN: HALKIMIZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

BAŞKAN AKMAN: HALKIMIZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

Göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği çalışmalarını anlatan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, 'Göreve geldiğimiz günden bu yana halkımızın daha rahat bir yaşam sürdürebilmesi ve ilçemizdeki sorunları minimuma indirebilmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Halkımız hizmetin en güzeline layıktır. Vatandaşlarımızın sorunu bizim sorunumuzdur ilkesiyle hareket ederek belediyemize iletilen her türlü sorun, istek ve talepleri, imkânlarımızdoğrultusunda çözmeye gayret ediyoruz' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi. 15 Temmuz Şehitler Parkında düzenlenen toplantıda Başkan Akman’a, Başkan Yardımcısı Necati Yertürk ve birim amirleri eşlik etti. Tuşba Belediyesi olarak halk ekmek fırını açmak istediklerini belirten Akman, “Tuşba Belediyesi olarak halk ekmeği vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. Bu hafta içerisinde Sayın Valimizle görüşeceğiz. Eğer Büyükşehir Belediyesi halk ekmek işine girerse biz girmeyeceğiz. Ama Büyükşehir girmezse biz bu sezon içerisinde fırınımızı yapıp, halk ekmeğimizi vatandaşlarımıza dağıtacağız” diye konuştu.

“Ayanıs Halk Plajını sezon başladığında hizmete açacağız”

Tuşba Belediyesi olarak hizmete önem verdiklerini belirten Akman, “Tuşba ilçesi olarak 67 mahallemiz var. Son 3 yıllık süreçte hizmet binamızı, İskele 2. etap sahil bandını, İskele kampüsü 1 ve 2. etap sahil yolunu, makina ikmal garajını, toplum yaşam merkezini, Ayanıs Halk Plajını, Şemsibey Parkı’nı tamamladık. 5 mahalleye 5 adet sentetik çim saha yaptık. Göreve geldiğimiz zaman belediye olarak barakalarda ve konteynerlerde görev yapmaktaydık. 18 ay içerisinde hizmet binamızı bitirdik ve faaliyete koyduk. Hizmet binamızın bize maliyeti 32 milyon TL oldu. Belediyemizin kapsamlı bir hizmet binası oldu. İskele 2. etap sahil bandını bu süreçte yaptık. 2. etap 90 dönümdür. Bu 90 dönümü de yapıp bitirdik, faaliyete soktuk. 2 parkımızın toplam alanı 140 dönümdür. Bunun içinde bisiklet yolu, sahil yolu, yaya ve birçok oyun alanları da mevcuttur. Bu süreçte İskele Sahil Yolu’nu bitirdik. Yolumuz yaklaşık olarak 5,3 kilometre uzunluğundadır. İskele 15 Temmuz Şehitler Parkı’nı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsüne bağlamaktadır. Bu sahil yolumuz 40-50 yıldır kangren haline gelmiş bir yoldu. Bu yolu biz yaptık bitirdik, üniversite ile bağladık. Allah nasip ederse Büyükşehir tarafından yeni açılan sahil yolu ile birleştirip, Mollakasım’a kadar bu yol devam edecek. Mollakasım’dan sonra da etap halinde olarak devam edecek. Mavi Bayrak Halk Plajımız, Türkiye’de denize kıyısı olmayan tek plajdır. Bu plajımız vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgi görüyor. Plajımızın yoğun ilgi görmesinden dolayı ikinci etabını yapmayı düşündük. İkinci etap Ayanıs Halk Plajı için girişimlere başladık. Bu plajımız kadınlara has bir plaj olacak. Kadınlarımızın talebi üzerine bunu gerçekleştirdik. Ayanıs Halk Plajı da Mavi Bayrak Halk Plajı kadar büyüktür. Allah nasip ederse sezon başladığı zaman bu plajımızın açılışını yapacağız” dedi.  

“Erciyes Anadolu Holding’e teşekkür ediyorum”

Erciyes Anadolu Holding tarafından Şemsibey Mahallesine park kazandırdıklarını söyleyen Akman, “Bu süreçte Kalecik TOKİ yolu üzerinde makine ikmal binamızı faaliyete geçirdik. Bütün araçlarımız şuanda orada hizmet göstermektedirler. Toplum yaşam merkezleri bizler için çok önemlidir. Avrupa Birliği destekli Kalecik Mahallemizdeki Tuşba Toplum Yaşam Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Burada 37 kursumuz var. Bu 37 kursumuz arasında, liseyi bitirip, üniversiteye hazırlanmak için imkânı olmayan gençlerimize 3 sınıfta ders veriyoruz. Bunu da halk eğitimin bünyesinde yapıyoruz. Öğrencilerimiz buradan tamamen ücretsiz bir şekilde faydalanıyor. Göreve geldiğimiz zaman Şemsibey Mahallesi parkı olmayan bir mahalleydi. Şemsibey Mahallesi’ne Erciyes Anadolu Holding tarafından bin 500 metrekare üzerinde kurulu olan parkımızı hizmete aldık. Buradan yine Erciyes Anadolu Holding’e teşekkür ediyorum. Taşımalı eğitimi yapan 5 mahallemize Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde ve bizlerin desteğiyle sentetik çim saha yapıldı. Yapımı devam eden projelerimiz arasında, çok amaçlı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, tribünlü spor sahası ve konut projemiz var. Çok amaçlı spor salonumuz belediyemizin yanındadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılıyor. Yarı olimpik yüzme havuzu da yine belediye binamızın yanındadır. Bu proje de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesi altında yapılıyor. Tribünlü spor sahasını da Van YYÜ kampüsünün hemen yanında yapımı devam eden Millet Bahçemizin yanında yapıyoruz. Amacımız buradan üniversitede ki gençlerimizin de faydalanmasıdır. Temmuz ayında bu projelerimizi de inşallah hayata geçireceğiz. Bunun yanında bir de konut projemiz var. Bu konut projemizde 20 bin metre kare arsa üzerinde yapılıyor. Bu alanı yer olarak satmış olsaydık ancak 10 milyon TL ediyordu. Biz bunu ihale usule ile yüzde 30,2 ile bir firmaya verdik. Buradan şimdi bize düşecek olan hisse, 70-80 milyon TL civarında olacak” diye konuştu.

“İstasyon Mahallesi’ne Bedesten Semt Pazarı kuracağız”

2 bin 500 metrekare alan üzerinde İstasyon Mahallesinde Bedesten Semt Pazarı kuracaklarını belirten Akman, “İhalesi biten projelerimiz var. Bunlardan biri Tuşba Millet Bahçesi ve Kapalı Semt Pazarı Bedesten çarşısıdır. Tuşba Millet Bahçesi, 712 dönümdür. Sayın bakanımıza bunu sunduğumuz zaman ‘dosyanızı hazırlayın, projenizi, bize getirin’ dedi. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda 210 dönümü YYÜ, 10 dönümü Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 175 dönümü Tuşba Belediyesi’nin geriye kalan da hazine ve mera olarak kullanılacağını biz kendilerine müracaat ettik. Hazineden bir alan bize tahsis edildi. Sayın Bakanımıza bunları sunduk. Sayın Bakanımız kabul gördü. TOKİ tarafından ihalesi 22 Aralık’ta yapıldı. Şimdi de biz 7. sıradayız. Tahminen bu ay sonu yer tespiti yapıp kendilerine vereceğiz. Mart ayı itibariyle de çalışmalar başlayacak. Bedesten Semt Pazarımız için seçim arifesinde biz vatandaşlarımıza söz verdik. Bunu da biz İstasyon Mahallesi’nde 2 bin 500 metrekare üzerinde kuracağız. Van’da kurulacak ilk semt pazarı olma özelliğine sahiptir. Projemiz kardeş belediyemiz olan Trabzon Belediyesi tarafından yapılacak. Önümüzdeki ay itibariyle ihalesi yapılıyor. İnşallah yılsonu bu projemiz de tamamlanacak. Göreve geldiğimiz günden bu yana halkımızın daha rahat bir yaşam sürdürebilmesi ve ilçemizdeki sorunları minimuma indirebilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Halkımız hizmetin en güzeline layıktır. Vatandaşlarımızın sorunu bizim sorunumuzdur ilkesiyle hareket ederek belediyemize iletilen her türlü sorun, istek ve talepleri, imkânlarımızdoğrultusunda çözmeye gayret ediyoruz” dedi.

“Birçok mahallemizde yollarımızı onardık”

Tuşba ilçesinde bulunan birçok mahallede yolları onardıklarını kaydeden Akman, “Parkı olmayan tek mahallemiz Beyüzümü Mahallesi var. Bunun da projesini çizdik. İhale aşamasına getirdik. Önümüzdeki ay ihalesini yapacağız. İlçemizde parkı olmayan hiçbir mahallemiz kalmamak kaydıyla, Beyüzümü Mahallesi ile bunu taçlandırıyoruz. Bir belediye başkanı olarak, iki önemli çalışma için kolları sıvadım. Bunlardan ikisi de benim görev alanıma girmediği halde, ilimize kazandırmak için çaba sarf ettim. Bunlardan bir tanesi Van Gölü Kuzey Geçiş Demiryolu Projesiydi. Burada 20 bine yakın insan mağdur olmuştu. Kuzey Demiryolu Hattı burada 30-40 yıl önce Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Erciş üzerinden buradan demiryolumuza bağlanmak şartıyla proje yapılmıştı ve bitmişti. İsim vardı ama cisim yoktu. Biz de Sayın Bakanımıza arz ettik. Hemen hemen 1 yıl gidip geldik ve çözdük. Vatandaşlarımızı da bu mağduriyetten kurtardık. Bunun yanında sahil yolunu Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Edremit ve Tuşa Belediyesi olarak Edremit Çiçekli’den başlayıp, Mollakasım’a bir birine bağlamak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve İpekyolu Belediyesi şunda hava alanı civarındaki sahil bandında dolgu yapıyor. Bu sahil bandını Edremit’ten Mollakasım’a kadar götürmek istiyoruz. İnşallah bunu yapacağız ve halkımızın hizmetine açacağız.Büyükşehir Belediyemizle birlikte Çitören-Mollakasım Sahil Yolu’nda 10 kilometrelik yolu açtık. Bu yolumuz 30 metre genişliğinde, bisiklet, yaya yolu ve bu alanlarda seyir tepeleri yapılacak. Bunun yanı sıra ilçemizdeki doğalgaz sorunuyla da uğraşarak bunu da çözüme kavuşturduk. Bu kapsamda İskele’nin yanı sıra Seyrantepe, Beyüzümü, Altıntepe Mahallelerimize doğalgazı da getirdik. Birçok mahallemizde yollarımızı onardık. Asfalt kaplama çalışmaları yaptık. Birçok köyümüzün, mahallemizin yolu çamurdan geçilmiyordu. Vatandaşlarımız stabilizeye dahi hasret kalmıştı. Biz ilçemizde stabilize olayını bitirdik. Stabilizesiz hiçbir yolumuz kalmadı. Bunların yanı sıra köy içi parke çalışmalarımız da devam ediyor. Mahallelerimizde çeşitli ebatlarda toplam 7 bin 200 metre boru ve menfez döşedik. Ekiplerimiz nerelerde ihtiyaç varsa oralarda boru ve menfez çalışmaları yapıyor. 22 mahallemizde 3 yılda 230 bin 730 metre kare parke taşı döşemesi yaptık. Geri kalan mahallelerimizi de bu yıl içerisinde bitirmek istiyoruz. 137 bin 155 metrekare sathi kaplama yaptık ve vatandaşlarımızı çamurdan kurtardık. Kaynağı olan mahallerimize Eyvanlı çeşmeler yaptık. İnşallah diğer mahallelerimizde de Eyvanlı çeşmeleri yapıp bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Halk ekmeğimizi vatandaşlarımızla buluşturacağız”

Tuşba Belediyesi olarak halk ekmeği vatandaşlarla buluşturacaklarını kaydeden Akman, “Haziran ayı içerisinde ilçemizde bir sarılık hastalığı başladı. Bu hastalık hayvanlarımıza büyük bir zarar verdi. Hayvanlarımız sıcak ve kirlenmiş su içmelerinden dolayı bu hastalığa yakalanıyorlardı. Biz bu kapsamda akarsularımızın önüne sıvatlarımızı kurduk. Çiftçilerimize büyük destekler verdik. İlçemizde sıvatların yüzde 90’nını yaptık, geri kalanını ise bu yıl içerisinde bitireceğiz. Karla mücadele çalışmalarımız da bu kapsamda aralıksız devam ediyor. İlçemizde halk ekmek şahsi fırınlar üzerinden yapılıyor. Halk ekmeğin olabilmesi için belediyenin üretebilmesi gerekiyor. Eğer bir belediye halk ekmeğini üretiyorsa, ben o ekmeğe halk ekmek derim. Eğer üretmiyorsa, o ekmek halk ekmek değil. İstanbul, Ankara gibi yerlerde halk ekmek 1 lira 25 kuruştan satılırken, biz burada 2 liradan satın alıyoruz. Fırınımız olmuş olsaydı bizde belediye olarak 1 lira 25 kuruştan verirdik. Bu anlamda vatandaşlarımıza söz vermişiz. Bu hafta içerisinde Sayın Valimizle görüşeceğiz. Eğer Büyükşehir Belediyesi bu işe girerse biz girmeyeceğiz. Aksi takdirde biz Tuşba Belediyesi olarak bu sezon içerisinde fırınımızı yapıp, halk ekmeğimizi vatandaşlarımıza dağıtacağız. İstanbul, Ankara ve diğer illerde halk ekmeğin fiyatı neyse, ilçemizde de o fiyata satacağız. Belediye olarak günlük 140 ile 150 ton arasında çöp topluyoruz. Bu çöpleri geri dönüşüm firmasına teslim ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme