Bayramda çalışanın mesaisi nasıl hesaplanacak?

Resmi tatillerde işçi isterse çalışmama hakkına sahip. Ancak bazı sektörlerde çalışma yapılması zorunlu olduğu için işçinin de rızası alınmak kaydıyla mesai yapılabiliyor. Ramazan Bayramı boyunca çalışan işçilere 3.5 günlük süre için ek ücret imkanı doğacak. Günlük ödeme 2 yevmiye olacak. Peki bayramda çalışanların fazla mesaisi nasıl hesaplanıyor? Saat ücretleri ne kadar artıyor? Bayramda çalışanın mesaisi nasıl hesaplanacak?

Ramazan Bayramı'nı 3 Haziran Pazartesi arefe olmak üzere 4 Haziran'da idrak etmeye başlayacağız. Yasalarımız dini bayramları da resmi tatil olarak kabul ediyor. Böylece Ramazan Bayramı'nda 3.5 günlük bir resmi tatil imkanı doğuyor. Resmi tatillerde çalışma yapılmıyor.

İşçiler bu günlerde çalışmaya zorlanamıyor. Ancak bazı sektörlerde çalışma yapılması gerektiğinden işçinin de rızası alınarak mesai yapılabiliyor. Bu durum sözleşmelerle imza altına da alınabiliyor.

Bayramlarda yani resmi tatillerde çalışmaların hesabı ise ayrı yapılıyor. Eğer işçi çalışmıyorsa maaşını tam olarak alıyor. Tatillerde çalışanlara normal yevmiyelerine ilave olarak mesai ücreti de ödeniyor. Bu ücret işçilerde yüzde 100, gazetecilerde yüzde 50 olarak uygulanıyor.

SADECE PARAYLA ÖDENİYOR

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor.

Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar. Bu durumda birgün için 2.5 yevmiye ödenmiş oluyor. Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor.

Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor.

Yani günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor.

GÜNEŞ

Bakmadan Geçme