• Haberler
  • Güncel
  • Bedirhanoğlu: Tarım ve hayvancılık sorunu çözülmeli

Bedirhanoğlu: Tarım ve hayvancılık sorunu çözülmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, hükümetin bu alana daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti. Bedirhanoğlu, Van'ın tarımsal potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini ve bu durumun hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Bedirhanoğlu, Van’ın yüksek rakımı, coğrafi yapısı, meraları ve iklim koşulları tarım ve hayvancılık için elverişli olduğunu belirterek, ancak, bu potansiyelin yeterince kullanılamadığını, üreticilerin yaşadığı sorunlar nedeniyle tarım ve hayvancılıktan vazgeçtiğini dile getirdi. 

“HÜKÜMET GİRDİLERİ SÜBVANSE ETMELİ”

Bedirhanoğlu, hükümetin tarım ve hayvancılıkla ilgili politikalarını eleştirerek, desteklerin yetersiz kaldığını, "Hükümet, çiftçilerimizin ve besicimizin yanında olmalı. Destekleme politikaları gözden geçirilmeli ve üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmek için yem, mazot, ilaç, gübre gibi konularda sübvanse uygulayarak daha fazla kaynak ayırıp çiftçiyi, üreticiyi, besiciyi desteklemelidir" diye konuştu. Ayrıca, tarımda kullanılan girdi maliyetlerinin artmasına da dikkat çeken Bedirhanoğlu, bu maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME

Tarımda verimliliği artırmak için eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinen Bedirhanoğlu, "Çiftçilerimize modern tarım teknikleri hakkında eğitimler verilerek, yeni teknolojilerin kullanımı teşvik edilmelidir. Bu sayede hem üretim artacak hem de kalite yükselecektir" dedi. Hayvancılıkta da benzer bir yaklaşımın benimsenerek acil tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Bedirhanoğlu, sürdürülebilir tarım politikalarının yaygınlaştırılarak suya çok fazla ihtiyaç duymayan bitki türlerinin yaygınlaştırılarak ekiminin yapılması ve yem bitkilerinin öncelenmesi gerektiğini belirterek, "Doğal kaynaklarımız koruyarak, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için hep birlikte hareket etmek zorundayız. Bu nedenle, ekosistemi koruyan tarım yöntemleri benimsenmelidir" dedi.

YEREL ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ

Yerel üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Bedirhanoğlu, "Yerel ürünlerin yetiştirilip pazarlanması ve tüketimi teşvik edilmeli, bu sayede hem üreticiler kazanç elde etmeli hem de tüketiciler sağlıklı gıdalara ulaşabilmeliler" Ayrıca, kooperatifleşmenin önemi üreticilere anlatılarak kooperatifleşmeye gidilmelidir. Yerel marketlerin ve kooperatiflerin güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
CHP İl Başkanı Bedirhanoğlu, tarım ve hayvancılığın sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanmasında hayati rol oynadığını belirterek, "Hükümetin bu alana yönelik daha yapıcı ve destekleyici bir politika geliştirmesi elzemdir. Aksi takdirde, hem üreticilerimiz hem de toplum olarak büyük sıkıntılar, kayıplar yaşarız" ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, CHP olarak tarım ve hayvancılığın sorunlarını çözmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını da sözlerine ekledi. 

Bakmadan Geçme