BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ VAN'DA ANILACAK

Bediüzzaman Said Nursî'nin vefatının 59. yıl dönümü nedeni ile Van'da anma programı düzenleniyor. Programa dünyanın dört bir köşesinden, yoğun katılım bekleniyor.

Hacı Yılmaz

 

Ülkemizin yetiştirdiği önemli İslâm âlimlerinden Bediüzzaman Said Nursî vefatının 59. sene-i devriyesi münasebetiyle tertiplenen "Ben Dindar Bir Cumhuriyetçiyim" konulu programda anılacak.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenecek olan anma programına Hukukçu-Yazar Safa Mürsel, Araştırmacı-Yazar Metin Karabaşoğlu ve Hukukçu-Yazar Ahmet Özkılınç konuşmacı olarak katılacak.

 

Bediüzzaman Eğitim ve Yardımlaşma Derneği'nin organize ettiği anma programı 12 Nisan Cuma Günü saat 19.00'da Van Ticaret ve Sanayi Odası Erek Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek.

 

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ KİMDİR?

Bediüzzaman Said Nursî, 1878'de Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilçesi Nurs köyünde dünyaya geldi. Çocukluğunda çevresindeki medreselerde eğitim gördü. Kendisinde görülen harikulade zekâ ve hafıza sebebiyle önceleri Molla Said-i Meşhur diye tanındı. Daha sonra "Zamanın Harikası" anlamında "Bediüzzaman" unvanıyla şöhret buldu. Talebelik yıllarında temel İslamî ilimlerle ilgili 90 kitabı ezberledi.

 

1900'lü yılların başında doğuda Medresetü-z Zehra adında din ve fen ilimlerinin birlikte okutulduğu bir İslam Üniversitesi kurmak fikriyle ülkenin yönetim ve hilafet merkezi olan İstanbul'a gitti ve hayatı boyunca bu fikrini gerçekleştirmek için gayret gösterdi.

 

1. Dünya Savaşı yıllarında doğu cephesinde gönüllü alay komutanı olarak savaştı. Savaş esnasında yaralanıp 2,5 yıl Rusya'da esir kaldı. 1917'deki Bolşevik İhtilali esnasındaki kargaşadan yararlanıp esaretten kurtuldu. İngilizlerin İstanbul'u işgali yıllarında onların aleyhinde Hutuvat-ı Sitte adıyla bir risale neşretti.

 

1925 yılında Van'da eğitim faaliyetlerinde bulunurken, o sırada meydana gelen Şeyh Said hareketi sebebiyle, önce Burdur'a, ardından Isparta ve Barla'ya gönderildi. Burada 8 yıl kaldı. Risale-i Nur isimli Kur'an tefsirinin çoğu bölümlerini burada yazdı. Eserleri ve fikirleri sebebiyle Eskişehir Mahkemesine sevk edildi. Sürgüne gönderildiği Kastamonu'da eserlerini yazmaya devam etti. 1943'te Denizli Mahkemesi'ne, 1948'de Afyon Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi.

 

1950 yılında çok partili hayata geçildiğinde dini hak ve hürriyetler genişledi. Bediüzzaman, bu dönemde eserlerini matbaalarda bastırdı. Said Nursi, 23 Mart 1960 tarihinde 82 yaşında Şanlıurfa'da öldü. Naaşı Halilürrahman Dergâhı'nda kendisine ayrılan yere defnedildi. Ancak iki ay sonra 27 Mayıs 1960'da bir askerî darbe oldu. Millî Birlik Komitesi hükümeti Bediüzzaman'ın kabrinin nakledilmesine karar verdi. 12 Temmuz 1960 günü mezarı Urfa'daki yerinden alınarak Isparta'ya götürülerek şehir mezarlığına gizlice defnedilmiştir.

Bakmadan Geçme