BELEDİYELERDE YENİ DÖNEM

İçişleri Bakanlığı aralarında İpekyolu, Edremit, Erciş, Özalp belediyelerinin bulunduğu 2 il, 24 ilçe ve iki belde Belediyesi'ne vali yardımcıları ve kaymakamları Kayyum atadı. Kayyum atanan kişiler görevlerine başladı. Van'da konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Ben seçildim ve istediğimi yaparım. Dağa para gönderirim, dağa adam gönderirim' diyenlere bizim diyecek bir kelimemiz olmayacak mı?'dedi.

Vansesi Haber Merkezi

İçişleri Bakanlığı, kayyum atanan belediyeler için 28 kişiyi görevlendirdi. Kayyum atanan 24 belediye için PKK-KCK, 4'ü için FETÖ soruşturmaları gerekçe gösterildi. İpekyolu İlçe Belediyesi'ne  Vali Yardımcısı Önder Can, Edremit İlçe Belediyesi'ne Vali Yardımcısı İbrahim Özkan,  Erciş İlçe Belediyesi'ne  Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Özalp İlçe Belediyesi'ne  Kaymakam Serdar Karal atandı. Kayyum atanan kişiler Kurban Bayramı öncesi görevlerine başladılar.

GÖREVLERİNE BAŞLADI

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle 15 gün içinde 28 belediyenin yönetimi Kandil'de teröristlerde değil milli iradede olacak" demişti. Bakanlıktan kayyum atmasıyla ilgili yapılan açıklamada, "01.09.2016 tarihinde yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu'nda düzenleme yapılmış, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkan ve meclis üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır" ifadesine yer verildi.

İLK ÖĞRENEN VANSESİ OKURLARI OLDU

Vansesi, Van'ın  İpekyolu, Erciş, Edremit ve Özalp  belediyelerine kayyum ataması yapılacağını atama kararından iki gün önce "Dört İlçeye Kayyum Atanıyor" manşet haberiyle okurlarına ilk duyuran gazete oldu.  Vansesi haberinde   İpekyolu, Edremit, Erciş ve Özalp İlçe Belediyelerine  kaymakam ve  vali yarımcılarının atanabileceğine de yer vermişti. Atama kararında İpekyolu,  Edremit  belediyelerine vali yardımcıları, Erciş ve Özalp belediyelerine  ise kaymakamlar kayyum olarak atandı.

TUKLAMA VE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA

Mahkemelerce İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav hakkında daha önce tutuklama ve görevden uzaklaştırma kararı verilmiş, Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin, Edremit ilçesi Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin ve Özalp Belediye Başkanı Handan Bağcı tutuklanmışlardı.

24'Ü PKK-KCK, 4'Ü FETÖ

PKK-KCK ve FETÖ terör örgütlerine yardım ve destek vermekten dolayı haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanının (24'ü PKK-KCK, 4'ü FETÖ) daha önce görevinden uzaklaştırıldığı hatırlatılan İçişleri Bakanlığı açıklamasında, "Bu belediye başkanlarının 2'si il, 24'ü ilçe, 2'si belde belediye başkanıdır ve 12'si halen tutukludur. Demokrasi ve hukuk devleti anlayışında millet iradesinin yerel yönetimlere yansıması esastır. Ancak belediyeler vatandaşımızın kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gasp edenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir" ifadesi kullanıldı.

"Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez" denilen açıklama şöyle devam etti: "Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur. Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir. Bu işleyişi sağlamayı teminen görevlendirme yapılan belediyelerde kaynaklar terör örgütlerine değil, o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir."

"Terör için çalışanlara asla müsaade etmeyeceğiz"

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  kayyum atamaları ile ilgili şunları söyledi: "Ben seçildim ve istediğimi yaparım. Dağa para gönderirim, dağa adam gönderirim' diyenlere bizim diyecek bir kelimemiz olmayacak mı? Belediyelerden halkımıza hizmet gelmesi gerekirken, fitne yapanlara ve halkı için çalışmayanlara bizim diyecek bir kelimemiz olmayacak mı? Buna ses çıkarmamak ve sessiz kalma, bize verilen emaneti hak etmiyoruz anlamına geliyor. Hukuk ve demokrasi ile belediye yönetenlerin başımızın üstünde yeri var. Ancak terör için çalışanlara asla müsaade etmeyeceğiz ve devlet olarak bunlarla mücadele edeceğiz. Terör ile mücadelemiz her zaman devam edecek. Ayrıca çizgimiz olan demokrasimizden de asla ödün vermeyeceğiz. Bu anlamda elimizden gelen tüm çalışmayı yapacağız. Diyadin'de indirilen bir tabela için şunu söyledim. Türkçe benim ne kadar dilimse Kürtçe'de benim dilimdir. Bu nifak oyunlarına asla düşmeyeceğiz. Aramıza girecek her türlü oyunun üzerine gitmeye devam edeceğiz."

"Kayyum atanması bir sebep değil, sonuçtur"

FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP-C, ne varsa, ne kadar terör örgütü varsa hepsiyle mücadelenin devam edeceğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, kayyum atanmasının bir sebep değil, sonuç olduğunu söyledi. Memleketi Bingöl'de konuşan Yılmaz,"Hepimizin bu sürecin neden bu noktaya geldiğini iyi düşünmemiz gerekiyor. Seçilmiş insanlar, terör örgütlerinin vesayetine girerlerse, milletimizin vergileriyle halkımıza hizmet etmek yerine terör örgütlerine lojistik destek sağlamaya yönelirlerse elbette ki bunun sonuçları olur. Bütün hukuk devletlerinde, bütün demokratik devletlerde bunun bir takım sonuçları olur" dedi.

KAYYUM ATANAN BELEDİYELER

Kanun Hükmünde Kararname gereği söz konusu 28 belediye başkanlığına görevlendirilen kişilerin 11 Eylül Pazar günü sabah saat 09.00 itibariyle görevlerine başladığı bildirildi. Belediyelere atanan kayyumlar ve görevleri şöyle:

1- Batman İl Belediyesi Ertuğrul Şeref Aksoy Vali Yardımcısı

2- Hakkari İl Belediyesi Cüneyt Epçim Vali Yardımcısı

3 -Adana-Pozantı İlçe Belediyesi Mahmut Sami Baysal

4 - Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi Mekan Çeviren Kaymakam

5 -Batman-Beşiri İlçe Belediyesi Mustafa Maslak Kaymakam

6 -Batman-Gercüş İlçe Belediyesi Ünal Koç Kaymakam

7 - Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi Murat Kütük Kaymakam

8- Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi Bilal Özkan Vali Yardımcısı

9 - Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi Şenol Polat

10 - Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi Bülent Ay Kaymakam

11- Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi Musa Varıcı

12- Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi İbrahim Civalek Kaymakam

13- Konya-Ilgın İlçe Belediyesi Mehmet Karahan

14 - Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi Mehmet Yaşar Yeşiltaş Kaymakam

15- Mardin-Derik İlçe Belediyesi Muhammed Fatih Safitürk Kaymakam

16 - Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi Halit Benek Kaymakam

17- Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi Ergün Baysal Kaymakam

18 -Muş-Bulanık İlçe Belediyesi Ömer Şahin Kaymakam

19 - Siirt -Eruh İlçe Belediyesi Murtaza Dayanç Kaymakam

20- Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi Tarık Açıkgöz Vali Yardımcısı

21 - Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi Ahmet Adanur Kaymakam

22 -Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi Savaş Konak Kaymakam

23- Van-Edremit İlçe Belediyesi İbrahim Özkan Vali Yardımcısı

24- Van-Erciş İlçe Belediyesi Mehmet Şirin Yaşar Kaymakam

25- Van-İpekyolu İlçe Belediyesi Önder Can Vali Yardımcısı

26- Van-Özalp İlçe Belediyesi Serdar Karal Kaymakam

27 - Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi Mustafa Maslak Kaymakam

28- Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi Bilgehan Karanfil Vali Yardımcısı. 

İPEKYOLU BELEDİYESİ

28 Haziran 2015'de Denizli-Bozkurt Kaymakamlığı'ndan Van Vali Yardımcılığı'na atanan Önder Can, 11 Eylül 2016 tarihinde İpekyolu Belediye Başkanlığına kayyum olarak görevlendirildi.

EDEREMİT BELEDİYESİ

Aralık 2014'de Artvin Hopa Kaymakamlığı'ndan Van Vali Yardımcılığı görevine atanan İbrahim Özkan, 11 Eylül 2016 tarihinde Edremit Belediye Başkanlığına kayyum olarak görevlendirildi.

ERCİŞ BELEDİYESİ

Eylül 2014'de Kayseri-Yeşilhisar Kaymakamlığı'ndan Erciş Kaymakamlığı'na atanan Mehmet Şirin Yaşar 11 Eylül 2016 tarihinde Erciş Belediye Başkanlığına kayyum olarak görevlendirildi.

ÖZALP BELEDİYESİ

Ağustos 2015'de Malatya Doğanyol Kaymakamlığı'ndan Özalp Kaymakamlığı'na atanan Serdar Karal 11 Eylül 2016 tarihinde Erciş Belediye Başkanlığına kayyum olarak görevlendirildi.

Bakmadan Geçme