BERAT GECESİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Bugün, bağışlanmak isteyen, rızık isteyen, derdine derman isteyen, hastalarına şifa dileyen, borçlarına eda isteyen müslümanlar için çok değerli gecelerden biri olan Berat Gecesi yaşanıyor.
Müslümanlar için önemli bir zamanı kapsayan  3 aylardan Şaban aynının 14. Gecesinin Berat gecesi olduğunu hatırlatan Uzman Tolga Kardidan, berat'in beraet kelimesinin kısaltılmış hali olduğunu ve borçtan ve isnad edilen suçtan, bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak anlamlarına geldiğine dikkat çekiyor. Kargidan, "Bu gece öyle bir gecedir ki, farz edin bir banka size para dağıtıyor, bunu almak için presödürleri yerine getirmeniz, gereken belgeleri imzalamanız ve sıraya girmeniz yeterli." diyor. Kargidan; bu gecenin öneminin kaynaklarda şöyle aktarıldığını dile getiriyor, "Kur'an Berat Gecesinde Levh-i Mahfuz'dan dünya göğüne toptan indirilmiş ki buna "inzal", Kadir gecesinde ise parça parça inmeye başlamıştır ki bun da "tenzil" denir. Bu geceye berat gecesi denildiği gibi mübarek gece, senet gecesi ve rahmet gecesi de denilmektedir." diyor.
Tolga Kardidan, Müslümanların bu geceyi ibadet ve taatle geçirmesinin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inandıklarını, bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurduğunu söylüyor: "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce) diyor.
Toplumsal, ahlaki, kültürel ve din konularında akademik kadrosu ile yayınlar çıkaran Ecrin Yayınları'nın Sahibi Tolga Kargidan, kandil gecesi olarak anılan tüm mübarek gecelerin, Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını aldığını hatırlatıyor.

Bakmadan Geçme