Bin aydan değerli gece: Kadir Gecesi
Bereketi ve mağrifetiyle evlerimize ve gönüllerimize misafir olan on bir ayın sultanı, bugünlerde bize veda ediyor. Rabbimize hamdolsun ki bizi en değerli gece olan Kadir Gecesi'ne tekrar ulaştırdı...
KUR'AN-ı Kerim'in 97. suresi "Kadr Sûresi" adını taşımaktadır. Bu surede rabbimiz Kadir Gecesi'ni bize şöyle tanıtıyor: "Şüphesiz, Kur'an'ı biz Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nerden bilebilirsin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, fecrin doğuşuna kadar bir esenliktir."
'O İŞİTENDİR, BİLENDİR'
Bazı vakitlerde yapılan çalışmalara, normal zamanların birkaç kat ücret takdir edilir. Bazı özel zamanlarda ikrâmiye verilir. Bazen genel af ilân edilir ve çok büyük suçlar dahi affedilir. Rabbimiz de sene içinde Ramazan'ı, Ramazan içinde Kadir Gecesi'ni, hafta içinde cuma gününü, cuma gününde duâların kabul edildiği icâbet anını, gün içinde seher vaktini ve namaz vakitlerinin ilk anlarını kıymetli kılmıştır. Bu vakitlerde yapılan ibadetler daha makbul ve daha değerlidir. Dua ve tevbeler kabul edilir. Bu zamanların en kıymetlisi de hiç şüphesiz Kadir Gecesi'dir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: "Hâ. Mîm. Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu (Kur'ân'ı) mübarek bir gecede indirdik. Çünkü Biz haktan yüzçevirenleri uyarırız. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü Biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir" (ed-Duhân, 1-6). İslam alimleri bu ayetlerde belirtilen gecenin Kadir Gecesi olduğunu ifade etmişlerdir.
Kadir Gecesi'nin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir Gecesi'nin verildiği belirtilir. (el-Muvatta, "İ'tikâf", 6) Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Alimlerin bir kısmı, bu gecede yapılan ibadet ve hayırların, içinde Kadir Gecesi'nin bulunmadığı tam bin ayda yapılanlardan daha çok sevap getireceğini belirtirler. Başka bir yoruma göre buradaki bin sayısı çokluktan kinayedir. Nitekim birçok dilde olduğu gibi Arapça'da da bin rakamı mübalağa yoluyla çokluğu anlatmak için kullanılmaktadır.
Şu halde bu âyette Kadir Gecesi'nde yapılan ibadet ve iyiliklerin diğer bütün zamanlarda yapılanlardan daha çok sevap getireceği ifade edilmiş olmaktadır. Her sene Rabbimizden bir armağan gibi gelen Kadir Gecesi'ni değerli kılan, onun "yaradılış gayemizin kitabı" Yüce Kur'an'ın ilk defa indirilişine şahit olmasıdır. Kadir Gecesi'nin kadrini yücelten, Aziz Kur'an'ın rahmet yüklü evrensel mesajlarının bu gece inmeye başlamasıdır. Bu gece dünya semasına inen Kur'ân'ı yeniden kalbimizin semasına indirmeliyiz.
'MELEKLER YERYÜZÜNE İNER'
Bin ay 83 yıl dört ay etmektedir. Bu durumda uyanık olanlar için her seneye bir ömür sığabilmektedir. Bu kadar uzun bir vakitten daha hayırlı olan geceye, Kadir Gecesi denilmesi, hem gecenin, hem geceyi ihyâ edenlerin, hem de o anda yapılan ibâdetlerin azametli, şerefli ve kıymetli olmasından kaynaklanır. Bu gece yeryüzüne başta Cebrâîl olmak üzere çok sayıda melek iner. Bu gece, tanyerinin ağarmasına kadar huzûr ve esenlik doludur. İnsanlar her türlü kötülükten selâmettedir. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü'mine selam verir, onlar için duâ ve istiğfar ederler. Kıyâmette de ibadetlerine şahitlik edeceklerdir. Kadir Gecesi, müminlere her yıl ömürlük bir fırsat sunmaktadır. Rabbimiz, ömre bedel bu geceyi, müminlere bir rahmet kapısı, bir umut pınarı olarak lutfetmiştir. Bu gece bize düşen, ömür sermayemizden tükettiğimiz günlerin muhasebesini yapmaktır. Hata ve günahlarımızdan, kusur ve isyanlarımızdan tövbe ederek Rabbimizin razı olacağı şekilde bir ömür sürmeye kesin karar vermektir.
Kadir Suresi'nin bizlere getirdiği bir diğer mesaj; Allah'ın meleklerinin, Kadir Gecesi'nde yeryüzüne selâm ve esenlik getirmek üzere inmeleridir. Bu muhteşem hâdise, Cenab-ı Hakk'ın biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekrar etmektedir. O halde Kadir Gecesi'ni değerlendirmek için Kur'an'ın barış ve esenlik mesajlarına kulak vermeliyiz. Bu mesajları yeryüzünde egemen kılmak için çaba göstermeliyiz.
Bu mübarek geceyi hakkıyla değerlendirmenin yolu, Yüce Kitabımız'ın kadir ve kıymetini bilmekten, hayatımızı onunla anlamlandırmaktan, insana, kâinata onunla bakmaktan geçer. Gönüller yapıp gönüller almaktan, olur olmaz sebeplerle gönüller kırıp, gönüller incitmemekten geçer. Kur'an'ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz ölçüde Allah'ın meleklerinin, yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerinin fakına varabiliriz.
Kadir geceniz mübarek olsun.