• Haberler
  • Ekonomi
  • Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Bu yöntemle erken emekli olabilirsiniz

Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Bu yöntemle erken emekli olabilirsiniz

Sigortalı çalışan işçi ve memurlar, işlerini etkileyebilecek bir engel durumu olduğunda vergi indirimi talebiyle erken emeklilik hakkına sahip olabilmektedir. Ancak belli şartları karşılamaları gerekmekte. İşte ayrıntılar…

Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Bu yöntemle erken emekli olabilirsiniz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Emekli olmak için yaş şartını tamamlamayanlar, vergi indirimi talebiyle erken emeklilik hakkına sahip olabilirler. İşçiler, "meslek hastalığı" kapsamında, memurlar ise "vazife malulü" olarak kabul edilen durumlarla bu haktan faydalanabilirler. 

Sağlık sorunları nedeniyle işe gitmede zorluk yaşayan kişilere, emeklilik süreçlerinde bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır. Bu ayrıcalıklar arasında gelir vergisi matrahından yapılan indirimler öne çıkmaktadır. Şeker hastası veya astım hastası gibi kişiler, sağlık kurulundan alacakları yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabilirler. Alınan vergi indirimi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan başvuru sonucunda erken emeklilik mümkün olabilmektedir. Çalışma gücünün en az %80'ini kaybedenler birinci derecede engelli, %60'ını kaybedenler ikinci derecede engelli, %40'ını kaybedenler ise üçüncü derecede engelli olarak kabul edilmektedir. Bu oranlara göre gelir vergisi matrahından indirim sağlanan çalışanlara emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısı konusunda farklı koşullar uygulanmaktadır.

Sigortalı olarak bir kurumda çalışmanın, en az %40 oranında engelli raporu almanın ve vergi dairesinden vergi muafiyetine hak kazanmanın gerekliliği bulunmaktadır. Kendisi, eşi veya çocuğu %40 veya daha fazla oranda engelli olan kişiler, engelli sağlık raporuyla bağlı oldukları iş yerinin vergi dairesine başvurarak engelli indirimi hakkı elde edebilirler. İşveren, vergi dairesinden gelen bu yazıya dayanarak çalışanın bordrosundan gelir vergisi matrahından engelli indirim tutarını düşer. Bu sayede çalışanın vergisi daha düşük bir tutardan hesaplanır ve ay sonunda çalışanın ücretine yansıtılır.

Engelli indiriminden yararlanan işçilerin erken emeklilik hakkı, kendilerinin engelli olma zorunluluğuna dayanmaktadır. Bu haktan yararlanabilmek için çalışanın ilk sigortalılığının 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olması, en az 15 yıl sigortalılık ve 3.600 prim günü şartlarını karşılaması gerekmektedir. İkinci ve üçüncü derece engellilerde ise sigortalılık yılı ve prim günü şartı ilk işe giriş tarihine göre değişiklik göstermektedir.

Engelli vergi indirimi sorgulama sayfasına kimlik numarası ve soyadıyla giriş yapılarak vergi indirimi başvurusu sorgulanabilir. Merkez Sağlık Kurulu tarafından tespit edilen çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen engellilik dereceleri, başvuruda bulunan kişinin Vergi Dairesi Başkanlığı'na veya defterdarlığa bildirilmektedir.

 

Bakmadan Geçme