BİR ÖZÜR DAHİ DİLEMEDİLER

Roboskiye Adalet Platformu Van İl Koordinasyonu Fekiye Teyran Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Ömer Işık, Roboski'yi unutmayacaklarını ve takipçisi olacaklarını açıkladı. Işık, bugüne kadar vicdanları rahatlatacak bir özrün bile dilenmediğini söyleyerek "Yıllardır acı ve ölümlerle dağlanmış topraklarda, Roboski'de 34 vatandaşımızın savaş uçakları ile katledilişi üzerinden tam 7 ay geçti. Bugüne kadar ne vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi, ne de sorumluların yargı önüne çıkarılması yönünde bir girişime rastlandı. Bununla kalmadı, 'Roboski'ye adalet nöbeti' için köye gitmeye çalışan demokratik kurum ve kuruluşlar engellenmeye çalışıldı. AK Parti ve Genelkurmay Başkanlığı, katliamı 'savaş zayiatı' olarak değerlendirdi ve 'yasa dışı bir iş yapıyorlardı' diye geçiştirerek, çoğu 15-20 yaşları arasında 34 gencin öldürülüşünün üzerini örtmeye çalıştı. Dahası sadece adalet özlemi içinde olan, ölen gençlerin ailelerine 'kan parası' teklif edilerek, alay edercesine çözüme ilişkin 'Tazminatlarını ödedik daha ne istiyorsunuz' denildi. Yıllardır bölge üzerinde var olan savaşın etkisi ile iş imkanı bulamadıkları için sınır ticareti yapmaya itilen, hükümetin 'kaçakçı' olarak tanımladığı gençlerin ölümü sıradanlaştırıldı, olayın üzeri 'tazminat' ile kapatılmaya çalışıldı" dedi.
Sonuna kadar bu olayın takipçisi olacaklarını ifade eden Işık, "Bizler, daha eşit, özgür ve demokratik bir ülkede, bir arada yaşam umudunu koruyan ve bu uğurda sonuna kadar mücadele edecek emek ve meslek örgütleri olarak, devleti yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye, sorumlu ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için üzerine düşen vazifeyi yapmaya davet ediyoruz. Bu davetimizi daha katliamın gerçekleştiği günün ertesi gün oluşturduğumuz rapor ile de ifade etmiştik, bugün de yineliyoruz. Onlarca yıldır gökyüzünden bomba yağan bu coğrafyada artık daha fazla gözyaşı olmaması için, Roboski'de yaşananları unutmadık, unutturmayacağız, takipçisi olacağız. Bir arada yaşam zeminlerini güçlendirerek katliamların hesabını kardeşliğin ülkesini kurarak soracağız" diye konuştu.
Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Cemal Şen, Barış ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Mihriban Şah da destek verdi.

Bakmadan Geçme