Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Teşkilatı'nın başlattığı proje kapsamında meclis bahçesinden toplanan meşe palamudu tohumları Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) toprakla buluşturuldu.
YYÜ kampüsunde, "Bir Palamut Bin Umut" projesi kapsamında gerçekleşen meşe palamudu ekimine YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Rektörlük Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun ve üniversiteden bazı yetkililer katıldı. Etkinliğe katılan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Bir Palamut Bin Umut" projesinin çok anlamlı bir proje olduğunu belirterek “Bir projeyi daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu projenin ayrı bir anlamı var. TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Nezir tarafından başlatılan projede; Meclis’in bahçesindeki meşe palamutlarından toplanan 420 bin tohumu, YYÜ arazisinde yeşertilmesi amacıyla bize gönderildi. Biz de proje kapsamında dünden beri dikmeye devam ediyoruz. Bu tohumları toprakla buluşturmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da bakımına ilişkin çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.
Meşe palamudunun tohum şeklinde ekildiği için üçer veya dörder adedinin 3 metre aralıklarla toprağa bırakılıp üzerinin kapatılması gerektiğini ifade eden Battal şöyle konuştu:
“Sezon olarak da doğru bir sezondayız. Bunların katlanma süresi 90 gün. Dolayısıyla belli bir ısı derecesinde bu süreyi geçirmesi gerekiyor. 0 ila 4 derece arası bir soğuğa maruz kalması gerekiyor. Mart itibariyle toprağın ısınmasıyla beraber çimlenmeye başlayacak ve dikimi yapılan bu alan meşe palamudu ormanı olarak kazanılmış olacak. Bu projenin mimarları olan başta Sayın TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e, Meclis Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Bu YYÜ ile TBMM’nin işbirliği çerçevesinde gelişmiş bir proje. İnşallah çok hayırlı olacak. Bu projenin yapılmasında TBMM seralarında çalışan Ebru Hanım’a, burada uygulanmasını sağlayan başta Rektör Yardımcım Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’ya, Yeşil Alan Müdürü Doç. Dr. Fazlı Öztürk’e, Arzu hanıma ve diğer bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. Ayrıca bu tohumları toprakla buluşturan bütün işçi arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.”
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, ayrıca YYÜ yerleşkesinin çok büyük bir alanda kurulduğunun altını çizerek; “855 dönüm arazimiz var, çoğu inşaatlarla işgal edilmiş halde. Fakat bu arazinin yeşillendirilmesi için böyle büyük projelere ihtiyacımız var. Bazen tohum, bazen fide bazen de büyük ağaçlar olarak dikimler yapıp bu alanları yeşillendirmeyi hedefliyoruz. İnşallah buraları kısa sürede orman haline getireceğiz. Bu tür büyük projeleri kampüsümüzde uygulamak isteyen tüm kuruluşlara da açığız” şeklinde konuştu.