BİRAZ SABIR VE ZAMAN İSTİYORUZ

Beraberinde AK Parti Erciş İlçe Başkanı Mürsel Göral, teşkilat üyeleri, il ve belediye meclis üyeleri ile birlikte esnafı ziyaret eden Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş'in yeniden ayağa kalkması için biraz zaman ve sabıra ihtiyaç olduğunu söyledi. Esnaf ziyaretinin ardından mahalli gazeteleri de ziyaret eden Çiftci, burada bir dizi açıklamalarda bulundu. Hükümetin yapmış olduğu icraatları sıralayan Çiftci, Van ve Erciş ilçesinin iki depremle birlikte sarsıldığını anımsattı. Bu doğal afetlere hükümet olarak çok hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini belirten Çiftci, milletvekili olarak arkadaşları ile birlikte Ramazan ayı boyunca Van ve ilçelerinde olacaklarını da anlattı. Çiftçi, "Sayın Başbakanımızın talimatıyla Allah nasip ederse Ramazan ayı boyunca 6 tane bakanımızı daha ağırlayacağız. Bundan sonra esnaf ziyaretlerimiz yine devam edecektir. Sonrasında muhtarlarımız, sivil toplum örgütü başkanlarımıza, yöneticilerle bir araya geleceğiz. Erciş ilçesi için neler yaptık. Bundan sonra da neler yapabiliriz noktasında her kurumun, her kesimin sorunlarını yerinde dinleyip ve çalışmaları denetlemek için buradayız ve burada olacağız" dedi.
Hükümetin deprem bölgesine şimdiye kadar eski parayla 3 katrilyon 100 trilyon civarında kaynak aktardığını belirten Çiftci, "Bundan sonra da yapılacak çalışmalar 5 katrilyonu geçecektir. Bu büyük bir afetti. 700 bin insanın etkilendiği bir afet. Bir hükümetin bu kadar hızlı hareket etmesi hakikaten dünya ölçeğinde de görülmemiştir. Bu afette hükümetimiz çok kısa sürede müdahale edip, çok kısa sürede vatandaşlarımızın büyük sorunları olan başta çadır, ardından geçici barınma sorunu olan konteynır kentler ve ardından da kalıcı konutları hızlı bir şekilde karşılanmıştır. Bugüne kadar ilçemizde hakikaten çok önemli yatırımlar yapıldı. 5 bin 500 civarında konut yapıldı. Bunlar tabii çok önemli rakamlardır. Dünyanın hiçbir yerinde konutların bu kadar hızlı yapılıp teslim edilmesi mümkün değildir. Dünya ölçeğine baksanız İtalya daha 3 yıldır yeni geçici konteynır kentler yapabildi. Ama biz geçici konteynır kentleri depremden 2 ay sonra yapıp teslim ettik. Biz AK Parti teşkilatı olarak, milletvekilleri olarak hep halkımızın yanında olduk. Ve bu yatırımların buraya sağlıklı bir şekilde gelmesi noktasında çok önemli çalışmalar yaptık. Bazı gruplar bazı yerlerde böyle anlaşılıyor yatırımlar yapıldığında sanki kendiliğinden oluyormuş yapılmayanlarla da sanki biz ilgilenmiyormuş gibi bir hava estiriyorlar. Oysaki her bir yatırımın buraya gelmesinde milletvekilleri olarak, teşkilat olarak, belediye olarak birebir takip edip bugüne kadar getirdik. Bundan sonraki süreçte de inşallah bunlar devam edecektir.
EĞİTİM, SAĞLIK YATIRIMLARI:
Yine Erciş ilçesinde yaşanan depremde 250 dersliğin zarar gördüğünü ifade eden Çiftci, şu an itibariyle 350 dersliğin eğitim öğretim yılına yetişecek şekilde inşa edildiğini söyledi. Ayrıca planlanan 552 dersliğin daha yapılacağını da vurgulayan Çiftci, bunun da Erciş'in önümüzdeki 30-40 yıllık eğitim sorununu çözeceğini söyledi.
Sağlık alanında da çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Çiftci, "Deprem öncesi eksik olan doktor sayımız deprem sonrası daha da artırıldı. Erciş'te şuan 44 uzman doktor görev yapmaktadır. Ayrıca ilave uzman hekim istendi, onlarda inşallah kısa zaman içinde atanacak. Bu arada 200 yataklı yeni devlet hastanemizin inşaatı da tüm hızıyla sürüyor. Kültür Bakanlığı tarafından ilçeye yeni bir kültür merkezi yapılıyor. Diğer bir yandan esnaflarımızın çok önemli sorunları vardı. Şu ana kadar 4 bin 659 esnafımızın KOSGEB'ten finans onayını çıkardık. Bunlardan 3 bin 900'ü kredisini kullandı. Esnaflarımızın ziyareti sırasında bazı esnaflarımızın sıkıntısı olduğunu, bazılarının alamadıklarını ifade ettiler. Onların da bu sorunlarını Başbakanımıza ve bakanlarımıza ilettik. Bu sorunların çözülmesi için de elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Van genelinde 19 bin esnafımızın 1 yıllık faizsiz kredilerini erteledik. Zirai kredileri bir yıl ertelemiştik. Yine TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeye bir köprülü kavşak yapacağız. Bunlar tabii görülmüyor, unutuluyor. Onun için biz bunlar zaman zaman hatırlatacağız. Bundan sonra da eksik olan ne varsa birebir takipçisi olacağız. Köylerde de konutlar devam etmekte. Bazı köylerde arsa sorunu nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Allah nasip ederse onları da kısa süre içinde hal edeceğiz. Biz bunları yaparken amacımız Erciş'i daha modern bir hale getirmektir.
HASARLI CAMİLER ONARILACAK:
Özellikle depremde hasar gören camilerin onarılması sorunu olduğunu ifade eden AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, hasarlı camilerden 2 tanesinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 1 ay içinde bu camilerin onarımına başlanacak Vanyolu ve Seyyid Muhammed Camii. Diyanet İşleri Başkanlığı da kendi camilerinin onarımlarını yapacak. Merkezdeki büyük cami nasip olursa Sayın Başbakanımızın talimatıyla TOKİ projesi çerçevesinde yapılıyor. Projesi 1 aya kadar bitecek. Selçuklu mimarisinde 3 bin metrekare kullanım alanı olan bu caminin inşasına başlanacak. Bunlar tabii önemli yatırımlar. Van'ın imarı açıklanmazken Erciş'in açıklandı. Bu bizim için önemli bir çalışmadır. Ayrıca, zemin etütlerinin hepsi yapılıp Erciş Belediyesi'ne teslim edildi. Ancak gezilerimizde hemşerilerimizin bu konuda sıkıntılarının olduklarını belirttiler. Belediyemiz talepler konusunda eksiklikleri gidereceklerini ifade ettiler. Allah nasip ederse bu da bu şekelde ortadan kalkmış olacak.
HAK SAHİPLİĞİ KONUSUNDA 900 KİŞİNİN LİSTEDEN ÇIKARTILDIĞI DOĞRU DEĞİL
Hak sahipliği konusunda hemşerilerimiz sorunlarını ifade ettiler. Bunu da bakanımızla görüştük ve hükümetimize taşıdık. Son listede her ne kadar 900 kişi ifade edilse de benim ilçe kaymakamından aldığım bilgi 200-250 civarında vatandaşımızın sorunu var. Diğerlerin birçoğu hak sahipliği olmaması halinde müracaat etmişler. İnşallah hak sahipliği noktasında da bir çözüm bulunacaktır. Biz Erciş'in bütün sorunlarıyla ilgileniyoruz bundan hiçbir kardeşimizin endişesi olmasın. Erciş'i hak ettiği noktaya taşıyacağız. Biraz sabır ve zaman istiyoruz. Hükümetimiz samimi bir şekilde olaya eğilmekteler. Bu süreçte 7 bin kardeşimizin bu sıkıntılarını 4 milletvekilleri olarak görüştük. Erciş'imize İş-Kur vasıtasıyla istihdamlarını sağlamıştık. Bu kardeşlerimiz sadece 8 ay süre için alınmıştı. Ancak, kardeşlerimizin talepleri doğrultsun da yılda 9 ay ve her yıl çalışacaklarına dair garanti verildi. Biz AK Parti teşkilatı olarak, belediye olarak, milletvekili olarak daha değişik bir Erciş yapmak için elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki günlerde Allah nasip ederse belediyemizin çok önemli projeleri olacak. Belediye sarayı, kentsel dönüşüm yasası, şehirler arası otobüs terminali ayrıca, kültür bakanlığının dışında bir kültür merkezi, sahil yolu çalışmaları, asfalt çalışmaları kanalizasyon ve içme suyu çalışmaları da çok hızlı bir şekilde Erciş'te devam edecek.
ERCİŞ'İN İÇME SUYU MORGEDİK'TEN KARŞILANACAK:
Morgedik barajının da çalışmaları hızlandı. Önümüzdeki günlerde sulama kanallarının yapımına başlanacak. Morgedik barajından Erciş'e içme suyu verilmesi noktasında bakanlarımızla yaptığımız görüşmeler sonuç verdi. Allah nasip ederse Morgedik barajından Erciş'e 100 yıl yetecek içme suyu projeleri başladı. Biz el ele verip Erciş'i eskisinden daha gelişmiş bir hale getireceğiz. Bundan sonra da her alanda çalışmalarımız devam edecektir.
AZ HASAR ALMIŞ KONUTLARA ÖDENECEK PARA HAFTA SONU VERİLECEK:
Az hasarlı binalarda önce köyler ve daha sonra Erciş ve Van'ın ödemelerinin yapılacağını ifade etmiştim. Çalışmalar bu şekilde yürürken aniden Van İl Afet Müdürlüğü Van'a ödemiş ve Erciş'in de Erciş Afet Birimi'nin yapması karar almış. Tabi bundan bizim bir bilgimiz olmadı. Bunun üzerine hemen girişimlerimize başladık. Gerek valimizle, gerek kaymakamımızla gerek afatla görüştük. Önümüzdeki hafta içerisinde çalışmalar tamamlanıp bu az hasarlılar için hane başına bin 250 TL ödenecektir. Bu tamamıyla Van da AFAD'ın yapmış olduğu bir aksaklıktır. 6 aydır bu paralar zaten gelmiş ve Van'da bekletiliyordu. Çalışmaların ardından hak sahiplerine ödenecekti. Van ve Erciş aynı anda ödenecekken böyle hatalı bir uygulama yapılmıştır. İnşallah bu kardeşlerimizin önümüzdeki hafta içi itibariyle paraları ödenecektir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme