Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ten çıkılabilir mi?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ten çıkmak isteyen memurlar sorunlar yaşıyor. İptal başvurusu bazen alınamıyor bazen çıkış işlemi yapılmasına rağmen bir ay sonra tekrar maaştan para kesiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ten çıkmak isteyen memurlar sorunlar yaşıyor. Cayma hakkını kullanan memurların iptal başvurusu bazen alınamıyor bazen çıkış işlemi yapılmasına rağmen bir ay sonra tekrar maaştan para kesiliyor.

Bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanmak isteyenler sorunlarla karşılaşıyor. Hazine müsteşarlığının tebliğinde ilk iki aydan sonra BES’ten çıkılabileceği belirtilirken çalışanlar ilk aydan itibaren sistemden caymaya başladı. Sistemde en az 10 yıl kalan 56 yaşından sonra maaş almaya başlayacak.

Fakat 249’dan fazla çalışana sahip işletmelerde çalışan bazı işçiler bu ay maaşlarını aldıklarında büyük bir şok yaşadılar.

ZAMAN ZAMAN SORUNLAR BAŞ GÖSTERİYOR

İlk ay maaşlarından kesinti yapılan çalışanlar paralarını talimatları üzerine geri aldılar fakat ikinci ay da maaşlarından kesinti yapıldı.

Zaman zaman BES’ten cayma hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar sorun yaşıyor.

Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Turusan Bağcı iseyaptığı açıklamada, “Sistemden çıkış talimatı verdiğiniz zaman işleminiz kesinlikle yapılır. Yasal olarak bu bir zorunluluk. Aksi durum mevzuata aykırıdır. Sigorta şirketinizle iletişime geçmeniz gerekir” diye konuştu.

KİM NE ZAMAN BES’E GEÇTİ?

1 Ocak-1 Nisan arasında 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler zorunlu BES’e geçti. 1 Nisan-1 Eylül arası 249-1.000 çalışanı olan işletmeler ile kamu şirketleri BES’e geçiyor. 1 Eylül-1 Ocak 2018 arası 100-249 çalışanı olan işletmeler BES’e geçecek. 1 Ocak 2018'den itibaren de 50-100 çalışanı olan işletmeler BES’li olacak.

DEVLET KATKISI NE KADAR?

Devlet üç tür katkı yapacak. Birincisi; maaşlardan kesilip, BES'e ödenen katkı paylarına devlet de yüzde 25 katkı yapacak. Çalışanın maaşından her ay 100 lira kesilecekse, devlet de 25 lira katkı yapacak.

İkincisi; cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalan çalışanlara 2. ayın sonunda bin lira daha ilave katkıda bulunulacak. Üçüncüsü; emeklilik hakkını elde eden çalışanların, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırmaları halinde devlet, birikimin yüzde 5'i kadar daha katkı yapacak.

Bakmadan Geçme