Birleşik Krallık'ta kritik referandumda oy verme işlemi başladı
Birleşik Krallıkın Avrupa Birliğinden ayrılması ya da ayrılmaması için yapılan kritik referandumda oy verme işlemi başladı.
Son dönemlerde, dünya gündeminin ilk maddesini İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinin oylanacağı referandum oluşturuluyordu. Birleşik Krallık’ta halk uzun süredir üzerinde çeşitli tartışmaların yapıldığı referandum için bugün sandık başına gidiyor. Hem AB hem de Birleşik Krallık için sınav niteliğinde olan kritik referandumda oy verme işlemi başladı. TSİ 09:00’da başlayan oy verme işlemi TSİ 00.00’da son bulacak. Bugün sandık başına giden seçmen oy pusulasında yer alan “Birleşik Krallık, AB üyesi olarak kalmalı mı yoksa AB’den ayrılmalı mı?” soruya yanıt verecek. Gün boyu devam edecek referandumda 46 milyon 499 bin 537 seçmen sandık başına giderek ülkenin kaderini belirleyecek. Oy verme işleminin ardından mühürlü sandıklar toplanarak 382 yerel merkezde bulunan sayım noktalarına gönderilecek. Seçim komisyonunun Birleşik Krallık’ın kaderini belirleyen referandumun nihai sonuçlarını, yarın sabah saatlerinde açıklaması bekleniyor. Oyların yarısından fazlasını alan taraf kazanmış sayılacak.
4 aylık bir “kal ya da ayrıl” kampanyalarının ardından yapılan İngiltere ve AB için kritik öneme sahip referandum, ülke tarihinde gerçekleştirilen üçüncü referandum özelliğini taşıyor.
BİRLEŞİK KRALLIK, AB’DEN ÇIKARSA NE OLUR?
Birleşik Krallık’ın, AB üyeliğinin son bulması ya da sürmesi için yapılan referandum çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Her ne kadar seçmen sandık başına giderek ülkenin geleceği için hayati bir karar verse de Birleşik Krallık’ı AB’den ayrılması yönünde bazı belirsizlikler bekliyor. Referandumdan “AB’den ayrıl” yönünde bir karar çıkması halinde bu durum hemen gerçekleşmeyecek. “AB’den ayrıl” kararının alınmasının ardından Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesince belirlenen yasal süreç başlayacak. Başbakan halkı AB’den çıkılması konusunda bilgilendirecek. Ardından 2 yıllık bir müzakere süreci başlayacak ancak 27 AB ülkesinin de onay vermesi halinde bu süreç uzayabilir. Bu süre zarfında ülke, AB içinde kalacak ve AB yasaları geçerli olacak. Müzakerelerde bir sonuca varılamaması durumunda İngiltere Dünya Ticaret Örgütü kuralların bağlı olacak.