Bölge baroları katliamı kınadı

Aralarında Van Barosu’nun da olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Baroları, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 16 köylünün hayatını kaybettiği terör saldırısını kınadı.

Adıyaman, Bingöl, Hakkari, Mardin, Şanlıurfa, Van, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Muş, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Kars, Siirt ve Tunceli Baroları, Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Tanışık köyü Dürümlü mezrasında, teröristlerin bomba yüklü kamyonu patlatarak gerçekleştirdiklerini terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Saldırıda 16 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda vatandaşın da yaralandığı anımsatılan açıklamada, “Olayın oluşuna dair kamuoyuna yansıyan tartışmaların, bu vahim sonuç ve yaşamın kutsallığı karşısında hiç bir önemi ve hükmü yoktur. Hiçbir siyasal gerekçenin meşrulaştıramayacağı bu katliamı ve müsebbiplerini kınıyor, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa ve geride kalanlara sabırlar diliyoruz” denildi.

Son 10 ayda sivil yerleşim yerlerinin çatışma alanlarına dönüşmesiyle birçok şehrin yaşanmaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu süreçte çok sayıda sivil can kaybının yanı sıra büyük trajediler yaşanmıştır. Sivil yerleşim alanlarının çatışmalara açılmasının, başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere her türlü ağır hak ihlaline zemin hazırladığını, şiddetin toplumu esir alacağı bir ortam oluşturacağını ve bu nedenlerle sorunun barışçıl yollarla çözülmesinde ısrarcı olunması gerektiğini defalarca belirtmiştik. Bugün Diyarbakır’da yaşanan bu katliam karşısında bir kez daha aynı çağırıyı yapma ihtiyacı duyuyoruz. Toplumun tamamına ağır bedeller ödeten çatışmalar bitirilmeli ve özellikle sivil yerleşim alanlarından uzak durulmalıdır.”

Açıklamada, “Neredeyse her gün yeni bir acıya uyandığımız bugünlerde, yaşanan can kayıpları yetmezmiş gibi, bunun üzerinden toplumsal ayrışma derinleşmekte, toplum taraf olmaya zorlanmakta, ölümler bile propaganda ve siyasal kazanç çabalarının konusu haline getirilmektedir. Bu süreçte yaşanan katliamlar üzerinden karşıtlık üretmek, katliamları yarıştırmak ve böylelikle ‘meşruiyet’ devşirme çabaları şiddet kültürünün ‘ahlaki’ ölçüsünü ortaya koymaktadır. Toplumun şiddet kültürüyle imtihanı, çatışmalar üzerinden bölünmesi ve çatışmalı dönemlerde yoğunlaşan ahlaki değerlerde aşınma ile oluşacak ağır tahribat karşısında biz aşağıda imzası bulunan Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları olarak, insan onurundan yana tutum takınacağımızı ve onurlu bir barışta buluşma fikri ve çabasından vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz” ifadelerine yer verildi.iha

Bakmadan Geçme