BORÇLAR OTUZ TAKSİT HALİNDE ÖDENECEK
Van Ekonomi Konseyi, Van TSO'nun dönem başkanlığında bir araya gelerek, Vergide yapılandırmayı değerlendirdi. Söz konusu toplantıda Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerden dolayı mücbir sebep dolayısıyla vergilerin alınmadığı, biriken vergilerin 01.01.2018 tarihi itibariyle 60 ayda, otuz taksit halinde ödeneceği belirtildi.
Vansesi Haber Merkezi
Van Ekonomi Konseyi, Van Ticaret ve Sanayi Odasının dönem Başkanlığı'nda toplandı.
Toplantı ya VANTSO, VAN ESOB, VANSİAD, VAN İŞGEM, VAN TB, VAN GİAD, VAN SMMMO, VAN TMMOB, VAN SOFÖD,TÜMSİAD VAN ŞUBESİ,MÜSİAD VAN ŞUBESİ,TEKNOKENT A.Ş ve VAN PERDER temsilcileri üst düzeyde katılım sağladı.
Van’daki mücbir sebep halinin sona ermesiyle birlikte kent için olası sonuçlarının ve uygulanacak yöntemlerin değerlendirildiği toplantıda Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin açıklamalarda bulundu.
Buna göre; 31.05.2017 tarihi itibari ile Van’da uygulanan mücbir sebep halinin son bulduğunu ve bu dönemde verilmeyen beyannameler ve bildirimlerin verilmesi için 3 (Üç) aylık bir sürenin Van için uygulanacağını belirten Şahin, mücbir sebep halinden sonra verilmeyen beyanname ve bildirimlerin ise 24.06.2017 tarihine kadar verilmesi gerektiğini vurguladı.
BORÇLAR, BEŞ YIL İÇİNDE 30 TAKSİT HALİNDE ÖDENECEK
Biriken vergi borçlarının ödenmesi hususlarında da bilgi veren, İbrahim Şahin 30 (Otuz) eşit taksit ile 60 (Altmış) ay içerisinde bu borçların ödenmesi gerektiğini ve ödemelerin 01.01.2018 tarihinde başlayacağını belirtti.
Daha sonra söz alan diğer konsey üyeleri yapılan düzenlemelerin doğuracağı olumsuz sonuçların azımsanacak düzeyde olmadığını, mücbir sebep dönenimde verilmeyen beyanname ve bildirimler bağlı bulunulan vergi dairelerine bildirilmeden, mücbir sebep dönemi sonrası (31.05.2017 tarihinden sonra) 24.06.2017 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin büyük bir karmaşaya yol açacağını belirttiler.
7020 sayılı kanun ve uygulama esaslarındaki durumlar göz önünde bulundurulduğu vakit Van Ekonomi Konseyi bileşenleri ilimizin içinde bulunduğu ekonomik durum itibari ile durumdan memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ SORUNU KONUŞULDU
Toplantının bir diğer gündem maddesi olan meslek liselerindeki öğrencilerin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklar, staj durumları ve toplumun meslek liselerine bakış açısı, toplantıya konuk olarak çağrılan Van Bostaniçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticilerinin katılımı ile ele alındı.
Özellikle meslek lisesi öğrencilerinin staj yapma zorunluluğu, staj yerleri bulmakta yaşadıkları sıkıntılar ve staj süresince alacakları ücretler ve sonraki dönemde yaşanılan sorunlarına değinen Van Bostaniçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetkilileri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hakkında konsey bileşenlerini bilgilendirdiler.
Buna göre; 10 personeli olan her işletmenin bu sayının en az 5’i kadar stajyer öğrenci çalıştırmak zorunda olduğunu belittiler. Stajyer öğrencilere verilmesi gereken maaşın ise 2017 yılında asgari ücretin en az 3’te 1’i olması gerektiğini vurgulayan okul yöneticileri, çalışan personel sayısının 20’nin altında olan işletmelerde bu tutarın 3’te 2’sinin, çalışan personel sayısı 20’den fazla olduğu işletmeler için ise bu ücretin 3’te 1’nin devlet desteği fonundan karşılandığını belirttiler.
Asıl amaçlanan durumun günü kurtarmak değil ilimiz ve ülkemizde her yıl yaşanan bu sorunları en aza indirgemek için farkındalık yaratmak olduğunun önemini vurgulayan okul yöneticilerinin kısa sunumu ile toplantı son verildi.