• Haberler
  • Ekonomi
  • Boş duran eve dev vergi yolda! Ünlü ekonomistten kriz uyarısı

Boş duran eve dev vergi yolda! Ünlü ekonomistten kriz uyarısı

İstanbul olmak üzere fahiş kiraları ülkenin geneli için büyük bir sorun haline geldi. Fahiş kira ve ev fiyatlarının önüne geçmek için hükümet devreye girdi. Peki başlatılan boş evlere yüksek vergilendirme kararı kriz yaratabilir mi? Ekonomist Prof. Özgür Demirtaş, boş ev vergisi haberleri sonrasında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki en büyük güncel sorunlardan biri olan yüksek kiralar ve fahiş ev fiyatlarının üzerine gitmeye devam edileceğini açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, boş duran evlerin de kira fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, bazı ülkelerdeki gibi boş duran evlerden yüksek vergi alındığını, Türkiye'de de böyle bir uygulamaya gidilebileceğini ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra gündem olan boş ev vergisi ile ilgili ünlü Ekonomist Prof. Özgür Demirtaş da açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Prof. Özgür Demirtaş, uygulamanın meydana getirebileceği olumsuz etkileri 4 maddede sıraladı.

Prof. Demirtaş, serbest ekonomiye müdahale etmenin olumsuz sonuçlara neden olabileceğini vurgulayarak şu paylaşımda bulundu:

1-Sahte Kira Sözleşmeleri: Ev sahipleri akrabalarıyla sahte kira sözleşmeleri imzalayarak boş evlerini göstermez ve vergi ödemekten kaçınabilirler. Bu tür sahte sözleşmelerin tespiti ise polisiye tedbirler dışında zor olabilir.

2-Satılık Evler: Ev sahipleri yüksek vergiden kaçınmak amacıyla boş evlerini satılığa çıkarabilirler. Bu da piyasada dengesizlik yaratabilir ve konut arzı azalabilir.

3-Düşen Konut Yatırımları: Ev sahipleri yüksek vergi tehdidi nedeniyle yeni ev yapımlarını azaltabilirler. Bu durumda, konut arzı düşer ve beraberinde konut fiyatlarının artmasına neden olabilir.

4-Ev Sahibi Olmayanlar: Uygulamanın sonucunda ev fiyatları artarsa, insanlar konut sahibi olmaktan uzaklaşabilir ve bir süre sonra evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Bakmadan Geçme