Boş laf, boş övünme

Vefasızlık, duyarsızlık, özensizlik geleneğe dönüştü.

Vefasızlık, duyarsızlık, özensizlik  geleneğe dönüştü. 

 

Diyeceksiniz neden?

 

Anlatayım;

 

VANKULU MEHMET EFENDİ:  Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde XVI. yüzyılın ikinci çeyreğinde (926/1520) Van’da doğduğu tahmin ediliyor. Van doğumlu olduğu için Vankulu lakabıyla anılan bilgindir. Arapça ve Farsça'yı iyi bilmesinden dolayı birçok yerde müderrislik ve kadılık gibi resmi görevler aldı. Vankulu lakabı ile tanındı. Vankulu  İmam Gazali‘nin Kimya-ı Saadet eserini Türkçeye çevirdi. Ama asıl bilinen eseri El Cevheri‘nin ‘El Şihah‘ isimli eserinin tercümesi olan Vankulu Lügati‘dir. Bu eser, Osmanlı döneminde İbrahim Müteferrika tarafından kurulan matbaada basılan ilk  kitaptır.  Nisan 1592’de Medine’de vefat etti.

 

VÂNÎ MEHMET EFENDİ: Van'ınımızın  Hoşab (Güzelsu) kasabasında doğdu. Babası Vânî Bistâm Efendi'dir. Van'da doğmasına karşın, doğum tarihi bilinmemektedir. Babasından dolayı Vanizade, kendisi Van'da doğduğu için de Vani kimliği ile meşhur oldu. 

İlk tahsiline Van'da başladı. Daha çok tefsir, hadis, fıkıh ve tarih bilgileri üzerinde çalışarak edebiyat ve belagatta yükseldi.  Vani Mehmed Efendi, birçok kıymetli eser kaleme aldı. IV. Mehmed İstanbul’da eskiden Papaz Bahçesi, Papaz Korusu denilen Üsküdar yakınlarındaki bir semti hocası Vani Mehmet Efendiye bağışladı. Boğaziçi’nde bulunan bu semt daha sonraları Vaniköy diye anıldı. Bursa yakınlarında Kestel köyünde 1685 tarihinde vefat etti. Cenazesi  kendi yaptırdığı caminin girişine defnedildi.

 

FERİT MELEN: 1906 yılında Van’da doğdu. Türk bürokrat, maliyeci ve siyasetçidir. 35. hükümetin başbakanlığının yanı sıra ve bakanlıklar yaptı.  Van’ın gelişmesinde kalkınmasına unutulmaz emekleri bulunan saygın bir devlet adamıdır. İlk ve ortaokulu Van’da okudu. 1928’de Bursa Erkek Lisesinden mezun oldu. 1961 Kurucu Meclisi’nde Van Temsilcisi olarak görev aldı. 9. ve 10. İnönü Kabinelerinde, Maliye Bakanı olarak yer aldı. 1968’de CHP’den istifa ederek Güven Partisi kurucuları arasında yer aldı. Mart 1971’den Mayıs 1972 tarihine kadar Milli Savunma Bakanlığı görevinde bulundu. Mayıs 1972’de Başbakanlık görevini üstlendi. Mart 1975’de tekrar Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. 12 Temmuz 1980’de Cumhurbaşkanınca, Cumhuriyet Senatosu Üyeliğine seçildi. Bu görevi 12 Eylül 1980’de sona erdi. 1983 Genel Seçimlerinde bir kez daha Van Milletvekili seçildi. 3 Eylül 1988’de Ankara’da vefat etti.

 

ALİ PAŞA:  Osmanlı Devleti  20 Eylül 1907 de Hakkari mutasarrıflığı ile beraber yürüttüğü Van vali vekilliğine asaleten  Ali Paşa’yı atadı.  Zor günlerde kendi yardımcılığına Ohannes Ferit Boyacıyan'ı, Gevaş kaymakamlığına kardeşi Armanak Efendiyi getiren Ali Paşa  Van'da Ermeni çetecilere karşı kararlı tutumu ve şehirde sağladığı huzur ve güven ortamı nedeniyle Van ahalisi tarafından sevilip sayılırken Ermeni çetelerince istenmeyen adam ilan edildi. Yabancı ülkelerin baskıları sonucu görevden alındı. 1908'de İstanbul’a giderken Ermeni komitacılardan Alev Başyan tarafından Batum iskelesinde öldürüldü.  İstanbul’a gönderilecek cenazesi çıkan fırtına nedeniyle çürüme gösterince 15 gün sonra Sinop'ta Seyid Bilal camisnin bahçesine defnedildi.  Ölümünü haber alan Vanlılar “Ali Paşa” ağıtı yakarak hartasını ölümsüleştirdi.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme