Bu bölgeler kavrulacak: Uzmanlar üst üste uyarıyor!

Ülkemizde sıcaklık rekorları kırılıyor. Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası ülkemizi etkisi altına aldı. Orman yangınlarına karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanırken yarından itibaren 'Eyyam-ı bahur' adı verilen sıcak günler başlıyor. İşte konuyla ilgili ayrıntılar…

Dünyada iklim değişikliği ve küresel ısınmanın sonuçları ağır bir şekilde hissediliyor. Aşırı sıcaklıklar insanların ve doğanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Ülkemizde de durum farklı değil. Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte orman yangınları da çoğalıyor. Meteoroloji uzmanlarından alınan bilgilere göre yarından itibaren yeni bir sıcak hava dalgası ülkemizi sarmaya başlayacak. Orman yangını tehlikesinin arttığı belirtilirken “Eyyam-ı bahur” adı verilen sıcak günler ülke genelinde görülecek.

Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, eyyam-ı bahurun boğucu ve sıcak günler anlamına geldiğini söyledi. Ağustos ayının başlamasıyla birlikte eyyam-ı bahurun etkisini göstermeye başladığını belirten Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığını ifade etti.

Akdeniz kesimlerinde basınç yükselmesi nedeniyle sıcak hava dalgalarının daha sık, daha uzun ve daha yoğun görüldüğünü anlatan Tağıl, temmuz ayının bunaltıcı geçtiğini hatırlattı. Ağustos ayında da eyyam-ı bahurun ülkeyi kasıp kavuracağını dile getiren Tağıl, ağustos ayının 7-8’ine kadar dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Eyyam-ı bahur sıcaklıklarının tam olarak hissedileceği bu günlerde, nem oranının da artacağı ve hissedilen sıcaklığı yükselteceği kaydedildi. Tağıl, kuzey yarımkürede jet akımlarında değişiklikler olduğunu ve sıcaklıkların aşırıya kaçtığını da sözlerine ekledi.

Sıcaklık konusunda önemli uyarılarda bulunan Tağıl, ağustos ayının 9-10’unda serinleyen havanın geri geleceğini müjdeledi. Ağustos ayının 9-10’undan sonra gelen serinlik sonucunda ise kuzeybatı Anadolu ve Karadeniz Bölgesinin rahatlayacağı öngörülüyor. Bu durumda sıcaklıkların 3-5 derece kadar azalması bekleniyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle gelen uyarılara göre gün içerisinde kronik hastalığı olanlar, hamileler, yaşlılar ve çocukların saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmasından kaçınılması gerekiyor. Dışarı çıkarken ise açık renkli giysiler giymeniz tavsiye ediliyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme