Bu borcunuz varsa ödemeyin: 1 Ocak'ta herkesin bu borcu silinecek
TBMM Başkanlığı'na sunulan torba yasa teklifiyle birlikte GSS borçlarına dair detaylar netlik kazandı. Vatandaşları sevindirecek düzenleme, önümüzdeki hafta komisyon görüşmelerine sunulacak.
AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu 80 maddelik torba yasa teklifi, GSS borçlarının silinmesi ve nüfus idarelerinin hatalarının vatandaşa yüklenmemesi gibi önemli düzenlemeler içeriyor.
Torba yasa teklifi önümüzdeki hafta komisyona sunulacak ve Genel Kurul'da görüşülüp yasalaşması hedefleniyor.
Yeni düzenleme ile 1 Ocak 2014 öncesine ait GSS primleri ve cezalarının tamamı tahsil edilmeyecek.
Teklifte yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
Yeni düzenlemeyle 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Düzenleme, 31 Aralık 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Böylece sigortaların borç yükü de hafiflemiş olacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sisteminde meydana gelen araziler nedeniyle vatandaşların mağdur olmasının önüne de geçilecek. GİB, Risk Analiz Sistemi üzerinden vergiye uyum düzeyini ölçme için risk analizi yapabilecek.
GİB sistemlerinde yer alan ve üçüncü kişilerle paylaşılabilecek kayıtlar karşılığında "katılma payı" alınacak. Yeni torba yasayla birlikte özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin ihaleler elektronik ortamda yapılabilecek.
Haciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek. Nüfus idarelerinden kaynaklanan maddi hataların faturasını vatandaş ödemeyecek. Nüfus idarelerince yapılan resen düzeltmelere istinaden ticaret sicilinde ve tapu kayıtlarında yapılan düzeltmeler, harçlardan istisna tutulacak.
Türk lirası ile ihalesi yapılan ve devam eden yapım işlerinin, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımları için ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunan sözleşmelerde, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı oransal olarak arttırılabilecek.
İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm yoksa fiyat farkı verilebilecek.
Sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor.
PEKİ ONLAR NE YAPMALI?
Üzerinde çalışılan ve torba tasarıya eklenmesi planlanan bir düzenlemeye göre de yaklaşık 4 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna af gelecek. Affın gelmesiyle birlikte GSS borçları da silinecek. Ancak borcun silinmesi için vatandaşların Gelir Testine tabii tutulması da öngörüler arasında yer alıyor.