• Haberler
  • Ekonomi
  • Bu işte eleman bulunamıyor: Günlük tam 3 bin lira ücreti var

Bu işte eleman bulunamıyor: Günlük tam 3 bin lira ücreti var

Asgari ücretli çalışanların zam beklentileri devam ederken, inşaat sektöründe günlük 3000 lira kazanç elde edenler ön plana çıkıyor. İstanbul İnşaat Müteahhitleri Birliği Genel Sekreteri, sektördeki işgücü açığını gidermek için maaşlarda yüzde 400 artış gerçekleştirildiğini belirtti.

Asgari ücretli vatandaşlar maaş zamları beklerken, inşaat sektöründe çalışanlar günlük 3000 lira kazanarak dikkat çekiyor.

Sektördeki işgücü açığının büyük olduğu bu dönemde, vasıflı ve vasıfsız işçilere sağlanan yüzde 400'lük maaş artışıyla sektör canlanıyor.


REKOR ARTIŞ VAR!

Son yıllarda önemli bir işgücü açığıyla karşılaşan inşaat sektörü, hem vasıflı hem de vasıfsız işçileri asgari ücretin yüzde 400'ün üzerinde artışlarla istihdam etmeyi hedefliyor; ancak gerekli personel seviyesine ulaşmakta zorlanıyor.

İstanbul İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin bu konudaki açıklaması, endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.

İnşaat sektöründe, hem nitelikli hem de vasıfsız işgücü bulma süreci gittikçe zorlaşıyor. Beton, demir, taş gibi farklı alanlarda uzman kişiler bulmak giderek daha meydan okuyucu hale geliyor ve bu durum projelerin aksamalarına neden oluyor.

Yüksek lisans düzeyindeki işlerin günlük ücretleri 3.000 ila 3.500 lira arasında değişmektedir. Şu anda çimento taşımacılığı yapan vasıfsız işçilerin günlük kazançları ise 1.500 ila 2.000 TL arasında.


İŞTAH KABARTTI

Yeni yıl öncesinde yapılan zam ile birlikte, inşaat sektöründe çalışmak isteyenler aylık asgari ücretin katı kadar günlük ücret ödemek durumunda kalacaklar.

Ancak bazı inşaat şirketleri, vasıflı ve vasıfsız işçi bulmanın zorluğundan şikayetçi; ayrıca "gençlerin üniversite eğitimini ve teknik işleri kariyerinin ortasındaki işçilere tercih ettiğinden" bahsediyorlar. İşgücü hareketliliğinin artmasıyla birlikte, yurtdışında dövizle maaş almanın vatandaşlar için daha çekici hale geldiği belirtiliyor.


80 BİN LİRAYI BULUYOR

Bu bağlamda Türkiye İş Makinaları Operatörleri Derneği Başkanı Bünyamin Cavlak, sektördeki mevcut durumu değerlendirerek, "Vinç operatörlerine aylık 30.000 TL'nin üzerinde ücret ödeniyor" ifadesini kullanırken, iple erişim teknisyenlerinin maaşlarının 30.000 liradan başlayıp 80.000 liraya kadar çıkabildiğini belirtti.

Bakmadan Geçme