Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
Meslek odaları olarak 'yerliyi tercih et' kampanyasına destek veremezsiniz, vermemelisiniz. Hiçbir ticari kuruluşu, markayı ötekileştiremezsiniz, haksız yere kötüleyemezsiniz. Aksini yaparsanız sermaye, girişimcilik düşmanlığı yaparak suç işlemiş olursunuz.
Geçtiğimiz yılın sonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında kararlaştırılan, aralarında Van’ında bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki 23 ilde yatırım yapacaklara çeşitli teşvikler öngören Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı önceki gün Ankara’da yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı programdan heyecan yaratan önemli destekler çıktı.
Tanıtımda konuşan Başbakan Yıldırım, “Desteklerde öz kaynak yüzde 30, kredi yüzde 70. Cebinden 30 lirayı sen koyacaksın, devlet de 70 lirasını verecek. Hepsini vermiyoruz. Herkes elini taşın altına koyacak Uygun olan iş, aş sağlayan projelere gözümüz kapalı destek vereceğiz. 'Burada bir para dağıtılıyor, geleyim buradan 3-5 kuruş para alayım' diye düşünüyorsanız, hiç yanaşmayın. Gerçekten yatırım yapacak olana para var. Elini taşın altına koyup üretecek, ürettiğini değerlendirecek, insanlara aş ve iş sağlayacak olanlarla işimiz olur. Diğerleriyle işimiz olmaz” dedi.
Doğu ve Güneydoğu bölgelerini yatırımlarla daha cazip hale getirmek için toplam tutarı 19 milyar 600 milyon olan yeni bir teşvik ve destek programının önemine değinen Başbakan Yıldırım, “İmalatları destekleyerek, Doğu'da yatırım yapılmasının önünü açıyoruz. Yatırımının bir kısmını Doğu'ya, Güneydoğu'ya kaydırmak isteyenlere özel destekler vereceğiz." diye konuştu.
Cazibe Merkezleri Programı ile yatırımcılara yatırım yeri tahsisi, anahtar teslimi fabrika binası yapımı, yatırım ve işletme kredisi desteği, çağrı merkezi yatırım desteği gibi cazip destekler sağlanacak. Sağlanan teşvikler, krediler, destekler gerçek yatırımcıların ilgisini çekecek iştahını kabartacak nitelikte. Teşviklerden yararlanmak isteyen yatırımcıların projeleriyle Kalkınma Ajansları bünyesinde bulunan Yatırım Destek Ofisleri veya doğrudan Kalkınma Bakanlığı veya Kalkınma Bankası’na müracaat etmeleri yeterli olacak.
Bölgenin ve Van’ın kalkınması için önemli bir adım atıldı.
Van heyecanlandı.
Programın ardından Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “ Şimdi yatırım zamanı” sloganıyla kampanya başlatıldı. İşadamlarına, “ Cazibe Merkezleri Programı kapsamında tüm yatırımcılarımızı Van'a davet ediyoruz “, “Sınır ülkelere yakınlığıyla ekonomik anlamda tam bir cazibe merkezi olan Van'a tüm yatırımcıları bekleriz” şeklinde çağrılar yapılıyor. Bu yönde haberler de artmaya başladı.
Bunlar güzel ve gerekli çabalar.
Van’dan meslek odaları başkanlarının da katıldığı toplantıda Başbakan tarafından teşviklerin detaylarının tanıtıldığı saatlerde Van da “Yerel esnafı tercih et ” sloganıyla absürd bir kampanya başlatıldı!
Meslek odalarımızın başkanları Ankara’da yabancı yatırımcıları Van’a davet ederken Van’da halkçı anlayışla “Yerel esnafı tercih et ” kampanyasına destek vererek Vanlılara yabancıdan mal alınmamaları anlamına gelecek çağrıda bulunmaları çelişki değil mi? Oda başkanlarına demezler mi, “ Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” Malumunuz bu deyim halk arasında söyledikleri ile yaptıkları birbirini tutmayan kimseler için söylenir Olmadı. Yanlışsınız, çelişkidesiniz
Van’ın yerel üreticilerini, markalarını, marketlerini en güçlü şekilde sonuna kadar destekleyin. Yerel esnafın sorunlarının çözümüne samimi olarak yardımcı olun, ulusal marka olmaları için yol gösterin,rekabet güçlerini artırın, tanıtım çabalarına omuz verin, kaliteli hizmet çabalarında yanlarında olun, kurumsal yapı ve disipline kavuşmalarını sağlayın. Ancak birileri sizi sevsin, birleri size iyi desin diye duygusal davranarak, bindiğiniz dalı keserek yanlış yapmayın. Unutmayın, ticaret hukuku, rekabet kuralı, ticaret ahlakı diye bir olgu var. Meslek odaları olarak “yerliyi tercih et” kampanyasına destek veremezsiniz, vermemelisiniz. Hiçbir ticari kuruluşu, markayı ötekileştiremezsiniz, haksız yere kötüleyemezsiniz. Aksini yaparsanız sermaye, girişimcilik düşmanlığı yaparak suç işlemiş olursunuz.
“Ondan alma benden al” kampanyası ticaret hukukunda “Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksızdır ve hukuka aykırıdır. Kişinin kendi çalışmasıyla kazanç elde etmek yerine başkasının çalışmalarından izinsiz olarak yararlanması, rakiplerini kötülemesi, aldatıcı ad ve işaretler kullanılması gibi davranışlarda bulunarak kendi işletmesine üstünlük sağlama çabaları haksız rekabet niteliği taşır” şeklinde tanımlanmaktadır. Hukuk diyor ki bu tür davranışlar yapmanın cezai sorumluluğu da var. Alışverişini genelde yerel esnaflardan yapan bir Vanlı olarak bu tür kampanyaların ticarette ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, haksız rekabeti, içe kapanmayı, sermaye düşmanlığını, küçük düşünceleri, dar görüşleri, istismarı, korkaklığı, ilimize gelmeyi düşünen yatırımcıları olumsuz etkileyeceği gibi toplumun bilinçaltında ayrımcılığı teşvik edeceğinden sakıncalı ve tehlikeli buluyorum. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın.