Bu sorun herkesi ilgilendiriyor

Tuvalet kültürümüz ne dini inancımızla, ne kent kültürümüzle ne sosyal yaşantımızla ne de 3 bin yıl önce Çavuştepe Kalesi'nde bulunan tuvalet taşı gerçeği ile bağdaşıyor.

Medeniyetler beşiği, turizm ve kültür şehri Van'ımızın kimliğiyle bağdaşmayan basit gibi görünen ama herkesi ilgilendiren ciddi bir sorunu var. Yüz binlerce insanın çalışıp, gezip, alışveriş yaptığı İpekyolu ilçemizde yani şehrimizin kalbinde insanlar umumi tuvalet sorunu yaşıyor.

 

1973 yılında bağımsız belediye başkanı seçilen rahmetli Tayyar Dabbağoğlu göreve başladığında ilk hizmeti insanların rahat nefes alıp dinlenebilecekleri Kurtuluş Parkı, Şehir Parkı, Dabbağoğlu Parkı, Van Kalesi Atatürk Kültür Parkı'nı yapmak, Van Kalesi'ne yol açmak sonrada Şengençlerspor ile Van Gençlikspor kulüplerinin birleştirerek sarı-siyah renklerle Vanspor'un kurulmasını sağlamak olmuştu.

 

Şehir merkezinin toplam nüfusunun yaklaşık 90 bin olduğu 1970'li yıllarda vizyonu ve insan odaklı hizmet anlayışıyla Başkan Dabbağoğlu, hizmetlerine şehrimizin merkezi noktası olan Valiliğin yanı başında, Cumhuriyet Caddesi Akbank Şubesi bitişiğinde mülkiyeti belediyeye ait olan arsada umumi tuvalet ihtiyacını gidermek üzere yer altına modern kadın-erkek umumi tuvaleti yaptırmıştı. Yarım asır önce şehrin tuvalet ihtiyacı bir ölçüde karşılanmıştı. Dabbağoğlu'dan sonraki yıllarda şehrimizin nüfusu ve yaz aylarında gelen yerli ve yabancı turist sayısının artmasına karşın umumi tuvalet sayısı artmadığı gibi yeraltı tuvaleti de kaldırıldı.  Neden kaldırıldığını kimse anlamadı bilmedi. Tuvaletten geriye kalan belediye ait değerli arsanın akıbeti ise hala bilinmiyor!

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme