• Haberler
  • Ekonomi
  • Bunu yapmayan ev sahipleri yandı! Uygulama 1 Eylül'de başlıyor

Bunu yapmayan ev sahipleri yandı! Uygulama 1 Eylül'de başlıyor

Ev kiralarının uçuk seviyelere çıkması, ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük gerginliklere yol açıyor. Ev sahiplerinin yaptığı haksız zamlar ve kiracıları zorla tahliye etme girişimlerini engellemek için hazırlanan yeni yasa, 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken yeni yasanın ayrıntıları şöyle...

Ev kiralarının makul sınırları aşması, mülk sahipleri ile kiracıları adeta savaşa sürüklüyor. Ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye taşınması, 100 bine yaklaşan kira belirleme davası, 50 bini aşan tahliye davası, yargıda ciddi bir iş yükü oluşturuyor.

Ev kiralarına 'haksız kazanç' cezası getirilmesi için çalışma yapılırken, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren hem kiracı, hem ev sahipleri dava açmadan önce arabulucuyla görüşebilecek.

Sabah gazetesinde çıkan habere göre, ev sahipleri, 10 yıl geçmeden, kendisi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı haricinde kira ödeyenleri keyfi nedenlerle evden atamıyor. Kira belirleme davalarında hakim, eski kiracının hakkını korurken 'hakkaniyet indirimi' uyguluyor.

Kiracı ev sahibinden taciz boyutunda bir baskı, tehdit aldığında arabulucuya başvurabileceği gibi doğrudan olarak dava yoluna da başvurabilir. Kira sözleşmesinin sona ermesi evden tahliye etmek için tek başına yeterli sayılmıyor. Yılı dolup süresi uzayan sözleşme kendiliğinden yenileniyor.

Ev sahiplerinin kirasını ödemeyeni, konutta büyük tadilat, yıkım varsa tahliye etme hakkı bulunuyor. Kiracı ev ya da ev sahibi ile sorun yaşamaksızın evi erken boşaltmak isterse ev sahibinin 3 aylık kira bedelini isteme hakkı bulunuyor. Ev sahibi konutu hemen kiraya verirse bu tazminatı isteyemiyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme