Bürokrasi sil baştan

Yeni sisteme geçer geçmez hantal devlet yapısını ortadan kaldıracak kararlar hızla hayata geçirildi. Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle bürokrasi yeniden düzenlendi.

Cumhurbaşkanı kararıyla ataması yapılacak ve cumhurbaşkanı görevden ayrıldığında  görevi sona erecek bazı makamlar şöyle:  “Diyanet İşleri Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, Savunma Sanayii Başkanı ve Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı, Özelleştirme İdaresi Başkanı,  Valiler, Büyükelçiler ve Yükseköğretim Kurulu Üyeleri. Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MİT Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanlığına bağlı görev yapacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlarını Cumhurbaşkanı atayacak. Terfi ve atamalarda Yüksek Askeri Şura'nın yetkileri de Cumhurbaşkanı'na devredildi. TSK'da albaylıktan tuğgeneral, tuğamiral rütbelerine terfilerle generallik ve amirallikte bir üst rütbeye atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.  Terfilerin her yıl 30 Ağustos'ta yapılması zorunluluğu kalktı. Cumhurbaşkanı isterse farklı bir de belirleyebilecek. 

BAŞKAN'A BAĞLI 9 KURUL

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde  9 Politika Kurulu kuruldu. Kurullar, Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirecek, geliştirilen politika ve strateji önerilerinden Cumhurbaşkanınca uygun görülenler hakkında gerekli çalışmaları yapacak. En az 3 üyeden oluşacak kurullar, doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak ve Cumhurbaşkanının talimatlarını yerine getirecek.

Kaynak: Güneş

Bakmadan Geçme