Bursa Doğu Dernekleri: Hepimiz Kardeşiz

Bursa Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri hemşehri dernekleri platformu bir araya gelerek ortak çağrıda bulundu. Platform adına konuşan Bursa Van Kültür ve Dayanışma Derneği (BURVANDER) Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala, 'İç savaş çıkarıp kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışanların oyunlarını, Çanakkale ruhuyla hareket eden aynı vatan toprağının milletleri bozacaktır' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Bursa Van Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Bursa Doğu ve Güneydoğu Anadolu dernekleri platformu sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala uyarı ve çağrıda bulunarak, gerek siyasi söylemler, gerekse basında oluşturulan algı ile Doğu ve Güneydoğulu vatandaşların terörist gibi gösterilmesini kınadı. Pala, "Türkiye doğusu batısı ile hepimizindir. Hepimiz kardeşiz" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİ

Doğu ve Güneydoğu illerinden Bursa'ya yerleşenlerin sosyal, kültürel ve dayanışma amacıyla  kurduğu 24 hemşehri  sivil toplum kuruluşu  Doğu ve Güneydoğu  Dernekleri Platformu çatısı altında toplanarak ülkemizde son aylarda  ölümlere, acılara, göz yaşına neden olan, huzursuzluk yaratan ortak döneme ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, terörün bitirilerek, çözüm sürecinin yeniden hayata geçirilmesi istendi.

24 DERNEK STK KATILDI

Merkez Osmangazi İlçesi Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Adıyamanlılar, Ağrılılar, Ardahanlılar, Batmanlılar, Bingöllüler, Bitlis ve İlçeleri, Dersimliler, Diyarbakırlılar, Erzincanlılar, Gaziantepliler, Iğdırlılar, Karharamanmaraşlılar, Kars Serhat, Malatya Darende, Malatyalılar, Mardinliler, Muş-Muş İlder, Muş- Muşder, Siirtliler, Şanlıurfalılar, Bursa Van Kültür ve Dayanışma Derneği (BURVANDER), Erzurumlular, Kars-Ardahan- Iğdır Dernekleri federasyonları ile Muş Eğitim Vakfı katıldı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Van Burvander Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala, şehitlere rahmet, ailelerine baş sağılığı, yaralanan güvenlik görevlileri ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

TÜRKİYE DOĞUSU BATISI İLE HEPİMİZİNDİR

Bursa'da yaşayan Doğu ve Güneydoğulu vatandaşlar ve onların kurduğu sivil toplum kuruluşları olarak terörün dili, dini, ırkı, rengi olmadığını vurgulayan Pala, terörün bir insanlık suçu olduğunu kaydeden Fikri Pala açıklamasında, "Ortak geçmişe ve kültüre sahibiz kardeşlerimizi kardeşlik duyguları içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz. Terör olayları dolayısıyla birçok şehirde yapılan protesto yürüyüşlerinde masum insanların linç edildiği işyerlerinin, evlerinin yakıldığı ve yağmalandığı görülmektedir. Demokratik protesto hakkının dışına taşan bu tür eylemlerin terörden daha ağır faturalarının olacağını unutmamak gerekir" dedi.

Açıklamada, gerek siyasi söylemler, gerekse basında oluşturulan algı ile Doğu ve Güneydoğulu vatandaşların terörist gibi gösterilmesi kınanırken, "Türkiye doğusu batısı ile hepimizindir. Hepimiz kardeşiz" denildi.

KIŞKIRTICI VE KARIŞTIRICI BİR DİL KULLANILMAMALI

Siyasi pati temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin, vakıfların, derneklerin ve toplumun her kesimini bu tür oyunlara karşı sağduyulu olmaya, kışkırtıcı ve karıştırıcı bir dil kullanmamaya ve itidale çağıran Pala açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu kapsamda terörün bitmesi ve çözüm sürecinin iktidar, muhalefet tüm kesimler tarafından hiç vakit kaybedilmeden yeniden hayata geçirilmesini ve sonuca ulaştırılmasını istiyoruz. Devletimizin tüm şefkatini kullanarak toplumun her kesiminde itidalin sağlanmasını talep ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini temsil eden STK'lar olarak bizler de bu kanın durması için elimizden geleni yapmaya hazırız."

KÜRTÇE TÜRKÇE 'YETER ARTIK" DENİLDİ

Bu arda Yalova'da faaliyet gösteren Doğu ve Güneydoğu Anadolu hemşehri dernekleri ortak bir basın açıklaması yaparak yaşanan terör olaylarına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Türkçe "Yeter artık", Kürtçe " Edi bese" denildi.

Yalova Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına 11 derneK BAŞKANI katıldı. Dernekler adına Diyarbakırlılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Veysel Kılıç, ortak açıklamayı okudu. Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle basın açıklaması yapma gereği duyduklarını belirten Kılıç, bu dönemde birlik, beraberlik ve kardeşliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kılıç, "1071 yılında bin yıllık kardeşliğin temelini Malazgirt'te atan, Kurtuluş Savaşı'nda, Çanakkale'de kahramanlık destanı yazan ülkemizin doğusu ve batısının insanları, dün olduğu gibi bugün de kardeşlik hukukunu ve etle kemik olan birlikteliğini sonsuza kadar sürdürmek zorundadır. Bu bir gerçektir.  Yalova'mızda faaliyet gösteren hemşeri dernekleri olarak ülkemizin birlik ve beraberliğinin her zaman yanında olacağımızın bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Bakmadan Geçme