Büyük Taarruz 102 yaşında

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk ordusu, düşman işgaline karşı 26 Ağustos 1922'de başlattığı ve 30 Ağustos'ta zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz'un 102'nci yıldönümü kutlu olsun.

Türk ordusu, 102 yıl önce bugün işgal güçlerini yurttan kovmak için Büyük Taarruz’u başlatarak bağımsızlık ateşini yaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, muharebeyi yönetmek üzere Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe’ye geçti.

- 26 Ağustos 1922: sabah saat 04.30’da başlayan taarruzda Türk askeri birkaç saatte süngü hücumu yaparak Tınaztepe’yi kontrol altına aldı. Ardından Belentepe ve Kalecik Sivrisi düşman işgalinden kurtarıldı. 1. Ordu birlikleri Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar 15 kilometrelik bölgede birinci hat mevzilerini ele geçirdi.

- 27 Ağustos: Afyonkarahisar, 8. Tümen tarafından kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos’ta da devam eden muharebede düşmanın 5’inci tümeni etkisiz kılındı.

- 29 Ağustos: Gece durum değerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçip taarruzun kısa sürede sonuçlandırılmasını kararlaştırdı ve planın 30 Ağustos’ta aksamadan uygulanması için önlemler aldı.

- 30 Ağustos: Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı’nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında Zafertepe Çalköy’de birliklere taarruz emrini verdi. Onun bizzat yönettiği Dumlupınar’daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçik, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş Deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti.

İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ, İLERİ!

- 1 Eylül: Mustafa Kemal Paşa, zafer sonrası 1 Eylül’de Dumlupınar’da, Batı Cephesi’ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere yayımladığı bildiride, “Bütün arkadaşlarımın, Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi.

TAKİP HAREKÂTI VE ZAFER

1 Eylül 1922’de Türk ordusunun takip harekâtı başlamıştır. Muharebelerden kurtulan Yunanlılar İzmir’e, Dikili’ye ve Mudanya’ya doğru kaçmaya başlamışlardır. Türk ordusu bu muharebe neticesinde 9 Eylül 1922 sabahı İzmir’e girmiştir. Sabuncubeli’nden geçen 2’nci Süvari Tümeni, Mersinli yolu ile İzmir’e doğru akarken bunun solunda 1’inci Tümen de Kadife Kale’ye doğru yürümüştür. Bu Tümenin 2’nci Alayı, Tuzluoğlu Fabrikasından geçerek Kordonboyu’na ulaşmıştır. Yüzbaşı Şeref Bey Hükûmet Konağına, 5’inci Süvari Tümenimizin öncüsü Yüzbaşı Zeki Bey Kumandanlık Dairesine ve 4’üncü Alay Komutanı Reşat Bey’de Kadife Kale’ye bayrağımızı çekmişlerdir.

9 Eylül 1922’de İzmir, 11 Eylül'de Bursa ve 18 Eylül'de de Batı Anadolu düşman işgalinden kurtarılmıştır. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Doğu Trakya, silahlı çatışma olmadan Yunan askerinden arındırılmıştır. 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Türk milletinin vatan sevgisinin, yıkılmaz azim ve iradesinin bir eseri olarak ortaya çıkan bu zaferle sadece vatan toprakları düşmandan kurtarılmamış, Büyük Önder ATATÜRK’ün liderliğinde, ulus iradesine ve egemenliğine dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerinde kuruluş süreci başlatılmış ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir.

Büyük Zafer’den iki yıl sonra Mustafa Kemal Paşa, Başkomutan Meydan Muharebesi’ni sevk ve idare ettiği Zafertepe’de 30 Ağustos 1924 tarihinde Büyük Zafer’in önemini şu şekilde ifade etmiştir. “... Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atıldı. Ebedî hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır...”

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün engin ileri görüşlülüğüyle kurulan Cumhuriyet, ulusal egemenliğe dayanan yönetim biçimi olmasının yanı sıra kapsamlı bir aydınlanma ve çağdaşlaşma atılımıdır. Cumhuriyet’le birlikte hayata geçirilen devrimler, ulusumuza çağdaş bir yaşamın kapılarını açmış; laik ve demokratik Cumhuriyet’e sahip olmanın onurunu yaşatmıştır.

ZAFER BAYRAMI TÜM TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TÖRENLERLE KUTLANIYOR

Yurdumuzun kahramanlıklarla dolu tarihi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümünde bir kez daha coşkuyla anılıyor. 1922 yılında kazanılan Büyük Taarruz, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir. Yarın, ülke genelinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve dünyanın dört bir yanında dış temsilciliklerimizde bu anlamlı gün çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Zafer Bayramı kutlamaları, 30 Ağustos Cuma günü saat 09:30'da beşyol meydanı valilik bahçesindeki Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak. Daha sonra Vali Ozan Balcı ile Garnizon Komutanı tebrikleri kabul ederek, halkın, törene katılanların bayramını kutlayacak. Kutlamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, günün anlam ve önemini belirten konuşmayla devam edecek. Tören günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi, Silahlı Kuvvetler Bando Takımı Marş dinletisi, tören geçişinin ardından askeri birlikler, polis ekiplerinin geçit töreni ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda, çeşitli spor dallarının temsil edildiği öğrencilerin, antrenörleri ile birlikte tören geçişiyle son bulacak. 

VAN VALİLİĞİ'NDEN KUTLAMA MESAJI

Sosyal medya hesabında kutlama mesajı yayımlayan Van Valiliği, " Bizlere Anadolu'yu yurt yapan Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü ve Büyük Taarruz'un 102. yılı kutlu olsun. Başta Büyük Komutan Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz vatan toprağı için şehit olan tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar gün boyu devam ederek yapılır.  

Bakmadan Geçme