• Haberler
  • Güncel
  • Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclisi 49'uncu birleşimle devam etti

Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclisi 49'uncu birleşimle devam etti

Van Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclis toplantısı ikinci oturum ile 49'uncu kez toplandı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Neslihan Şedal, cansız bedenine ulaşılan Rojin Kabaiş'i anarak ailesine sabırlar diledi. 

Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Ekim ayı 2. Olağan Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Neslihan Şedal başkanlığında 49’uncu birleşim ile devam etti. Meclis Toplantı Salonu’nda 13 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantı, açılış ve yoklama ile başladı.

Gündem maddelerine geçmeden önce bir konuşma yapan Eşbaşkan Neslihan Şedal, sözlerine 18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencisi Rojin Kabaiş’i anarak başladı. Kadına yönelik her türlü şiddetin gün geçtikçe arttığını belirten Şedal, “Her gün yeni bir kadının katledilip vahşice öldürülmesine tanık oluyoruz. Bugün de üzülerek ifade ediyorum. 18 gündür kayıp olan Rojin Kabaiş’in cansız bedenine ulaşıldı. Buradan bir kez daha ailesine sabırlar diliyorum” dedi.  

‘Kadınlar istedikleri yerden otobüslere binebilecek’

Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü perspektif doğrultusunda çalışmalarını dört koldan sürdürdüklerini belirten Şedal, “Jin Masası’ndan”, “Jin Kart” uygulamasına önemli çalışmalara imza atıyoruz. Son olarak kadınların güvenli ve huzurlu bir şekilde yolculuk yapabilmeleri için belediye otobüslerinde saat 20.00’den itibaren durak harici istedikleri yerde inebilme imkanı oluşturduk. Bu hizmetimizle kadınlarımız daha güvenli yolculuk yapabilecekler” dedi. 

‘Bakanlık kayyıma neden sormadı?’

Van Gölü’nün kendileri için çok değerli ve kıymetli olduğunu da belirten Şedal, “Kayyım yönetimi tarafından 2017 yılında kurulan arıtma tesisi o günden bu yana göle atık su bırakıyor. O dönemden bu yana Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tesise tek bir müdahale ve cezada bulunulmamış. Biz göreve gelir gelmez de tesise milyonlarca ceza kesildi. Şimdi biz bu cezayı kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Ve bakanlığa soruyoruz; kayyıma neden sormadınız?” diye konuştu.

Şedal’in konuşmasının ardından gündem maddelerinin okunulmasına geçildi. İpekyolu İlçesi Şerefiye Mahallesinde yapımı devam eden Van İl Halk ve Çocuk Kütüphanesi ile Edremit İlçesi Eminpaşa Mahallesinde bulunan Engelliler için Sosyal Hizmet Merkezi hakkediş ödemeleri için yeni işbirliği protokolünün düzenlenmesi talep edildi. Talep oy çokluğuyla kabul edildi. 

Bir diğer gündem maddesi de Yaşı İlerlemiş Bireyler ve Dezavantajlılar Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi oya sunuldu. Gündem meclis kararıyla onaylandı. 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Meclis toplantısı yarın saat 15.00’te 50’inci birleşim ile devam edecek.
 

Bakmadan Geçme