• Haberler
  • Güncel
  • Büyükşehir Belediyesi'nden işten çıkarılanlara yönelik açıklama

Büyükşehir Belediyesi'nden işten çıkarılanlara yönelik açıklama

Van Büyükşehir Belediyesi, BELVAN ve VANSU aleyhinde yaratılan olumsuz algıya ilişkin açıklama yaptı. Gerçek manada işçi olanların durumunun yeniden değerlendirileceği vurgulanan açıklamada, 'Bizler bazı çalışanların iş akitlerini sonlandırırken bir adaletsizliği ortadan kaldırmayı amaçladık. Kentimizde binlerce, hatta on binlerce muhtaç işsiz varken, birilerinin yakını veya torpillisi diye bazı kişilerin işe dahi gelmeden iş sahibi olmasını kabullenemiyoruz' denildi.

Van Büyükşehir Belediyesi, özellikle son günlerde Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketleri olan BELVAN ve VANSU’dan 5 buçuk ay önce çıkarılan işçilerin iş akitlerinin sonlandırılmasına yönelik, yaratılmak istenen kamuoyu algısına karşı bir açıklama yapıldı.

Yaratılan algıya yönelik kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Van Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: “Göreve gelişimiz ve belediyeyi yeniden halkla buluşturmamızın üzerinden 6 ay geçti. Bu süreçte önemli çalışmalara imza atarken, kayyımlar sürecinde yaratılan büyük tahribatları ortadan kaldırmak ve onarmak için büyük çaba içerisine girdik. 
Daha önce kamuoyuna açıkladığımız üzere kayyım döneminde yapılan büyük tahribatlarla belediyemizi zarara uğratma çabalarını boşa çıkarma ve yapılan hukuksuz işlemleri düzeltme adına bazı çalışanların iş akitlerini üzülerek feshetmiştik. Açıklama yaptığımız günden başlayarak, kamuoyunda şirketlerimiz BELVAN ve VANSU ile belediyemiz aleyhinde olumsuz algı yaratmaya dönük girişimler başlatılmış, haberler yayımlanmıştır. Geride bıraktığımız 6 aylık süreçte bu algı girişimleri boşa çıkarılmış, maksatlı girişimler ifşa olmuştur. 

Seçim öncesi çalışmalarda halkımıza verilen temel sözümüz olan “Belediyede şeffaflık esas olacak ve temel konularda halkın katılımı esas alınacak” sözümüze istinaden, göreve başlamamızın hemen ardından; halk iradesini yok sayan 8 yıllık kayyım anlayışının ve yönetim biçiminin halka hesap vermeyen, yasalara aykırı ve keyfi uygulamalarının Van Büyükşehir Belediyesi’nde sebep olduğu tahribatların boyutlarını tespit çalışmaları başlatmıştık.”

Bürokrat ve zengin yakını işçiler

Yazılı açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Seçimlerin hemen öncesine kadar, çoğu bürokrat ve siyasilerin yakınları olmak üzere seçim yatırımı olarak yüzlerce kişi belediye şirketi olan BELVAN LTD. ŞTİ. ve VANSU A.Ş. üzerinden işe alınmıştır. İçlerinde kayım sürecinde Belediyemiz üst kademelerinde yer alan bazı şahısların akrabaları, kentin en bilinen iş insanlarının yakınları, hükümetteki partinin üye, yönetici ve üst kademedeki yöneticilerinin akrabalarının bulunması, aslında işe alımların nasıl hakkaniyetten uzak, birilerini kayırmaya dönük gerçekleştiğini gösterir nitelikteydi. Bu kişilerin çoğunun işe gelmeden maaş aldıkları tespit edilmiştir. Bu yetmezmiş gibi seçime birkaç ay kala (Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere) tüm işçi maaşlarına yüzde 97 oranında artış öngören bir Toplu İş Sözleşmesi ile belediyenin aylık gelirlerinin çoğu personel maaşlarına harcanmaya başlanmıştır. Açık ki seçimlerde halkın iradesinin sandıklara yansıyarak belediye yönetiminin değişeceği hesabıyla bir oyun kurgulanmıştır. Kayyım sürecinde çok sayıda işçi alımı gerçekleştirilerek belediyenin ciddi manada zarara uğratılması yetmezmiş gibi, seçimlerden kısa süre önce de işçi alımları yapılarak, seçim sonrası yeni yönetim ve halk karşı karşıya getirilmek istenmiştir.”

Mağdur işçiler için yeni bir değerlendirme süreci 

Göreve geldiklerinde son 6 ayı baz aldıklarını, engelliler ile ilan ve sınavla yapılan 17 kişilik alım işlemiyle işe giren hiç kimsenin işten çıkarılmadığı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:  “Yönetimimiz işten çıkarmaya dönük işlem kararı alırken, adalet ilkesine aykırı davranmamak adına son altı ay içerisinde yapılan tüm alımlar üzerinden sadece ilansız ve mülakatsız bir şekilde işe alınanların (engelliler hariç) iş akitlerinin sona erdirilmesine karar vermişti. Lakin bu, işe alınanların tamamının yukarıda açıklamaya çalıştığımız üzere “birilerinin yakını veya torpiliyle alınanlardır” anlamına gelmesin. Elbette bunların içerisinde gerçekten işe muhtaç ve emekleriyle, alın teriyle çalışma yürüten insanlarımız da mevcuttu. Ayrıca aynı dönemde ilan ve sınavla yapılan 17 kişilik alım işlemiyle işe giren hiç kimse işten çıkarılmamıştır. Nitekim her fırsatta dile getirdiğimiz üzere, emekçi yurttaşlarımızın emeğine her zaman saygılıyız ve bunların yeniden iş sahibi olabilmeleri için çabalarımız sürüyor. 

Bizler bazı çalışanların iş akitlerini sonlandırırken bir adaletsizliği ortadan kaldırmayı amaçladık. Kentimizde binlerce, hatta on binlerce muhtaç işsiz varken, birilerinin yakını veya torpillisi diye bazı kişilerin işe dahi gelmeden iş sahibi olmasını kabullenemiyoruz. Bundan sonra da böylesi adaletsizlikleri kabul etmeyeceğiz ve bunun düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Yargısal süreç sonunda bunun dışında kalan, yani gerçek manada işçi, emekçi olan ve işe muhtaç konumunda bulunan yurttaşlarımızla ilgili sürecin yeniden değerlendirmeye tabi tutulacağını bir kez daha deklare ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 

Bakmadan Geçme