Büyükşehir Belediyesi’nden Sarımsak Ekimi

Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma çalışmalarının içerisinde yer alan 'Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında 13 ilçede toplam 330 dekar alanda ekime başlandı.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma çalışmalarının içerisinde yer alan 'Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi’, Van'da hayat bulmaya başladı. Van Büyükşehir Belediyesi'nin kentte ilk kez ektiği sarımsaklar, bir süre sonra çiftçilerin ve kırsal kesimlerde yaşayan yurttaşların en önemli geçim kaynaklarından biri olacak. Yaklaşık bir yıldır kentin 13 ilçesinde ve mahallelerinde yapılan inceleme ve toprak analizi sonrası belirlenen alanlara sarımsak ekimi başlatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi kentte ağırlıklı olarak ekilen buğday, arpa, yonca, korunga gibi ürünlerin yanına alternatif olabilecek farklı ürünlere yönelmesini sağlamak amacı ile yetiştiriciliği kolay, pazar fiyattı yüksek olan ve kentte daha önce hiç yapılmamış sarımsak yetiştiriciliği projelerini başlattı.
Uzun yıllardır aynı ürünlerin ekilmesinden kaynaklı verimsizleşen topraklarda sarımsak ekimi projelerini hayatta geçirerek ilk ekimlerini başlatan Büyükşehir Belediyesi, kentte bulunan 13 ilçedeki 330 dekar arazi üzerine 40 ton sarımsak ekimi gerçekleştirmeye başladı. Oldukça iyi bir gelir kaynağı olarak görülen sarımsak ekiciliğini yapacak olan çiftçiler, 80 ile 110 kilogram diş ekimine karşılık olarak 800 ile 1400 kilogram verim alabilecek. Yapılan sarımsak ekimi projelerini hey yıl daha çok yaygınlaştıracak olan Van Büyükşehir Belediyesi, hasat sonunda çiftçilere verilen tohumları geri alarak başka çiftçilere dağıtımını yaparak üretimde devamlılığı sağlayacak.
Proje kapsamında Kastamonu ilinden 40 ton sarımsak kente getirildi. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından belirlenen alanlarda dişleme makinesinden geçirilen ve ekime hazır hale getirilen sarımsaklar, daha sonra ekim mibzeri ile tarlalara ekimi gerçekleştirildi. Projenin başlaması ile birlikte çiftçiler büyük bir sevinç yaşayarak, belediyeye teşekkür ettiler.

Bakmadan Geçme