• Haberler
  • Van Haber
  • Büyükşehir Belediyesi'nin bilboard afişlerine Vanlılardan tepki

Büyükşehir Belediyesi'nin bilboard afişlerine Vanlılardan tepki

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından sözde Van şivesiyle 'Evde kal' çağrısı yapılarak kentin farklı caddelerinde bulunan bilboardlara asılan afişler Vanlıların tepkisine neden oldu. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren Vanlılar, yazılanların Van'ın şivesini yansıtmadığını belirterek afişlerin kaldırılmasını istediler.

Vansesi Haber Merkezi

Tüm dünyayı saran koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmek için sağlık çalışanları başta olmak üzere ilgililer canla başla çaba sarf ederken vatandaşlara “Evde kal” çağrıları yapılırken Van Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışma tepki çekti.

İtici, Anlaşılmaz İfadeler

Çin'de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, yayılmaya devam ederken, Büyükşehir Belediyesi vatandaşların evlerinde kalması için yaptığı bilboard çalışmalarında Van şivesiyle ilgisi olmayan, anlaşılmayan ve itici ifadeler kullanıldı.   Van Büyükşehir Belediyesinin vatandaşları evde tutmak için billboardlara astığı afişlerde, ‘Hani Evde Kalidin’ ‘Evde Kalisen Yoğsa Yoğ’ ‘Sen Allahan Eve Git’ ‘Sen Dinine İmanına Evde Kal’ gibi cümlelere yoğun tepki gösterdi.

“Afişlerin kaldırılmasını istiyoruz”

Sosyal medyada söz konusu afişlere tepki gösteren Vanlılar, “Büyükşehir Belediyesinin kentin bilboardlarına astığı uyduruk çalışmalar hangi amaçla yapıldı? Koca belediyenin vizyonu bu mudur? Van şivesiyle ilgisi olmayan uyduruk çağrılarla kimse evde kalmaz. Bu kadar basit anlamsız, etkisiz, itici ve sıradan bir halkla ilişkiler çalışması olamaz. Van şivesi ve günlük konuşma diliyle hiç bir ilgisi olmayan ifadelerle kime ne anlatılmak isteniyor? Van’ı ve kadim değerlerini tanımamak budur. Daha fazla reklam olmadan afişlerin kaldırılmasını istiyoruz” dediler.

“Yoz kültür yaratılmaya ve dayatılmaya çalışılıyor”

Afiş çalışmasının itici ve avam olduğunu kaydeden Vanlılar, “Sosyal medya sayfalarında bu tarz paylaşımların çok yapıldığını ancak Van'ın zengin ve renkli kültürüne,  şirin şivesine hiçbir katkısı yoktur. Aksine yoz çalışmalar kültüre zarar vermektedir. Kenti tanımayan kültürünü bilmeyen insanlar maalesef bilinçli veya bilinçsiz olarak bu tür çalışmaları yapmaktadırlar. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kültürel çalışma yaparken kurum olarak özenli olmaları gerekir. Bilenlere sormaları yerinde olur.  Belediyelerin görevi kentin gerçek kültürüne sahip çıkmak ve desteklemektir. Birilerinin sığ düşünceleriyle yoz kültür yaratılmaya ve dayatılmaya çalışılıyor ancak yanlış yapılıyor. Van halkı olarak bu girişimleri kabul etmiyoruz” ifadelerinde bulundular.

“Çok kötü ve basit bir taklit olmuş”

Son dönemlerde Van'ın kadim kültürü, halk oyunları kıyafetleri, halk oyunları, şivesi, halk müziği üzerinde baskı ve yozlaşma yaşandığını afişlerdeki sözde Van şivesi ile yazılan ifadelerin son örnek olduğunu belirten Vanlılar, “Benzer afişler daha önce Yozgat şehrinde yapılmıştı. Çok matah bir şeymiş gibi onu şimdi Van'da uygulamışlar. Çok kötü ve basit bir taklit olmuş. Tam bir vizyonsuzluk var. Güzel Türkçe'miz dururken halka mesaj vermek adına kötü bir lehçe ile hitap etmeye kalkmak Van'ın kültürel gelişmişlik noktası karşısında içine düşülen körlük bariyerinin ifadesidir. Büyükşehir Belediyesinin daha çağdaş çalışmalar yapması gerekir. Bilboardlarda Van şivesiyle yazılan ifadeler Van'ın şivesini asla yansıtmamaktadır. Örnek olarak Van şivesinde “K” harfi kullanılmaz “G” harfi kullanılır. Yerel dildeki bu nüansı bilmeyenler Van kültürünü doğru hakkıyla temsil edemezler. Şehrin kadim kimliğine sahip olmamak böyle bir çalışmayla açıklanıyor. Kaldı ki afişlerde sözde espri yapmak istemişler. Espri zeka ve kültür işidir. Son dönemlerde Van'ın kadim kültürü, halk oyunları kıyafetleri, halk oyunları, şivesi, halk müziği üzerinde yozlaşma yaşanıyor. Van’a ait olmayan bazı uygulamalar dayatmalarla Van’a mal edilmeye çalışılıyor.  Afişlerdeki ifadeler bunun son örneğidir. Bu nasıl bir Van algısı oluşturma çabasıdır. Saçma sapan afişlerin kaldırılmasını istiyoruz“ dediler.

Bakmadan Geçme