BÜYÜKŞEHİR VOTAŞ'I ÖZELLEŞTİRİYOR

Van Ticaret Borsası tarafından 2005 yılında kurulan, 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen, BELVAN Ulaşım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi bünyesinde yer alan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) 12 Ekim Perşembe günü satılarak özelleşiyor.

Burhan Ergin

Van Ticaret Borsası bünyesinde 2005 yılında kurulan ve hisselerinin büyük bir bölümü 2016 yılında 17 milyon bedelle Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) belediye hisselerinin satışı 12 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek.

2005 yılında hazineden satın alınan 9,5 milyon metrekare arazi üzerine 30 ortakla kurulan VOTAŞ’ın, Büyükşehir Belediyesine ait 204 hissesi açık artırma usulüyle satılacak. Erciş yolu üzerinde bulunan VOTAŞ hisse satışı için açık artırma bedeli 19 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. 15 bin metrekare kapalı alan modern sağmal tesisleri, doğumhanesi, genç hayvan üniteleri bulunan ve bin baş damızlık süt sığır işletmesi bulunan VOTAŞ hisseleri yeni sahibini bekliyor.

“SAYIN VALİMİZ SATIŞA ENGEL OLSUN”

Satışa karşı çıkan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, Vali Murat Zorluoğlu’na seslenerek, “Cumhurbaşkanımızın, başbakanlığı döneminde bu projemizi arz ettik. Sonrasında talimatlarıyla başlattığımız proje Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerini kendi sektöründe en büyük yatırımı oldu. VOTAŞ bize göre hayvancılığın en önemli potansiyeli olan Van’da doğru yerde doğru yatırımın en güzel örneğidir. VOTAŞ 15 bin metrekare kapalı alanda bin baş damızlık süt sığırı kapasitesine sahiptir. 4 bin dönüm sulanabilir tarım arazisinin tamamı 9 adet pivot center modern sulama sistemi ile sulanmaktadır. 3 kilometre yol boyunca meyve ağaçları dikilmiş, tamamı devamlı damla sulama sistemi ile sulanmaktadır. Hayvancılık tesislerinde 4 adet sağmalı sığır işletmesi, 2 adet genç hayvan işletmesi, 1 adet doğumhane işletmesi, 1 adet sağım hane bulunmaktadır ve modern makinelerle donatılıdır. Tesislerde 5 kilometre yüksek gerilim hattı çekilerek, 1000 KV trafo kurulmuştur. Gübre çukurları ve kanalizasyon hatları gibi iki bin başa göre alt yapı bulunmaktadır. Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu’nun bu yatırıma sahip çıkmasını istiyoruz. VOTAŞ satılırsa Van çok büyük kan kaybeder” ifadelerini kullandı.

“HALKA MAL EDİLSİN”

VOTAŞ’ın temelini dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın attığını belirten Irak, “Kendi sektöründe Türkiye’nin önde gelen bu işletmenin temelini Cumhurbaşkanımız, Erdoğan başbakanlığı döneminde attı. Dönemin Van Ticaret Borsası Başkanı olarak ortak olmak isteyen 30 işadamıyla projeyi hayata geçirdik. VOTAŞ’ı, Van halkına mal etmek ve sermayesini güçlendirerek, yatırıma süt işleme, meyve ve sebze tesisleri kazandırmak maksadıyla 2016 yılında Van Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz neticesinde ortaklar olarak ticari bir amaç beklemeden Büyükşehir’e devrettik. Çok büyük emeklerle kurduğumuz bu yatırımın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmesini veya Van halkına mal edilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BU İŞLERLE UĞRAŞMAMALI”

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri VOTAŞ’ın 10 yıl süreyle zarar ettiğini ve zarar eden bir işletmenin geçmiş yönetim tarafından satın alınmasını eleştirerek, özel sektörün ilgilenmesi gereken işlerle belediyenin uğraşmasının doğru olmadığını, bu nedenle tesisin satılarak, özelleşeceğini açıklamışlardı. 

Bakmadan Geçme