Cahit Bozbey: Van, Kocaman Bir Köy Görünümde

“Van’ın geleceğinde seninde imzan olsun” çalıştayında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkanvekili Cahit Bozbay, “Göçle birlikte kentimiz kendi seyrinde gelişim gösterdi. Çok da planlı bir kentleşme gerçekleşmedi. Kentimize genel anlamda baktığımızda kocaman bir köy görünümünde olan bir kent. Bu aynı zamanda belediye olarak da bir özeleştiridir” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 11-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” çalıştayı başladı. 
11-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan çalıştayda Van’ın temel sorunlarına değinilecek. Van’ın kent imarı, ulaşım sorunu, ekoloji, kent ekonomisi ve kalkınması, kültür ve turizm, sağlık, yoksullukla mücadele, kadın, gençlik ve çocuk, engelli ve kentli hakları başlıkları altında düzenlenen çalıştay ile Van’daki sorunlar ele alınacak. Bir otelde düzenlenen çalıştayın ilk günkü oturumuna Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul’un yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, akademisyen ve Van Büyükşehir Belediyesi daire başkanları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, konuşmasına başlamadan önce Rojava ve Güney Kürdistan’da IŞİD tarafından halka uygulanan baskı ve zulümlere değindi. IŞİD’in bir vahşet ve ölüm çetesi olduğunu söyleyen Bozbay, IŞİD çeteleri tarafından Mahmur Kampı’nda haber takibi yaparken havan mermisi şarapnelinin göğsüne isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat’ı anarak, ailesine ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Bozbay, “Kürt halkı bugün önemli bir sınavdan geçerek ölüm çetesi olan IŞİD’e karşı savaşmaktadır. Yine Kürt halkı ulusal bilinç ile tüm güçlerini bir arada toplayarak, bu çetelere karşı destan yazmaktadır. Bizde buradan bu direnişi selamladığımızı, Şengal ve Rojava halkının yalnız olmadığını belirtmek istiyoruz” dedi.

BELEDİYEDEN ÖZELEŞTİRİ

Parti ve belediye olarak seçim öncesi halka ve kamuoyuna, belediye olarak yapacakları tüm projelerde, geleceğe dair kentin tasarımını, kentte yapacakları yatırımları halkla birlikte tartışarak karar vereceklerini söyleyen Bozbay, “Bu çerçevede stratejik plan çalışmaları bir süredir kurulan bir komisyon tarafından yürütülmekteydi. Van’da birçok sivil toplum örgütünü ziyaret ettik. Mahalle meclislerini, ilçeleri bir bütün olacak alabildiğini kentin dinamiklerini bu sürece katmak için çaba içerisinde olduk. Bu süreçte çalışmalar yürütülürken aynı zamanda bunu bir çalıştayla da zenginleştirmek, güçlendirmek istedik. Kent diyince akla ilk gelen şey imardır. Göçle birlikte kentimiz kendi seyrinde gelişim gösterdi. Çok da planlı bir kentleşme gerçekleşmedi. Kentimize genel anlamda baktığımızda kocaman bir köy görünümünde olan bir kent. Bu aynı zamanda belediye olarak da bir özeleştiridir. Bundan sonra kentin gelişimi, gelişim alanları bir bütün olarak kentin estetiğinden tutunda kentin yaşamına kadar bir kırılması konusunda da bizim ciddi bir çaba içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede biraz daha zenginleştirmek, kentin geleceğine dair her birimizin sözümüzü söylememiz gerekir” şeklinde belirtti.

“YURTTAŞI İÇİNE ALMAYAN BİR STRATEJİ BAŞARISIZ BİR STRATEJİDİR”
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ise, belediye olarak 5 yıllık süreç için öncelikli olarak bir yol haritası çıkarmaları gerektiğini ve bu yol haritası ile Van’ı istenilen düzeye çıkarmak, Türkiye’de ve bölgede modern bir kent haline getirmek için çalışma yapmak gerektiğini ifade etti. Töre, “Şu an neredeyiz, beş yıl sonra nerede olacağız. İzleyeceğimiz yol haritasını burada bir bütün olarak kentteki bütün yapılarla birlikte tartışarak kararlaştırmak gibi bir idare ortaya çıktı. Öncelikli olarak bir komisyon teşkil edildi. Komisyon çeşitli ilçelerde stratejik plana ilişkin olarak Van’ın neredeyse tüm ilçelerini gezdi. Stratejik planı yaparken 3 ilke belirledik. Öncelikli olarak gerçekçi olması, daha sonra uygulanabilir olması ve sonrasında da katılımcılık düzeyinin de optimum düzeyde tutulmasını esas aldık. Kentleşme süreçlerinde kentleri katmadığınız müddetçe maalesef sadece tepeden inme bir perspektifle başarılı olamıyorsunuz. Bu bütün dünya örneklerinde ortaya çıkan bir durumdur” dedi.
Çalıştayın sabah yapılan ilk oturumunda Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığı tarafından kent imarına ilişkin sunum yapıldı. Kent imarı, imar süreci, imar sürecinin sınırlanması, büyükşehir imar mevzuatı ve köylerin imar nazım planlarının yapımına ilişkin sunumlar yapıldı. Van’da imar sorununun ciddi boyutlara vardığı ve kent estetiğinin gün geçtikçe bozulduğu belirtilen sunumda, bunun önüne geçilmesi için yeni bir imar planına gerek duyulduğu kaydedildi. Van’ın kıyı kenti olmasına rağmen, halen kıyıya sahip olmadığı ve bunun da önemli bir sorun olduğu açıklandı.
Van Şehir Plancılar Odası yetkilileri de, kentte yaşanan imar sorununa ilişkin bir sunum yaparak, oda olarak öneri ve çözümlerini dile getirdi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN-TSO) Başkanı Necdet Takva ise, Van Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir çalıştay düzenlediği için teşekkür etti. Çalışmanın çok değerli ve önemli olduğunu belirten Takva, “Bu çalışmayı önemsediğimizi vurgulamak istiyorum. Niçin değerlidir, stratejik plan bir öngörüdür. Aynı zamanda kentin operasyonel analizini yapmaya yönelik bir çalışmadır. Her alanda kentin güçlü, zayıf yönlerini tespit etmeye yönelik bir faaliyettir. Bunun kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini eş başkanlarımıza söylemiştik. Bu stratejik plan pratiğe dönüştürülürse bu Van için bir şans olacak” dedi.
Çalıştay’ın 2’nci oturumunda ise, kentte yaşanan ulaşım sorunu ele alındı. Van kent içi ulaşımda mevcut durum, sorunlar ve çözümlere ilişkin Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan sunumda, Van’da ulaşım konusunda ciddi sorunların yaşandığı ve bu sorunların başında ise, kavşakların yetersizliği, otopark ve mevcut alternatif yolların olmaması nedeniyle ulaşımda önemli sorunların baş gösterdiği açıklandı. Yine kent içi ulaşımı sağlayan minibüs ve özel halk otobüslerinin eksik ve yetersiz olması nedeniyle vatandaşların özel araçlarını kullandığı ve bunun da ulaşımda sorunlara neden olduğu belirtilen sunumda, kentin büyük bir kısmına ulaşımın sağlanmadığı ifade edildi. Ulaşım sorunun çözülmesi için yeni alternatif yolların açılması, kavşakların tekrardan gözden geçirilmesi, park sorunun çözüme kavuşması için planlamanın yapılması gerektiği belirtildi. Van’ı yaşanılabilir ve marka bir şehir haline getirmek için ulaşım sorununun çok acilen çözülmesi gerektiği ve bunun için kentin tüm dinamikleri ile birlikte ulaşım sorunu konusunda bilinçlendirmenin yapılması gerektiği ifade edildi. Vatandaşların kapalı oto parklar yerine mevcut yollarda gelişi güzel araçlarını park ederek, kent içi trafiğini tıkanma noktasına getirdiğini ve bu nedenle ulaşım sorununda ciddi aksamalar olduğunu belirten Ulaşım Daire Başkanlığı, kaldırımların ise esnaflar tarafından işgal edildiğini, vatandaşların da yürümek için yolları kullandığını kaydetti.
Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul da, kentteki otobüsler ve minibüslerin 1985 yılında Van’ın nüfusu 100 bin iken bir düzenleme yapıldığını ve o günden bugüne kadar herhangi bir değişikliğin yapılmadığını söyledi. Yapılan düzenlemenin sadece kanayan yaraya pansuman yapılarak devam edildiğini ifade eden Tuğrul, “Bizler Van Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak, ulaşım için özel bir çalıştayın yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle ulaşımla, toplu taşımayla ilgili şahısları çağırıp onlarla bu işi tartışmamızda fayda olacağını düşünüyorum. 1985 yılında kentin nüfusu 100 binken 268 adet M plakalı minibüs, 40 adet belediyenin kendisine ait 302 dediğimiz eski otobüsleri ve 400 adet taksi vardı. Şu anda kentin nüfusu 1 milyona ulaşmış ve hala o 268 minibüs hizmet veriyor. Belediyenin 40 otobüsü varken bu 80 yarım otobüs oldu en son buna 26 otobüs eklendi. Bu birinci kısmıydı. İkinci kısmı o yıllarda güzergâhımız belirlendi. Numune Ekmek Fabrikası’ndan Doğum Evi, Maraş Caddesi ve İpekyolu üzeri bir güzergâh çizilmiş. Şu an Yüniplik ve Süphan Mahallesi’nde yaşayan insanlarımız ulaşım sorunu çekiyor. Oralara güzergâh verilmemiş. Kevenli, Kalecik ve Edremit bu güzergâhlarımızın açılması ve alternatif yolların açılması lazım. Üniversitede kurulduğu dönemde kampüste 65 minibüs çalışıyordu, o zaman bin öğrenci varsa şimdi 16 bin öğrenci var. Bu size ulaşım konusunda başlı başına bir sorunun doğmasına neden oluyor. Yine kentte caddeler üzerindeki park sorununun çözümü ve güzergâhların acil olarak değişmesi gerekiyor” dedi. iha

Bakmadan Geçme