Çaldıran'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Çaldıran ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyetin 94. yıldönümü; Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü olan bugünü büyük bir sevinç ve gururla kutladıklarını ve milletçe bu heyecanı paylaştıklarını belirtti.

 

Dundar, “Cumhuriyetimizin ilanı, tarihimizde büyük bir dönüm noktası oluşturmaktadır. Büyük özverilerle yürütülen bu bağımsızlık mücadelemizin sonunda millet iradesini esas alan ve milletin iradesini temsil eden cumhuriyet rejimine geçilmiştir. Böylece milletimiz kendi kaderini, geleceğini bizzat kendisinin belirlediği bir yönetim şeklini benimsemiştir. Cumhuriyetin en önemli fazileti; eşitlik, adalet, hürriyet ve özgür seçimlerdir. Gücünü milletten alan cumhuriyet rejiminin temel esasları; bireylerin hak ve özgürlüklerini teminat altına almış, her türlü fırsat eşitliğini ve bununla adalet duygusunun yerleşmesini sağlayacak bir hukuk düzeninin tesis etmesidir. Bugün herkes eşit ve asil bu ülkenin birer vatandaşlarıdır. Herkes cumhuriyetimizin esas sahibidir” dedi.


“Millet olarak elbirliği ile el ele vererek daha da güçleneceğiz” diyen Tekin Dundar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti bugün sadece kendi vatandaşına değil, bölgedeki tüm mağdurların, mazlumların, soydaş ve kardeş toplumların da umut kaynağıdır. Cumhuriyetimizin bu seviyeye ulaşmasında duyulan rahatsızlık vardır. Milletçe bu güven ve istikrar ortamını koruyarak birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkmaya, cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü tartışmanın üzerinde tutmaya da devam edeceğiz. Farklı farklı inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, gönüllerimizi kaynaştıran büyük bir adalet ve barışın mirasçıları olan bizler, kardeşçe birbirimizi kucaklayarak aydınlık yarınlarımızı hep birlik kuracağız. Bu vesile ile başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıkları ile bilinen şehit ve gazilerimizi ve 15 Temmuz demokrasi şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, siz değerli hemşehrilerimin bayramını kutluyorum.”


Mehmet Salih ve Zahide Tamince Lisesi Öğretmeni Seda Arlı ise, cumhuriyet ağacının köklerinin soylu aileye dayandığını belirterek, “Bu aileye dünya tarihinde halkgiller derler. Cumhuriyet halkgillerden gelen bir ağaçtır. Kökü halktadır, gölgesi halktadır, çiçekleri halka dönük, yemişli dalları halka eğiktir. Cumhur halk topluluğu demektir. Bu güzellikleri bizlere emanet eden ecdadımız, sizler rahat uyuyun, emanetinizi ilelebet muhafaza etmek bizlerin borcudur” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından Topa Garani (Kürt Beyzbol) yarışması düzenlendi. Yarışmanın ardından Kaymakam Dundar ve beraberindekiler, halkla birlikte halay çektiler. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

Bakmadan Geçme