Çalık sokak'ta seyran ederken

Çalık Sokak şimdi kimin umrundadır?  Belki çoğumuz  adını ilk kez duymuşuzdur. Oysa  değerli hocamız   Yard. Doç. Dr. M. Sedat  BEKİROĞLU'na  sorarsanız, size sevinçle, oradaki iki katlı ikiz Van evlerinin koruma altına alındığını söyleyecektir.
Eski Cezaevi Sokağı'nın İki Nisan Caddesi'ne  ulaşmadan önce tarihe akan bir koludur. Daha  sokağın başında, tek katlı, toprak damlı bir  ev sizi karşılar. Çalık  Sokak, bahçeli evlerini hâlâ koruyan nadir sokaklarımızdan.
Bir başka ülkede olsalar,   muhtemelen aslına uygun restore edilir ve kültür sokağı haline getirilirdi. İnsanlar ikiz evlerinin  ulu ağaçlarının geniş gölgelerinde oturur, sırtlarını yüksek kerpiç duvarların  serinliğini dayar, kitap okur, sohbet ederlerdi.  Odalarında edebiyat  toplantıları  yapılırdı… Belki kısa süren Van yazlarında, ikiz evlerin  bahçesinde konserler verilirdi.
 Karşılarındaki arsadaki iki Van  evinden biri, tamirhane haline getirilmişti. Diğeri enfes kapısı ve demir işçiliğiyle ağaçların müşfik dalları altında,  nakışlı bir hatıra gibi duruyordu… Yıkıldı.
İkiz evlerin hemen doğusunda, beyaz badanalı tek katlı ve asil bir ev hatırlıyorum. Yanılmıyorsam kapısının üstündeki enfes    geleneksel demir süslemelerinde "1937" tarihine rastlıyorduk.
Çalık Sokak, Zübeyde Hanım Caddesiyle buluştuktan  sonra da bahçelerinin b ve geleneğin tarihiyle akmaya devam eder. Çalık Sokak'ın Girne Sokağı ile buluştuğu yerdeki, bir  avuç yeşilliği ile gölgeli tek katlı, çatılandırılmış , kerpiç Van  evinin ,  küçük camlı beyaz çıkması ve beyaz  kapısı değil miydi, aynı evin üç resmini yapmaya beni iten?  O evin yanındaki tek katlı, çıkmasına asma sarılmış  bir başka ev de artık yok…
Çalık Sokak, aklını   küçük toplumun  hırçınlığına  veya kör bir para hırsına teslim etmemiş herkes için  ciddi bir Türk sanat ve mimarlık tarihi açık hava müzesidir. 
Halden  bir  anlayan  bir dostunuzla Çalık Sokak'ta şöyle bir gezindiğinizde, kim bilir… Belki  kerpiç  evlerinin pencerelerinden kanatlanan bir Van türküsünün hatırası sizi de eski günlere  alır, götürür.
"Eski hamamın üstüyem…"

Bakmadan Geçme