• Haberler
  • Güncel
  • Can Dündar, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül'e 15 yıla kadar hapis talebi

Can Dündar, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül'e 15 yıla kadar hapis talebi

MİT Tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntülerin yayınlanması davasında mütalaasını açıklayan savcı, CHP'li milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün 'silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini istedi.

MİT Tırlarının Durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin, CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, Aydınlık gazetesi çalışanları Orhan Bozkurt ve Mustafa Yücel’in ise ''Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama'' suçundan yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kapalı oturumda görülen duruşmaya tutuklu sanık Enis Berberoğlu Maltepe Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan getirilirken, tutuksuz sanık Erdem Gül, Aydınlık Gazetesi eski çalışanları tutuksuz sanıklar Orhan Ceyhan Bozkurt ve Mustafa İlker Yücel de duruşmaya katıldı.

Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, MİT Tırları durdurulmasının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve hükümetini uluslararası terörle ilişkilendirip kısmen veya tamamen görev yapamaz hale getirmek, Türkiye'yi teröre destek veren ülkelerden olduğu imajını oluşturmak olduğunu belirtti.

Sanıkların, devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ'nün amaç ve stratejileri doğrultusunda hiç bir kamu yararı bulunmadığı halde amaç ve eylem birliktelik bütünlüğü içinde bulunarak işlediklerini kaydeden mahkeme, Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu’nun “terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini talep etti.

Ara kararını oluşturan mahkeme heyeti, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ile eski istihbarat şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması bilgileri açıklama” suçundan ana dosyayla birleşen davanın ayrılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca MİT Tırlarına ilişkin Yargıtay 16’ın Ceza Ceza Dairesi’de askerler ve diğer kamu görevlileri hakkında görülen davanın sonucunun beklenmesinden de vazgeçerek duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası basın açıklaması

Duruşma sonrası CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Mahmut Tanal, sanık Enis Berberoğlu’nun avukatı Oya Berberoğlu ve Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün adliye karşısındaki meydanda basın açıklaması yaptı. Avukat Ergün, duruşma savcısının mütalaa açıklamasını eleştirerek, “Savcı bey örgüte yardım suçundan ceza istedi. Örgüte yardım etmek için önce esas suçtan ceza almak gerekir” dedi. Berberoğlu hakkında İstinaf Mahkemesi’ndeki yargılamanın henüz bitmediğini hatırlatan avukat Ergün, “İstinaf devam ederken böyle bir mütalaa verilmesi usule aykırıdır” diye konuştu.

Olayın geçmişi

MİT Tırlarının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin davanın 14 Haziran 2017 tarihli duruşmasında, CHP’li vekil Enis Berberoğlu “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 25 yıl hapse çarptırılarak tutuklanmıştı. Mahkeme, Berberoğlu ile aynı davanın diğer sanıkları Cumhuriyet Gazetesi eski genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan yargılandığı dosyanın ayrılmasına karar vermişti. Davaya bakan mahkeme heyeti, ‘MİT Müsteşarlığı’nca Adana’da görülen dava dosyasına gönderilen yazılarda devlet güvenliğini ilgilendiren gizli kalması gereken bilgi belgelerin bulunmasını, MİT Tırlarına ilişkin Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ndeki yargılamanın ve birleştirilmesi talep edilen Selam Tevhid davasının da kapalı yapılmasını, sanıkların siyasal ve askeri casuslukla suçlanmasını’ gerekçe göstererek duruşmaların tamamen kapalı yapılmasına karar vermişti.

Bakmadan Geçme