Çare Van'ın değerlerine sahip çıkmakta
Son 40 yıl içinde Van'ı yöneten belediyelerin yanlış imar palanları, çıkara dayalı imar tadilatları sorumsuz belediyecilik anlayışları sayesinde şirin Van şehrimiz ve geleneksel Van evleri yok edildi.
Van'ın kimliğini ortadan kaldıran, kenti ruhsuzlaştıran, sıradanlaştıran sorumsuz anlayış ile Van kendi insanına bile yabancılaştı. Anılar, hatıralar yıkımlar arasında silinip gitti.
Belediyeler nihayetinde gerçeği gördü. Kimlikli bir kent için çare kentin kültürüne, değerlerine sahip çıkmak olduğu anlaşıldı. Çare geleneksel Van evleri, Van türküleri olduğu öğrenildi.
Belediyeler bu kentin kadim kültürüne, yaşayan insanlarına değer verdikçe toplumda değer göreceklerini keşfetmeye başladılar. Bu sevindirici gelişmedir.
Mimari olarak daha çok Karaman ve Konya evleri ile benzerlik gösteren sokağa açık ve haremlik, selamlık mekânlarının yer almadığı geleneksel Van evleri şimdi belediyelerin gözdesi kurtarıcısı olmaya başladı. Bu toprağın insanı bir taraftan üzülüyor, diğer taraftan Van evlerinin değeri yeniden fark edildiği için seviniyor.
Geleneksel Van evlerini yeniden yaşatmak, tanıtmak amacıyla Tuşba Belediyesi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) mali desteği ile Kalecik'te Van Mahallesi kuruluyor. Kültürel ve turizm amaçlı mahalle Tuşba Belediyesi'ne ait yaklaşık 20 dönüm arsa üzerinde iki katlı 4 Van Evi, 10'a yakın Van dükkanı, yerli meyve ağaçları ve yerli çiçekler yer alacak.
Evlerin mimarisi, bahçesi meyve ağaçları çiçekleri ile her şey Van'a ait olacak. Evlerde oda ve sofa ve servis bölüm ilişkileri turizm ve kültür kullanım amacı göz önüne alınarak değerlendirilmiş. Van evleri tamamıyla geleneksel kerpiç ve ahşap malzeme kullanılarak inşa ediliyor. Evlerin inşaatı kış nedeniyle durdu. Muhtemelen 2016 yaz ayında tamamlanacak Van evleri Van kahvaltısı, Van yemekleri, Van kilim, gümüş işleri ve Van türkülerinin seslendirildiği Van oturma geceleri için değerlendirilecek.
Tuşba Belediyesi'nin ardından İpekyolu Belediyesi de geleneksel Van evlerine sahip çıkıyor.
İpekyolu Belediyesi tarafından hazırlanan Van evlerinden oluşan 'Van Kültürü Sokağı' projesi DAKA tarafından onaylandı.
Van kültürü, değerleri adına heyecan verici güzel bir adım.
Van Merkez İpekyolu Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü ile Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafında ortak geliştirilen 'Van Kültürü Sokağı' projesi DAKA tarafından Yatırım ve Turizm Alt Yapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı kapsamında desteğe uygun görüldü. Projeyle geleneksel olan kerpiç Van evleri yeniden inşa edilerek eski Van dokusu ile kentin geleceğine önemli bir kültür kazanımı sağlanması amaçlanıyor.
Van Evleri Kültür Sokağı'nda Geleneksel Van Evi, Mutfak Müzesi, Müzik Evi, Kahvaltı Evi, Gümüş Evi, Kilim Evi ile geleneksel kültürel değerleri yer alacak. 'Van Kültürü Sokağı' ve evleri için inşa sürecinin tamamı kayıt altına alınarak belgesele dönüştürülecek.
Kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek,
Kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlayarak ve yerel potansiyeli harekete geçirerek ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalar ile uyumlu bir şekilde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak,
Bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve bölge içi kalkınmışlık farklılıklarını azaltmak üzere kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nı yürekten kutluyorum.
Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerimizde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren DAKA 2008 yılından bu yana kamu ve özel sektöre bölgesel kalkınma projelerine önemli destekler sağladı. Bütün destekleri takdire değerdir.
Ancak DAKA'nın Van'ın çirkin inşat projelerle beton yığınına döndüğü, kültür erozyonuna uğrayarak kent kimliğini kaybettiği bir dönemde Tuşba ve İpekyolu belediyeleri tarafından hazırlanan Van evleri projelerine hibe destek vermesi başta belediyeleri ve diğer kurumları kent kültürüne sahip çıkma adına teşvik edicidir. Bu yaklaşımı çok da değerlidir.
Van'da kent kültürü ve dokusuyla uyuşmayan yeni çirkin binalar, yollar yapabilirsiniz. Ancak Van'ın kente ait değerlerini, insanlarını eski Van evlerini geri getiremezsiniz.
Van'ın değerlerine, kültürüne beklentilerine sahip çıkan bu duyarlılığı sorumluluğu gösteren, Vanlıları heyecanlandıran bütün kurumları ve projelerde emeği geçenleri kutluyorum.
Işıkları ayarlayın
Herşeye rağmen hayat devam ediyor edecek de.
Eleştirilerde, beklentilerde.
Gazetemizi arayan okurumuz Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’ne sesleniyor. Hemşehrimiz yollarda yaya ve araç trafik geçişini düzenleyen trafik ışıklarından şikâyetçi. Işıkların bir çok kavşakta gereğinden fazla uzun olduğunu bu nedenle yakıt yakarak bekleyen araçların ekonomik, insanların zaman kaybı yaşandığını belirtiyor. Okurumuz ilgili kurumların araç geçiş sayısına göre özellikle yoğun trafik akışı olan kavşaklarda trafik ışık sürelerinin güncellenerek ayarlanmasını istiyor.
Duyarlı yurttaşımıza teşekkür ediyoruz. Ülkemizin memleketimizin evlerimizin ve bütün yüreklerin ışığı hiç sönmesin.
Yerinde karar
Öğretimde reform ve yapılandırma çalışması kapsamında sömestr tatilinin uzatılıp yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Değişiklik 2016 - 2017 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. 2015 eğitim takvimine göre eğitim yılının ilk dönemi 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek ve sömestr tatili başlayacak. 8 Şubat 2016 Pazartesi günü 2. dönem için ders başı yapılacak. Okullar 10 Haziran 2016 tarihinde yaz tatiline girecek.
Kapalı okullar nedeniyle ısınma giderlerinde tasarruf sağlanacak. Yerinde karar.
Çay koy
Bilgeye sormuşlar,
- Herşeyimi kaybettim ne yapacağım?
Bilge cevap vermiş.
- Çay koy, yeniden başlayacağız...(Filizimde Flizim den)