ÇEVRE YOLU'NDA SORUN ÇÖZÜLDÜ

Van'ın trafiğine, kent içi ulaşımına rahatlama sağlayacak, yeni gelişme alanları yaratacak Çevre Yolu yapımında yetki Van Büyükşehir Belediyesi'nden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçti. Bakanlar Kurulu Van ili sınırları içinde bulunan belirli bir alanda ( Çevre Yolu) imar planları ile her türlü arazi ve arsa düzenlemelerini yapma, yaptırma ve onaylama yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdi. Çevre Yolu yapımına istimlâk, ihale sonrası başlaması bekleniyor.

Hacı Yılmaz

2010 yılında yapımına başlanan istimlâk sorunu ve kurumlar arasında yaşanan uyuşmazlık nedeniyle yapımı bir türlü tamamlanamayan Çevre Yolu projesinde yaşanan sorun yetki devriyle çözüldü.  Van'da güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yeni yerleşim yerleri oluşturmak, şehrin marka değerini arttırmak, gelişmeye katkı sağlamak ve oluşturulacak yeni yerleşim yerinde kamu yatırımlarının gerçekleşmesini sağlamak amacıyla yapılan yetki devriyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yürütülecek

Bakanlar Kurulu kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili yazısı üzerine, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2. ve 7. maddelerine göre 26 Eylül'de almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Çevre Yolu ile ilgili bütün iş ve işlemler bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce yürütülecek.

Kanun Hükmünde Kararname Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 3 yıl boyunca Van ili sınırları içinde bulunan belirli bir alanda ( Çevre Yolu) imar planları ile her türlü arazi ve arsa düzenlemelerini yapma, yaptırma ve onaylama yetkisi veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni ve onayı olmaksızın 10 süreyle değiştirilemeyecek.

İmar Planı 10 yıl değiştirilemeyecek

Yetki devrini esas alan Bakanlar Kurulunda alınan kararda şu ifadelere yer verildi; " 2011 yılında Van ilinde meydana gelen deprem afeti nedeniyle, güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yeni yerleşim yerleri oluşturmak, şehrin marka değerini arttırmak, gelişmene katkı sağlamak ve oluşturulacak yeni yerleşim yerinde kamu yatırımlarının gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, Van ili sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda imar planları ile her türlü arazi ve arsa düzenlemelerini yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (ğ) bentleri ile 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 yıl süreyle yetkilendirilmiştir. Birinci fıkrada belirtilen alan sınırları içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni ve onayı olmaksızın 10 süreyle değiştirilemez. "

Sorumlu kurumlar belirlendi

Çevre Yolu yapımında yetkili kurumları belirleyen,  koordinasyon ve iş birliğine açıklık getirilen Bakanlar Kurulu kararında, "  Birinci fıkrada belirtilen alan sınırları içerisinde kalan Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki Van Çevre Yolu, trafik hacmini karşılayacak şekilde revize edilmiş onaylı projesine göre düzenleme ortaklık payında karşılanır ve bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak imar planları ile arazi ve arsa düzenlemesine ilişkin bedeller Karayolları Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğüne aktırılır"  ifadesine yer verildi.

Bakmadan Geçme