Çeyiz devletten

Yuvalar artık devlet katkısıyla kuruluyor. Bankada açtığı çeyiz hesabında 3-5 yıl birikim yapıp 27 yaşından önce evlenenlere, 9 bin liraya kadar hibe veriliyor. Yoğun ilgi gören destekte ilk ödemeler mayısta.

Çeyiz hesabı, yuva kurmak isteyen milyonlarca gence kolaylık sağlıyor. Elinde birikmiş parası olan ve 24 yaşına kadar hiç evlenmemiş olanlar, bankalara giderek çeyiz hesabı açtırıp birikmiş paralarını bu hesaba yatırıp devlet katkısından yararlanma fırsatı elde edebiliyor. Çeyiz hesabına aylık taksitler veya 3 ayda bir ödeme yaparak katılım gerçekleştirilebiliyor. İşte çeyiz hesabına ilişkin detaylar... 

KİMLER BAŞVURABİLİR?  

24 yaşını doldurmamış ve hiç evlenmemiş Türk vatandaşları ve mavi kartlılar, çeyiz hesabı açtırabilirler. Çeyiz hesabına devlet desteğinden yararlanabilmek için, düğünün nerede yapıldığının da bir önemi yok. Dolayısıyla, yurtdışında evlenen Türk vatandaşları da diğer koşulları yerine getiriyorlarsa, çeyiz hesabına devlet desteğinden yararlanabilirler. 

HESAP NASIL AÇTIRILIR? 

Çeyiz hesabı bankaların yurtiçindeki şubelerinde Türk lirası cinsinden açılmalıdır. Çeyiz hesabının bankaların yurtdışındaki şubelerinden veya Türk lirası dışındaki bir para cinsinden açılması mümkün değildir. Açılan hesap mevduat hesabı olabileceği gibi, katılım hesabı da olabilir. Diğer yandan, hesabın yalnızca bir kişi adına olması gerekmektedir. Bu hesabın ortak hesap olarak açılması mümkün değildir. 

DESTEK NASIL ARTIRILIR? 

Çeyiz hesabı açtıran kişi, çeyiz hesabı açılış tarihinde hesaba 18 bin 822 TL’ye kadar para yatırabilir. Bu sayede çeyiz hesabına uygulanacak devlet desteğinin miktarının artırılması söz konusu olabiliyor. Elinde birikmiş parası olan bir kişi bunu çeyiz hesabına aktararak, devlet desteğinden yararlanma miktarını artırabilir. 

TAKSİTLER AKSAMAMALI

Çeyiz hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmez. Diğer yandan, bu durumlarda açılan hesap, çeyiz hesabı statüsünden çıkartılır. 

YAŞ SINIRI 27

Çeyiz hesabı açtıran kişiler, devlet desteğinden yararlanmak için gerekli koşulları sağlamaları halinde, ancak 27 yaşından önce ilk evliliklerini yaptıkları takdirde çeyiz hesabına devlet desteğinden yararlanabilirler. Kişinin 27 yaşını geçtikten sonra evlenmesi halinde ise çeyiz hesabına devlet desteğinden yararlanması artık mümkün değildir. 

EN AZ 3 YIL ŞARTI VAR

Çeyiz hesabı açtıran kişilerin devlet desteğinden yararlanabilmesi için sistemde en az 3 yıl kalmaları gerekmektedir. Ödeme süresi 36-47 ay arasında olanlara birikim tutarının yüzde 20’si oranında devlet katkısı verilecek. Ancak 3 yıl düzenli ödemede katkı tutarı 6 bin 500 lirayı aşamayacak. Ödeme süresi 48-59 ay olanlara birikim tutarının yüzde 22’si oranında (7 bin 500 TL’ye kadar); 60 ay ve üzeri olanlara da yüzde 25’i oranında devlet katkısı sağlanacak. Beş yıl boyunca düzenli ödeme yaparak 36 bin lira biriktirenler, 9 bin lira devlet katkısı alacak. Katkı tutarları ve düzenli ödeme tutarları her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılıyor. 

AYDA KAÇ LİRA YATIRILMALI?

Çeyiz hesabı açtıran kişiler isterlerse ayda bir, isterlerse 3 ayda bir hesaba ödeme yapabilir. Ödemelerini aylık olarak yapan kişiler, ayda en az 155, en fazla 1.552 TL ödeyebilir. Üç aylık ödeme yapanlar için ise alt limit 465, üst limit 4 bin 656 TL’dir. Düzenli aylık ödemelerin sabit bir tutar üzerinden yapılmasına gerek yoktur. Örneğin, bir kişi çeyiz hesabına ocak ayında 300 TL, şubat ayında 500 TL ödeme yapabilir. Ancak ödemeler alt ve üst limit sınırları içerisinde olmalıdır. Diğer yandan, ay içinde çeyiz hesabına 155 TL’lik ödemenin birden fazla kez yapılması da mümkündür. Örneğin, bir kişi ayın ilk günü 50 TL, 15. günü 50 TL ve 20. günü 55 TL olmak üzere 155 TL’lik ödemeyi peyderpey yapabilir. Ödeme alt limite ulaştığında, kişinin aylık veya 3 aylık ödemesini tamamlamış olduğu kabul edilir. 

SON BAŞVURU 17 NİSAN İLK ÖDEME MAYISTA

Yoğun ilgi gören kampanyaya, 15 bankada 22 bin 344 kişi katıldı. 3 yıllık birikimini tamamlayanlar, 17 Nisan’a kadar başvurarak, mayısta 6 bin liraya kadar olan devlet katkısını da alabilecek. Ancak çiftlerin devlet katkısını alabilmesi için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde evlilik cüzdanı ve ilk evlilikleri olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belgeyle bankaya başvurmaları gerekiyor. 

GÜNEŞ

Bakmadan Geçme