CHP masadan kalktı!

Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu 3. toplantısında son buldu. CHP 'Başkanlık sistemi' nedeniyle masadan kalktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan basın toplantısında Anayasa komisyonunun dağıldığını açıkladı. Komisyonun başkanlık sisteminin bir planı olduğunu ifade eden Tezcan,  "Meclis Başkanı bir mutabakat olmadığı için komisyonun çalışamayacağını ilan etti"  dedi. 

Tezcan; "Uzlaşma Komisyonun çalışmaları Meclis Başkan'ın komisyonun çalışmalarına devam edemeyceğini açıklaması ile son buldu. Biz özellikle bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılığımızı gösterdik. Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekten başka bir şey yapamayacağımızı ifade ettik." diye konuştu.

Bülent Tezcan; "Niyet Haziran aynıa kadar süreci oyalayıp haziran alına kadar komisyonu çalışyor gibi gösterip olmadı diyerek uzlaşma sağlanamadı dilerek bu komisyonun çalışmalarını başkanlık kampanyasının yal kol faaliyeti olduğu ortaya çıktı bu görüşmelerde. 200 yıllık geleneğimize uygun kişiye özel bir rejim sevdası olmadan bir anayasa yapmaya varız dedik. Bir mutabakat sağlanamıyorsa gelin 24. dönemde oluşturulan uzlaşma komisyonun mutabakata vardığı 60 maddeyi yargı ile ilgili hükümleri dahil ederke bunları çıkaralım bunun için de 1 ay süre verelim komisyonun görevini böyle tarif edelim uzlaşılan malzeme var buyrun 60 maddeyi beraber geçirelim." ifadelerini kullandı.

HDP'den ilk açıklama

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu, üçüncü toplantısında dağıldı. CHP, 'Başkanlık sistemi' sebebiyle masadan kalktı. Konuya ilişkin konuşan HDP'nin komisyon üyesi İstanbul Milletvekili Garo Paylan, toplantıda ilkeleri tartıştıklarını söyledi.

HDP, MHP ve CHP'nin parlamenter sistemi savunduklarını söylediklerini aktaran Paylan, AK Parti'nin ise başkanlık sistemini istediğini ifade etti.HDP olarak kendilerinin bütün önerileri duymayı istediklerini anlatan Paylan, "Çünkü soyut bir başkanlık modeli ortada geziyor ve AKP'nin önerisini çok merak ediyoruz. Bu irade Beştepe'de, ortada. AKP'nin önerisini duymak istediğimizi söyledik ama parlamenter sistemi savunduğumuzu da söyledik.

CHP, 'parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi tartışmayacağını; bunun ilkelere yazılması gerektiğini' söyleyince dağıldı ve büyük bir fırsat kaçmış oldu." diye konuştu.

Komisyonun çalışma takvimiyle ilgili 1 yıl, 6 ay gibi öneriler olduğunu belirten Paylan, "Ama detayları müzakere etmemiştik. Artık başkanın, partilerin yada sivil toplumun meselesi. Parlamento anlamında başkan bir girişimde bulunabilir ya da siyasi partiler bir girişimde bulunursa; tekrar komisyon söz konusu olabilir. CHP'nin tavrına bakar; çünkü uzlaşma komisyonu bir şey olacaksa, CHP bu noktada tutumunu devam ettirdiği sürece, bir daha toplanacağını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

"Biz devam etmesini istiyorduk"

"Biz devam etmesini istiyorduk." diyen Paylan, şöyle devam etti: "Çünkü siyaset alanı son derece daraldı ve fikirler tartışılmıyor, kutuplaşma had safhada. En azından burada konuşulabiliyor olduğunu göstermek gerekiyordu topluma. İkincisi, AKP'nin önerisini ifşa etmek istiyorduk; nasıl bir başkanlık modeli öneriyorlar. Bizim önerimizi de toplumda tartışmak istiyorduk. ancak maalesef olmadı."


Bakmadan Geçme