• Haberler
  • Güncel
  • Çiftçi İranlılardan Kapıköy yolunun yapılmasını istedi

Çiftçi İranlılardan Kapıköy yolunun yapılmasını istedi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, İran Gümrük İdaresi ev sahipliğinde 17-19 Ekim 2016 tarihlerinde İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Gümrük İdaresi Başkanları Konseyi 7. Dönem Toplantısına katıldı. Çiftçi, İranlı mevkidaşlarına Van Kapıköy Sınır Geçiş Noktası'ndan sonra İran tarafında kalan kısımda ticari araç kullanımına uygun olmayan yolların Kapıköy Gümrük Kapısı inşası tamamlanıncaya kadar uygun koşullara kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

EİT Gümrük İdaresi Başkanları Konseyi 7. Toplantısı kapsamında Kapıköy ile ilgili konularda görüşüldü Toplantıda EİT üye ülkeleri arasında EİT Kaçakçılık ve Gümrük Suçları Veri Bankasının Kurulması ve İşletilmesi Antlaşması ve Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Antlaşmasının üye ülkeler açısından durumları, Transit Taşımacılık Çerçeve Antlaşmasının gümrük transit hükümleriyle ilgili son gelişmeler, EİT Üye ülkeleri gümrük çalışanlarına önerilen eğitimler, EİT Üye ülkeleri arasında gümrük bilgilerinin elektronik değişimine dair öneri, EİT Üye ülkeleri tarafından AEO (Yetkilendirilmiş Yükümlü) Programının Uygulanması, EİT Üye ülkeleri tarafından sınırda geçişte bozulabilir eşya taşıyan kamyon ve konteynerlerin fasılasız yüksek öncelikle geçişi için sağlanan kolaylıklar, EİT ve DGÖ arasında Gümrük İşbirliğine İlişkin Yapılan Mutabakat Zaptının Revize Edilmesi Olasılığı konuları ele alındı.

İran ziyareti sırasında İran İletişim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhteşemyan ve Ekonomi ve Finans İşleri Bakan Yardımcısı ve İran Gümrük İdaresi Başkanı Karbasiyan ile ikili temaslarda da bulunan Bakan Yardımcısı Çiftçi, Türkiye ve İran arasında gümrük alanında çok boyutlu işbirliği sürecinin uzun süredir devam ettiğini belirtilerek; İran tarafına Esendere, Gürbulak ve Kapıköy sınır geçişleri ile ilgili yapılmakta olan ve yapılması gereken konulara değindi.

 DİJİTAL GÜMRÜKLER, KERVANSARAY PROJESİ GELİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, toplantı çerçevesinde Bakanlığın yaptığı çalışmalar ve diğer bölge ülkeleri ile yürüttüğü işbirliği projeleri konusunda katılımcılara hitap etti. Dijital gümrükler yolunda atılan adımlara değinen Çiftçi gümrük kapılarının modernizasyonuna çok büyük önem verildiğini, İran ve Gürcistan ile yürütülen e-TIR pilot projeleri, İpek Yolu Girişimi kapsamında tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ülkelerle yürütülen Kervansaray projesi hakkında bilgi vererek projenin ilgili bütün ülkelerin katılımına açık olduğunu belirtti.

BEKLEME SÜRELERİ AZALTILACAK

 Bu çerçevede, Esendere Gümrük Kapısı'nın yeni haliyle hem İran ile ticaretimizi artırmayı hem de Gürbulak Kapısına alternatif sağlayarak sınır geçişlerindeki bekleme sürelerinin azaltmasının hedeflendiğini ifade eden Çiftçi, Esendere'nin yeni hali ile İran tarafındaki Sero Kara Hudut Kapısı uyumsuz halde olduğunu, birbiri ile uyumsuz halde bulunan araç ve yolcu giriş - çıkış peronları konusunda İran makamlarının ivedilikle gerekli müdahalelerde bulunacağına inandığını ifade etti.

KAPIKÖY YOLU UYGUN HALE GETİRİLMELİ

Van Kapıköy Sınır Geçiş Noktası'ndan sonra İran tarafında kalan kısımda ticari araç kullanımına uygun olmayan yolların Kapıköy Gümrük Kapısı  yapımının  tamamlanıncaya kadar uygun koşullara kavuşturulması gerekliliğini İranlı yetkililere ileten Bakan Yardımcısı Çiftçi, Gürbulak Sınır Geçiş Noktası'nın da kapsamlı bir proje çerçevesinde yenileneceğini ve böylece burada yaşanılan yoğunluğun kısa sürede giderileceğinin söyledi. Şu anda iki ülke arasında gündemdeki en önemli konulardan birinin veri değişimi olduğunu kaydeden Çiftçi, teknik düzeydeki istişarelerde büyük aşama kaydedildiğini, buna ilaveten gümrük kapılarında x-ray görüntülerinin paylaşılması yönündeki çalışmaya önem verildiğini ve bunun her iki idare için de büyük yararı olacağını ifade etti.

Toplantıda eTIR Pilot Uygulamasının İran ile ikili işbirliğinin değerli yansımalarından birini oluşturduğunu vurgulayan Çiftçi,  uluslararası alanda ses getirecek uygulamanın önderleri olarak her iki ülkenin de ileriye dönük bir vizyonu olduğunu gösterdiğini söyledi.

 İran ziyaretinin yararlı geçtiğini belirten Çiftçi, gösterilen misafirperverlikten dolayı İranlı mevkidaşlarına teşekkür etti.

Bakmadan Geçme