Çıkmazda olan kim?

AB liderleri (10 – 11 Aralık) Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları görüşmek üzere toplanıyorlar.

Bilindiği üzere Avrupa Parlamentosu, 26 Kasım tarihinde yaptığı toplantıda AB liderlerine, Türkiye’ye yaptırım uygulanması kararını almaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu yaptırım kararına gerekçe olarak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Karabağ, Libya,  Kıbrıs’ta izlediği politikaları, kapalı durumda olan Maraş’ın açılması vb konuları göstermişti.

Türkiye’den istenen, Doğu Akdeniz’deki faaliyetin durdurulması, Maraş’ın yerleşime açılması kararından dönülmesi, Kıbrıs’taki Türk askeri varlığının sona erdirilmesi, Karabağ ve Libya’daki gelişmelere müdahil olmamasıdır. Vb.

Gene bilindiği gibi Türkiye, bütün bu konulardaki talepleri sert bir dille geri çevirdi. İşte AB liderleri zirvesi bu koşullarda toplanıyor.

Ne olacak?

Bu tablodan hareketle, AB liderler zirvesinden ‘kesinlikle Türkiye’ye yaptırım kararı çıkacak’ demek o kadar kolay değil.

Çünkü birinci olarak AB’nin eli o kadar kuvvetli değil, ikinci olarak ise Türkiye’nin eli o kadar zayıf değil.

Dünya dengeleri değişiyor ve Türkiye değişen bu dünya dengeleri içinde son derece kritik bir konumda bulunuyor.

Batı dünyasının, - başta da ABD olmak üzere - ekonomik, askeri, bilimsel gelişme, ideolojik hakimiyet, moral üstünlük vb. akla gelebilecek her alanda Doğu’nun gerisinde kalmaya başladığı, artık herkesin görebildiği bir olgu. İşte bu koşullarda Avrupa Birliği de; jeostratejik konumu, ekonomik ve askeri gücü itibariyle önemli bir durumda olan Türkiye’nin, tercihini, kesin olarak Doğu’dan yapması durumunda, bunun önemli sonuçlarının olacağının farkındadır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme