'Çin'in Başarısının Sırrı'

İnsanlık, tarih boyunca defalarca salgın hastalık belasıyla uğraşmak durumunda kaldı.

İnsanlık, tarih boyunca defalarca salgın hastalık belasıyla uğraşmak durumunda kaldı. İbni Sina, gerçi bundan tam bin yıl önce salgın hastalıkların gözle görülmeyen küçük canlılar tarafından insandan insana taşındığını söylemişti ama son 200 yıla kadar insanlık, genel olarak salgınları,‘günah işleyen, kötü yollara sapan insanoğluna Tanrı’nın bir cezası’ olarak gördü. Kutsal kitaplar, Allah’ın kimi topluluklara musallat ettiği salgın hastalıklardan bahsederler.

 

Son 200 yıldır ise insanoğlu, salgın hastalıkların artık Allahın bir cezası olmadığını, mikroplar aracılığı gerçekleşen bir “doğa olayı” olduğunu biliyor. Geliştirdiği aşılar ve tedavi yöntemleri ile salgınlara karşı başarıyla mücadele edebiliyor. Ama gene de 1918 yılındaki İspanyol gribi veya 1950’lerdeki HongBağlantı Kong gribi benzeri salgınlara milyonlarca kurban verdi.

 

Koronavirüs salgını olayında ise bütün dünyanın şansı, nasıl mücadele edileceğinin çok başarılı bir örneğinin göz önünde gerçekleşmesidir.

 

Aydınlık gazetesi 11 Mayıs günü “Çin’in Başarısının Sırrı”  adıyla, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Koronavirüs salgını ile mücadelesini ele aldığı kapsamlı bir dosyayı ek olarak verdi. İncelemek isteyen okurlar, internette bulunan e-aydınlık üzerinden Dosya’ya ulaşabilirler.

 

Dosyadaki makaleler

Dosya’da yer alan yazıların tamamı (Gazetenin başyazarı Doğu Perinçek’in giriş yazısı ve Çinli bir gazetecinin makalesiyle birlikte), Çin Halk Cumhuriyeti’nde çalışan ve okuyan TC vatandaşları tarafından yazılmış. Yani bir başarı hikâyesinin doğrudan tanıkları…

 

Türk-Çin İş Geliştirme Derneği Başkanı Adnan Akfırat; “Devletine güvenen örgütlü halkın başarısı” başlıklı makalesinde ağırlıklı olarak Devrim sonrasında bütün Çin’de “Mahalle Komiteleri” şeklinde örgütlenen halkın, nasıl bir bütün olarak ve büyük bir disiplinle salgına karşı mücadelede görev aldığını yazıyor.

 

Beijing Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi Master öğrencisi Orçun Göktürk; ABD başta olmak üzere Batılı merkezler tarafından Çin’e karşı yürütülen psikolojik savaş konusunu ele almış, gerçekleri tek tek ortaya koyarak yalanları çürütmüş.

 

Bir başka öğrenci Serdar Yurtçiçek’in “Xinkiang Yalanları” başlıklı makalesinde; Uygur Özerk Bölgesi ile ilgili olarak gene malum merkezler tarafından piyasaya sürülen yalanlara cevap verilmiş. Yurtçiçek’in makalesinden, Xinkiang-Uygur Özerk Bölgesi’nde toplam olarak 76 kişinin hastalığa yakalandığını, sadece üç kişinin öldüğünü ve bu ölenlerin de Han milliyetine mensup olduğunu ve uzun zamandır bölgede tek bir vakanın görülmediğini öğreniyoruz.

 

Pekin Uzay ve Havacılık Üniversitesi Enerji Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Utku Güngör; “Teknoloji Çin’de insanlığın hizmetinde” başlıklı makalesinde, Çin’in bilim ve teknoloji alanında sağlanan gelişmeleri salgına karşı mücadelede nasıl başarıyla kullandığını yazıyor. Bir yanıyla üretici güçlerin gelişmesi anlamında insanlığın nerelere gelmiş olduğunun bilgilerini veriyor Utku Güngör, diğer yanıyla teknolojinin olanaklarını kullanarak ve bilimi rehber edinerek salgına karşı nasıl başarılı bir mücadele verildiğinin hikâyesini anlatıyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme