Clinton ve Trump bir adım önde

ABD'de başkanlık yarışı için kritik öneme sahip 'Süper Salı' seçimleri dün yapıldı. 12 eyalette ve bir bağlı bölgede yapılan ön seçimde Demokrat Parti'den Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'den de Donald Trump'ın ismi öne çıktı.

ABD başkanlık seçimlerinin kaderini belirleyen "Süper Salı" seçimleri dün yapıldı. Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont ve Virginia eyaletlerinde hem Demokrat Partinin hem de Cumhuriyetçi Partinin ön seçim sonuçlarında Clinton ve Trump isimleri öne çıktı.

Cumhuriyetçi Partide 661 ve Demokrat Partide 865 delege oyu için sandığa gidildi. ABD'nin Samoa, Guam, Porto Rico gibi adaylık önseçim yarışında oy kullanabilen ancak başkanlık seçiminde oy kullanamayan eyaletleride seçimlere katıldı. Alaska eyaletinde Cumhuriyetçi Parti, Colorado eyaletinde ise Demokrat Parti ön seçimler için yarıştı.

Cumhuriyetçi Partide toplam 2472 ve Demokrat Partide 4765 delege oyu var. Yani Cumhuriyetçi Partide aday olmak isteyen kişi en az 1237 delegeye Demokrat Partide ise 2383 delege oyuna ulaşmak zorunda.

Alabama, Georgia, Tennessee ve Virginia eyaletleri hem Clinton'ın hem de Trump'ın sandıktan birinci çıktığı eyaletler arasında. Demokrat Bernie Sanders da dört eyaleti kazandı.Cumhuriyetçi Trump, Texas ve Oklahoma'yı rakibi Ted Cruz'a kaptırdı. Marc Rubio da Minnesota'yı kazandı.Demokrat Parti'den aday adayı Clinton, Arkansas ve Texas'ta da rakiplerine üstünlük sağlarken Trump da Massachussetts'te birinci çıktı. Adayların belirlenme süreci tamamlandığında, ABD halkı başkanını seçmek için 8 Kasım'da sandığa gidecek.

SÜPER SALI NEDEN ÖNEMLİ

Önseçim yarışı boyunca başka hiçbir günde Süper Salı’daki kadar toplam delege sayısı masada değil. Süper Salı kadar bir adaya, adaylık ihtimali hakkında kesin bir fikir verebilecek gün bir gün. Süper Salı ile beraber önseçim, yerel bir yarış olmaktan çıkıp ulusal bir nitelik kazanıyor ve bu ölçekte mücadele edebilecek adaylar kalıyor.

 

haber10

Bakmadan Geçme