Çocuğu Uyuşturucu Kullanan Aile Ne Yapmalı? Ne Yapmamalı?
Yaşar Adıyaman yazdı...
Uyuşturucu ile mücadele de bu hafta anne baba rolü üzerine söylemek istediğim çok önemli şeyler var genelde uzmanların görüşleri ve yaptığım araştırmalar arasında öne çıkan en önemli maddeleri yazmaya çalıştım. Bir kişinin kurtulmasına vesile olursam çok mutlu addederim kendimi. Bana ödül olur.
Mutluluğu tadabilmek için insanlığa faydalı olmak gerekir diye düşünüyorum
Çocuğunuzun uyuşturucu madde kullandığını fark ettiğinizde ya da uyuşturucu kullandığından şüphe duyduğunuzda, bu durumu ciddiye alın. Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, çocuğunuzu karşınıza alıp bu problemi onunla açıkça konuşmak. Onun da açıkça konuşmasını sağlamaya çalışın, asla acımasız ve yargılayıcı kelimeler kullanmayın. Bu süre boyunca mümkün olduğunca destekleyici olun. Çoğu durumda düşmanca, öfkeli ve kızgın yüz yüze bir konuşma, çocuğunuzu sizden uzaklaştırabilir. Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız veya kendinizi rahatsız hissediyorsanız, bu konuda bilgi sahibi kişilerden, psikologlardan veya konunun uzmanlarından yardım isteyin. Çocuğunuzun ihtiyacı olan tedavi şekli madde bağımlılık seviyesine bağlıdır. Eğer bir genç sadece birkaç kez uyuşturucu veya alkol kullanmayı denemişse ve bu problem hakkında sizinle açıkça konuşuyorsa, tek yapmanız gereken çocuğunuzun bu maddeleri kullanmayı bırakmasına yardım etmektir. Fakat çocuğunuzun madde bağımlılığı problemi varsa, o zaman bir doktora görünmesi gerekir. AMATEM uyuşturucu ile mücadele platformları emniyet teşkilatı Yeşilay belediyeler bünyesinde kurulan sağlık merkezlerinden yardım alın.
Ne yapmalısınız?
En başından çocuğunuzla alkol, sigara ve diğer uyuşturuculara karşı tavrının nasıl olması gerektiğini konuşun. Eğer çocuğunuz madde kullanımına izin verebileceğinizi düşünürse, bunu yapma olasılığı daha yükselir.
Spor, sosyal program ve diğer anlamlı aktivitelerle çocuğunuzu meşgul edin.
Çocuğunuzun evdeki kurallara uymasını sağlayın. Kötü davranışları için makul, şiddet içermeyen cezalar uygulayın ve bunları uygulamada kararlı olun.
Sürekli çocuğunuzla konuşun, başardığı en ufak şey için bile ödüllendirin.(bu ödüllendirme konusu sadece madde bağımlılığı için geçerlidir diğer konularda uzman görüşlere başvurunuz)
Çocuklarınızın arkadaşlarının kimler olduğunu her zaman bilin. Sigara, alkol ve esrar uyuşturucudan uzak kalmanın en önemli yolu çocuğunuzun kimlerle arkadaşlık edeceğini ya da kimlerle arkadaşlık etmeyeceğini her seferde çocuğunuzla beraber karar verin
Ne yapmamalısınız?
Kabullenmeme-İnkâr: “Yok, benim çocuğum asla kullanmaz.”
Kendini ve eşini suçlama: “Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu.” “Biz iyi anne-baba olamadık.”
Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: “Ben seni bunun için mi yetiştirdim?” “Her şey bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz.”
Öfke: “Benim böyle bir çocuğum olamaz!”
Çocuğu suçlama ve aşağılama: “Senden hiçbir şey olmaz.”
Uç kararlar alma: “Okul hayatın bitti.”
Bu gibi söylemler çocuğu yalnızlaştırır çözüm adına hiçbir şey yapamazsınız hatta bu yalnızlık duygusu aşağılama çocuğunuzun madde kullanmasını tetikleyebilir.
Son olarak; Açıkça ve dürüstçe çocuğunuzla konuşmak ve sağlıklı bir aile hayatı, çocuğunuzun alkol ve uyuşturucuyu denemesini engelleyebilir