ÇOCUKLAR İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

Van'da faaliyet gösteren Bir Fidan Bir Umut Derneği yeni bir projeye imza atıyor. Dernek, sokakta çalışan, sokakta kalan ve dezavantajlı çocuklar için Çocuk Eğitim Kampüsü kuracak. Dernek yöneticileri çocuklara umut olacak proje detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı.

İlhan Siyahtaş

Bir Fidan Bir Umut Derneği Van'da sokakta yaşayan, sokakta çalışan ve dezavantajlı çocuklar için  'Sokakta çalışmak zorunda olan çocuklar, Sokakta kalmak zorunda olan çocuklar ve Dezavantajlı çocuklar için bir olma zamanı'  sloganıyla Çocuk Eğitim Kampüsü projesi hazırladı.  Dernek yöneticileri Elite World Otelde düzenlenen toplantıda projeyle ilgili basın mensuplarına bilgi verdiler.

"Hem alilere hem de çocuklara umut olacağız"

Proje tanıtımını yapan Dernek Başkanı Adnan Ertürk,"Bir Fidan Bir Umut Derneğimizi 2016 yılında kurduk ve 2016 yılında bir dizi etkinlikler yaptık. İlk faaliyetimizi ağaç dikimleri ile gerçekleştirdik. Ağaç dikme kampanyasında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesi'nin de desteğini alarak kentimizin birçok yerinde ağaç dikimi gerçekleştirdik. Ağaç dikim kampanyamız sonbahar mevsiminde de devam edecek. Derneğimiz sosyal projelere de önem vermektedir. Bu kapsamda sokakta kalan ve sokakta çalışmak zorunda olan çocuklar ile ilgili yeni bir proje hazırladık. Projemizin temel amacı çocuklara sahip çıkmak onlara umut olmaktır.  Projemizi başta ilimizde daha sonra bölgemizde yürütmeyi hedefliyoruz. Bilindiği üzere ilimizde sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar var. Ne yazık ki bu çocukların ailelerinin iş gücü ve gelir noktasında bir takım eksiklikleri var. Proje ile kuracağımız mesleki atölyelerle aileleri iş sahibi yapıp çocuklarının sağlıklı eğitim almalarını sağlamayı planlıyoruz.  Proje kapsamında Van'da sokakta kalmak zorunda kalan çocukların rehabilite edileceği, hayatlarını idame ettirebilecekleri bir tesisi Van'a kazandırmak istiyoruz.  Çocuklarımız için kampanya başlatarak bu tesisi inşa etmeyi kararlaştırdık.  Projeyi 'Sokakta Çalışmak Zorunda Olan Çocuklar, Sokakta Kalmak Zorunda olan Çocuklar Ve Dezavantajlı Çocuklar İçin Bir Olma Zamanı' sloganıyla başlattık. Projemizi Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON ve Uluslararası dezavantajlı Çocuklar Derneği fiili olarak desteklemektedirler. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmede projemize destek sözü aldık" dedi.

"Türkiye'de yoksul fertlerin  % 44'ü çocuk"

Türkiye'de çocuklar ile ilgili yapılan araştırmada elde edilen verilere dayalı açıklama yapan Ertürk, "Türkiye geneli çocuklar üzerinde rakamsal veriler ile bir çalışma yaptık. Türkiye'de şuan % 59,4'nü çocuk nüfusu oluşturmaktadır. Türkiye'de yoksul fertlerinin  % 44'ü çocuk, 1 milyon 297 bin altı onyedi yaş aralığında okula gitmeyen çocuk sayısı mevcut. 6 yaş grubundaki her 4 çocuk okul öncesi eğitim almadan okula başlamaktadır. 900 bin 6- 17 yaş aralığı çocuk işçi sayısı mevcuttur. 12-17 yaş arasındaki 2374 çocuk ise şuan cezaevlerinde bulunmaktadır.  Bu rakamsal bilgiler UNESCO tarafından bizlere verilen bilgilerdir" diye konuştu.

"Van'da 1340 eve mahkum olan dezavantajlı çocuk var"

Van yapılan araştırmalarda evine mahkum olan 1340 dezavantajlı çocuğun olduğunun tespit edildiğini  dile getiren Ertürk, "Projemiz üç ana hedef  doğrulusunda hayata geçecek. Birincisi sokakta kalmak zorunda olan çocukların hayatlarını idame ettirebilecekleri bir yaşam alanı oluşturmak. Bu çocukları rehabilite ederek yeniden okula kazandırmayı hedefliyoruz. İkincisi, özellikle dar gelirli ailelerin eğitim alamayan ve sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların eksik kalmış eğitimlerini tamamlamak ve onları tekrar topluma kazandırmak. Üçüncüsü ise Van'da evine mahkum olan dezavantajlı 1340 çocuk var. Evlerinden dışarıya çıkamayan dezavantajlı çocukları öğreticiler ile birlikte el becerilerini geliştirerek topluma kazandırmayı ve yapacağımız alanda çeşitli faaliyetler sürdürmeyi hedefliyoruz. Böylesi bir projeye geçen sene başımdan geçen bir olay sonuncu başlamayı kararlaştırdım. Gecenin geç saatinde Cumhuriyet caddesinde kartonun üzerinde yatan bir çocuk ile karşılaştım ve o gün herhangi bir para kazanmadığı için eve gitmek için yol parasının olmadığını, bundan dolayı da orada kaldığını, ailesinin dar gelirli olduğundan dolayı okulu bırakıp çalışmaya başladığını öğrendim. Aile ile temasa geçerek o çocuğumuzu tekrardan okula kazandırdıktan sonra aile fertlerinden birine de iş imkanı sağladık. Bu olay sonrası arkadaşlarımızla bir arya gelerek bugün tanıtımını yaptığımız projeyi hazırlayarak gerçekleştirmeye karar verdik" dedi.

"Van'da çocuk eğitim kampüsü kuracağız"

Ertürk, "Dernek olarak sokakta yaşayan ve sokakta çalışmak zorunda olan çocukların aileleri üzerine yaptığımız araştırmada ilginç veriler elde ettik. Çocukların yaşadığı sorunun ana temelinde bilinçsizlik ve ekonomik şartların elverişsizliğini gördük.  Sokakta çalışan çocukların birçoğunun duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldığını öğrendik. Projemiz için Edremit ilçesinde derneğimize tahsis edilmiş bir arazi var. Bu arazi üzerinde 1 ana bina olmak üzere 8 farklı müstakil binadan oluşacak kampus oluşturmayı düşünüyoruz. Ana binada yüz çocuk barınması ve hayatlarını idame ettirmelerini sağlayacak yurt binası inşa edilecek. Bunun dışında 900 metrekare alana sahip derslik ve etüt merkezi yer alacak. Yine 900 metrekareye sahip bir spor alanı ve sosyal tesis oluşturmayı düşünüyoruz. Kampüs bünyesinde psikolojik destek, sağlık merkezi, mesleki atölye, çocukların yemeklerini yiyebilecekleri ve misafirlerini ağırlayabilecek cafeterya inşa etmeyi düşünüyoruz. Cafeterya halka açık olacak ve buradan elde edilen gelir çocuklar için harcanacak. Kampüsün içinde yönetim binası, basketbol sahası, voleybol sahası olacak. Yapacağımız kampüste çocukların eğitim, sosyal ve psikolojik gelişmelerine katkı sağlayacak sağlık sorunları ile birebir ilgilenecek yeterli düzeyde psikolojik danışman ve öğretmenlerimiz görev yapacak. Gönüllü sivil toplum kuruluşu olarak böylesi bir projeyi hayata geçirebilmemiz için bütün kesimlerin, yardımseverlerin desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Proje tanıtım toplantısı basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

Bakmadan Geçme